Yeni doğum yapmış anneleri daha çok vuruyor

Ofisteki hareketsiz çalışma hayatı başta omurga sağlığı olmak üzere vücuttaki birçok noktaya zarar veriyor.

Yeni doğum yapmış anneleri daha çok vuruyor
Yeni doğum yapmış anneleri daha çok vuruyor
GİRİŞ 02.11.2014 14:11 GÜNCELLEME 02.11.2014 14:11

Yeni doğum yapmış anneler için ise ofis hayatının olumsuz etkileri çok daha ağır.

Doğumdan önce yaşanan hormonel değişimler, kaslarda gevşemeye neden oluyor. Bebeğin sürekli kucakta taşınması da bel, boyun ve kola ağrı olarak vuruyor. Bu duruma bir de ofis hayatı eklendiğinde ortopedik sorunlar adeta kaçınılmaz hale geliyor. Ofiste uzun süre aynı pozisyonda oturmak, klavye, mouse kullanımı gibi tekrarlayan hareketler omurgada birçok sağlık sorununa neden oluyor. Günde yaklaşık 10 saatini bilgisayar başında geçirenler için de hiç kuşkusuz tehlike çanları çalıyor. Çünkü günde 4 saatten fazla oturmak omurga sağlığını bozuyor.

STRES VE DEPRESYON AĞRILARI ARTIRIYOR

“Hareketsizlik, kasların güçsüzleşmesine, postürün bozulmasına ve buna bağlı kas spazmlarının oluşmasına neden oluyor” diyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Uğur Özbaydar  şöyle devam etti: “Ayrıca güçsüzleşen kaslar fıtık oluşumuna da zemin hazırlıyor. Yanı sıra mouse ya da klavye kullanımı gibi tekrarlayan hareketler de el bileğinde, kolda ve omuzdaki tendonlarda hasar ve sinirlerde sıkışmaya neden oluyor. Bu hareketler ciddi ağrılar ve uyuşmaları da beraberinde getiriyor. Çalışma şartlarının zorluğu, stres, trafik ve depresyon gibi etkenler de ofis hayatına eklendiğinde yaşınız kaç olursa olsun omurganızda sorunlar başlıyor.”

MUTLAKA SPOR YAPILMALI

Yeni doğum yapmış annelerin bebeğin sürekli kucakta taşınması sırasında bele, boyun ve kola fazla yüklenildiğini söyleyen Dr. Özbaydar, “Bu duruma bir de gündüz yaşanan ofis hayatı eklendiğinde ortopedik sorunlar kaçınılmaz hale geliyor. Yeni annelerin bu sorunları yaşamamaları için özellikle bebek bakımında mutlaka yardım almaları ve haftada 2-3 gün spor yapmaları gerekiyor. Kiloların 6 ay içerisinde verilmesi de ortopedik sorunları en aza indiriyor” diye konuştu.

BİLGİSAYAR EKRANININ SEVİYESİNİ DOĞRU AYARLAYIN

Ekran göz seviyenizde olmalı. Klavye el bileğinizi aşağı yukarı zorlayacak şekilde değil düz durmalı. Bilek masaya temas etmeli.

SANDALYE VE MASANIZI DİKKATLE SEÇİN

Masanız oturduğunuzda dirsek seviyesinde olmalı. Sırtınızı sandalye tam olarak desteklemeli. Ayaklar yere tam olarak temas etmeli. Dizlerle kalçanın açısı 90 derece olmalı.

İLK KURAL ŞARTLARI DÜZENLEMEK

Ofis çalışanlarının ortopedik sorunları yaşamamaları için şartlarının mutlaka düzelmesi gerekiyor. Şartlar düzelmediği takdirde tedavide başarı sağlamak maalesef çok zor. Koşulların sağlıklı bir hal almasının ardından fizik tedavi, ortopedik ürünler ya da ilaçlarla yaşanan sorunlar gideriliyor. Tüm bunların yeterli olmadığı ender durumlarda ise cerrahi operasyonlara başvuruluyor.

GÜNDE YARIM SAAT YÜRÜYÜN

Ancak unutmayın bu egzersiz gün içinde hareketsiz yaşıyorsanız bir işe yaramıyor. Bu nedenle hem sporunuzu yapın, hem gün içerisinde toplamda 4 saatten fazla oturmayın.

TÜM GÜN ÇALIŞMAYI ASLA EGZERSİZDEN SAYMAYIN

Haftada 2-3 gün 45 dakika spor yapın. Bunun dışında da ofis dışındaki hareketlerinizi artırın. Yakın mesafelere arabayla gitmeyin, toplu taşıma araçlarını kullanıyorsanız gideceğiniz yerden birkaç durak erken inin.

OFİS İÇİNDEKİ BAZI İŞLERİNİZİ YÜRÜYEREK YAPIN

Telefonla ayakta yürüyerek konuşun, ofisteki bir arkadaşınıza mail atmak yerine yanına gidip konuşmayı tercih edin. İş yerinizde asansörü kullanmayın.

KAYNAK: BUGÜN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hamas’la ilgili en vahim iddiaydı! ‘Toplu tecavüz’ iftirasını İsrail de yalanladı
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi