Mısır'ın 'Hristiyan' medyası

Mısır'da ülke nüfusunun yüzde 10'unu oluşturduğu tahmin edilen Hristiyanların güçlü medya ağına sahip olduğu belirtiliyor.

Mısır'ın 'Hristiyan' medyası
Mısır'ın 'Hristiyan' medyası
GİRİŞ 10.06.2013 13:28 GÜNCELLEME 10.06.2013 13:28

Mısır'daki Hristiyanların ilk resmi televizyon kanalının Ortodoks Kilisesi'ne ait "Ağabi", ikincisi Kahire'deki Patrikhaneden yayın yapan "Mar Merkas" kanalı, üçüncüsünün ise yurt dışındaki Mısırlı Kıptilere yönelik yayın yapan "Logos" kanalı olduğu kaydediliyor.

Söz konusu kanalların dışında Nilesat uydusundan yayın yapan ve kiliseye ait olmayan "El-Kerme", "Mucize", "Gençlerin Nur Sat'ı", "İyi Çoban", "Teranim", "Eş-Şifa", "El-Melekut", "EtiTarik" ve "C Sat" kanalları da bulunuyor.

Ortodoks Kilisesi'nin uydudan yayın yapan 4 televizyon kanalı ve 4 gazetesi, Protestan Kilisesi'nin "Hüda Dergisi" isimli internet sitesi, Katolik Kilisesi'nin ise "Haberci" adı altında internet sitesi bulunuyor.

Hotbird uydusundan yayın yapan ve işadamları tarafından yönetilen "Er-Ruh", "El-Melak", "Gökkuşağı", "Yaşayan Tanrı", "İncil", "El-Fadi", "Er-Reca" ve "7 Sat" kanalları da Hristiyanlara ait kanallar arasında yer alıyor.

Yüksek Basın Konseyi'ne göre, medya sektöründe Hristiyan gruplara ve kiliselere ait 16 gazete faaliyet gösteriyor.

Kıptilerin en eski gazetesinin 1958 yılında yayına başlayan "Vatani" gazetesi olduğu ifade ediliyor.

Mısır kiliselerine ait haber ajansı bulunmadığı, sadece Kıpti Gazeteci Vilyam Visa'nın 2012 yılında "Ortadoğu Hristiyanları Haber Ajansı" adıyla abonelik sistemi üzerinden hizmet veren bir ajans kurduğu kaydedilliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...