Kürdan yerine bunu kullanın

Ege Üniversitesi (EÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Oral Diagnoz ve Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güniz Baksı Şen, özellikle dişleri birbirine çok yakın olan kişilerin mutlaka bunu kullanmasını tavsiye etti.

Kürdan yerine bunu kullanın
Kürdan yerine bunu kullanın
GİRİŞ 10.08.2013 11:43 GÜNCELLEME 10.08.2013 11:43

Prof. Dr. Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağız ve diş sağlığı için sadece diş fırçalama ya da ağız gargarası yapmanın yeterli olmadığını, çok fazla kullanılmasa da diş ipinin de tercih edilmesi gerektiğini anlattı.

Yenilen gıda maddelerinin artıklarının muhakkak diş aralarında kaldığını, bunu temizlemek için kişilerin kürdan tercih ettiğini ancak bunun temizlik açısından yeterli olmadığını dile getiren Şen, şöyle konuştu:

"Diş ipi çok önemli olmasına karşın maalesef çok az kullanılıyor. Özellikle dişleri birbirine çok yakın olanlar, mutlaka diş ipi kullanmalı. Diş aralarındaki plaklar, ağız kokusuna eğilimi olan hastalarda çok ciddi kokuya neden olabiliyor. Dişlerin arasını fırça da tam olarak temizleyemez. Diş arasında kalan artıklar hem ağız kokusuna neden olur hem de çürümeye yol açabilir. Dişlerin arasındaki plağı uzaklaştırmak için en etkili yöntem diş ipidir."

"Fırça gibi alışkanlık haline gelmeli"

Diş ipi kullanmanın insanlara çok zor geldiğini, eczanelerde, marketlerde olmasına karşın çok fazla rağbet görmediğine dikkati çeken Şen, diş eti sağlığı ve diş taşı yönünden 6 ayda bir diş hekimine görünen kişilere mutlaka diş ipi kullanımının tavsiye edileceğini belirtti.

Diş fırçalamak gibi diş ipi kullanımının da zamanla kazanılabilecek bir alışkanlık olduğunu dile getiren Prof. Dr. Şen, şöyle devam etti:

"Protezi olan hastalarda, protezlerin ara yüzlerini temizlemek, diş etleriyle temas için ip kullanımı gerekiyor. Ağızdaki köprünün altı özel fırçayla temizlenebiliyor ancak iple temizlediğiniz kadar fırçayla temizleyemezsiniz. İnsanların diş ipine alışması gerekiyor. Halkımızda belki şöyle bir yanılsama olabilir. Ağız gargarası yapıyor. Su, sanki her bölgeye gidiyor ve plağı uzaklıştırmış gibi geliyor. Çamurlu bir yüzeyi süpürmedikçe üstüne su dökseniz de mutlaka izi kalacaktır. Diş yüzeyindeki plak da öyle düşünülmeli. Ağız gargarasıyla belki ince bir tabaka uzaklaştırabilirsiniz ancak tamamen yok etmek mutlaka diş ipi gerekiyor."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir!