Yemen’e Sahra Hastanesi Kuruldu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Yemen'in Geçici Başkenti Aden Şehrine kurulan Ağır İklim Tipi Türk Sahra Hastanesi'nin açılışı yapıldı.

Yemen’e Sahra Hastanesi Kuruldu
Yemen’e Sahra Hastanesi Kuruldu
GİRİŞ 08.01.2018 17:18 GÜNCELLEME 08.01.2018 17:19

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyib Erdoğan’ın talimatları ile T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından Yemen’e temin edilen ve ‘Umudu ol’ yardım gemisi ile Türk Kızılay’ı tarafından teslimatları gerçekleştirilen, hastanenin kurulacağı alan dahil olmak üzere tüm kurulumu TİKA tarafından karşılandı. Ağır Iklim Tipi Sahra Hastanesinin açılışı Türk ve Yemenli yetkililerin katılımı ile gerçekleştirildi.

Açılış programına Yemen Sağlık Bakanı Dr. Nasır Baum, Yerel Yönetimler Bakan Yardımcısı ve Yemen Yüksek Yardım Komitesi Genel Koordinatörü Gamal Mahfuz Bil-Fakih, Sadaka Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gamal Abdülhamid, TİKA Yemen Koordinatörü Abdullah Sarı, Türk Kızılay’ı yetkilileri ve hastane kurulumu için Yemen’de bulunan T.C. Sağlık Bakanlığı Teknik ekibi ve çok sayıda Yemenli yetkili katıldı.

TİKA Yemen Koordinatörü Abdullah Sarı, Türkiye Hükümetinin ve TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam’ın selamlarını iletip, Yemen’deki savaşın bir an önce bitmesi ve iyi dilek temenilerini ilettikten sonra, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda Yemenli kardeşlerimize temin edilen 2 adet 50 yataklı Ağır İklim Sahra Hastanesi’nin bir tanesinin kurulması için Türkiye’den gelen 5 kişilik sağlık ekibi ile birlikte Aden İli Es Sadaka Hastanesi bahçesine kurulmuştur. Yemenli kardeşlerimize hizmet vermeye hazır olan hastanemizde 1 adet acil müdahale ünitesi, 1 adet ameliyathane, 1 adet premedikasyon, 1 adet yoğun bakım, 1 adet laboratuvar ve 1 adet röntgen ünitesi bulunmaktadır” dedi.

Sarı, hastanenin ameliyathane ünitesinde kadın doğum, genel cerrahi, ortopedi ameliyatları ve tüm lokal cerrahi operasyonları, acil ünitesinde ilk muayene, acil hastalara müdahale ve CPR (canlandırma), Laboratuvar ünitesinde tetkikler, Röntgen ünitesinde tüm alt ve üst ekstremite, batın ve akciğer grafileri çekilebildiğini söyledi. Yoğun bakım ünitesinde ameliyattan çıkan ve genel durumu ağır olan hastaların monütörlü gözlem cihazları ile takipleri ve tedavileri yapılabileceği, premedikasyon ve postop ünitesinde de hasta ve yaralıların yatarak tedavileri yapılabileceği aktaran Sarı, ayrıca hastanede yeni doğan bebeklerin takip ve tedavilerinin yapıldığı 2 adet kuvöz bulunduğu bilgisini paylaştı.

Yemen Sağlık Bakanı Dr. Nasır Baum ise “Türkiye'nin her konuda Yemen halkına yardımda bulunması ve sürekli desteklemesinden dolayı başta Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm kardeş Türk halkına teşekkür ediyor ve takdirlerimizi sunuyoruz” dedi. Türk halkı ve hükümetinin, Yemen krizinin ilk anından itibaren TİKA Yemen Ofisi ile kendilerinin yanında yer aldığını ve Yemen halkına farklı alanlarda çeşitli destek ve yardım sağlama konusunda ilk sırada yer aldıklarını kaydeden Baum, bugün tam teşekküllü Türk hastanesinin açılışının bu çerçevede gerçekleştiğini dile getirdi.

Acil vakaların bugün açılışı yapılan ve içinde yeni tıbbi teçhizat ile ekipmanların bulunduğu bu hastaneye yönlendirileceğini belirten Baum, hastanenin hemen yakınında yine TİKA tarafından hazırlanan tam teşekküllü bir diyaliz merkezinin de bulunduğunu sözlerine ekledi.

Türkiye, 3 yıla yakın bir süredir ülkedeki çatışmalar nedeniyle insani şartların ağırlaştığı ve altyapının büyük ölçüde hasar gördüğü Yemen'in birçok ilinde, TİKA, Türk Kızılayı, AFAD, Türkiye Diyanet Vakfı ve İHH İnsani Yardım Vakfı aracılığıyla yardım projeleri gerçekleştiriyor.

 

                               

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil