Her çocukta ortalama 5 çürük var!

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı Prof Dr. Taner Yücel, ''Her bir çocuğumuzda ya 5 tane çürük, ya dolgulu diş ya da çekilen diş var'' dedi.

Her çocukta ortalama 5 çürük var!
Her çocukta ortalama 5 çürük var!
GİRİŞ 29.05.2012 14:09 GÜNCELLEME 29.05.2012 14:09

TDB 19. Uluslararası Dişhekimliği Kongresi öncesi gerçekleştirilen Meslek Sorunları Sempozyumu, başladı. TDB tarafından Dedeman Otel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan TDB Genel Başkanı Prof Dr. Taner Yücel, bu yıl 19'üncüsünü gerçekleştirecekleri Uluslararası Dişhekimliği Kongresi öncesi her yıl olduğu gibi bu yılda Meslek Sorunları Sempozyumu düzenlediklerini belirtti.

Türkiye genelindeki meslek odası başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen sempozyumda amaçlarının diş hekimliği mesleğinin sorunlarının gündeme getirmek ve meslekle ilgili politikalar oluşturmak olduğunu belirten Yücel, burada hazırlanan raporun daha sonra hükümete sunulacağını ifade etti.

Sempozyumunda ''Sağlık Turizmi'' ve ''Ulusal Ağız Diş Sağlığı Stratejisi-2023''ün ana konular olduğunu belirten Yücel, 30 Mayıs'ta çalışma gruplarına ait raporların tartışılmasıyla sempozyumun sona ereceğini söyledi.

Modern diş hekimliğinin tıbbın ve genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olduğuna dikkati çeken Yücel, ''Bu anlamda diş çürüğü ve diş eti hastalıkları önemlidir. Bilimsel çalışmalar bu rahatsızlıkların, kalp dolaşım hastalıkları, diabet, pnömoni, çok ciddi metobolik hastalıklar ve genel sağlığı ilgilendiren bir çok hastalıkla ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır'' dedi.

-Her çocukta ortalama 5 çürük var-

Türkiye'de diş sağlığı açısından istenilen seviyelere ulaşılamadığını, çok yüksek oranda diş çürüğü ve diş eti hastalıklarının mevcut olduğunu ifade eden Yücel, sözlerini şöyle sürdürdü:

''TDB'nin, Dünya Dişhekimleri Birliği'yle 2011'de Prof. Dr. İnci Oktay başkanlığında yaptığı çalışmada, 5-9 yaş grubunda, süt ve daimi dişlerde ortalama çürük, dolgu ve çekilen dişi kapsayan DMFT indeksi, 5.2 oranında bulunmuştur. Dünya Diş Hekimleri Birliği bu DMFT indeksinin bu yaş grubunda 1 olmasını hedefler. Yani her bir çocuğumuzda ya 5 tane çürük, ya dolgulu diş ya da çekilen diş var. 10-14 yaş grubunda ise süt ve daimi dişlerde ortalama 3.67 sayıda çürük, dolgulu ve çekilen diş bulunuyor. Bir de ortalama 2.5 kişide başlangıç çürüğü bulunmaktadır. Bu çürükler önlenebilir durumdadır.''

Türkiye'nin bu durumdan gerçekçi ve sürdürülebilir politikalarla kurtulması gerektiğini ifade eden Yücel, TDB olarak toplum ağız diş sağlığı projeleri geliştirdiklerini ve gerek Sağlık Bakanlığı gerekse Milli Eğitim Bakanlığı ve diğer kuruluşlarla bu projelerin yürütülmesi konusunda çaba gösterdiklerini söyledi.

Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı'na bir yıl önce ''Gülen Ağız Diş Sağlığı Okulları Projesi'' sunduklarını belirtti.

-Yılda 1 kez diş hekimine gidiliyor-

Diş hekimine yılda en az 2 kere gidilmesini gerektiğini ifade eden Yücel, Türkiye'de diş hekimine yılda 1 kez, Avrupa'da ise yılda 5 kez gidildiğini belirtti.

Bunun yanında diş fırçalarının 3-4 ayda bir değiştirilmesini tavsiye ettiklerini ancak kişi başına diş fırçası kulanımının yılda 1 olduğunu söyledi.

Florlü diş macunu ve diş fırçası kullanımının koruyucu diş sağlığı açısından önemli olduğunu vurgulayan Yücel bu oranın ise kişi başına yılda 110 gram olduğunu, bu oranın gelişmiş ülkelerde ise 350-450 gram arasında değiştiğini ifade etti.

Türkiye'de 65 yaş ve üstündeki insanlarda dişsizlik oranının da yüzde 67 olduğunu vurgulayan Yücel, ''65 yaşın üzerinde 100 kişiden 65'i dişsizdir dişsizlik ciddi bir organ eksikliğidir'' diye konuştu.

Yücel, bütün bunlar nedeniyle TDB'nin ''Ulusal Ağız Diş Sağlığı Stratejisi 2023''' çalışması yaptığını kaydetti.

- ''Dünya Dişhekimliği Kongresi'' Cumhurbaşkanı Gül'ün himayesinde İstanbul'da yapılacak -

''Dünya Dişhekimliği Kongresi''nin 2013'te Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesinde İstanbul'da yapılacağını ifade eden Yücel, ''Bu kongre 100 yılı aşan bir geleneğe sahiptir aynı zamanda dünyadaki en prestijli kongredir. Diş hekimliğinde bir olimpiyat olarak adlandırılır. Uzun yıllar yapılan çalışmalar sonucu Türkiye, bu kongreyi yapma hakkını kazanmıştır'' dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeni görüntülere ulaşıldı! Pasaport kontrolü sırasında dikkat çeken ayrıntı
İzmir'de Yeniden Refah adayı AK Parti lehine yarıştan çekildi!