Osmanlı'nın ilk kalesi yakılmadan fethedilmiş

Osmanlı Beyliği'nin 1288 yılında Bizanslılardan fethettiği Karacahisar Kalesi'nde yapılan incelemelerde kalenin yakılmayıp, yağmalanmadığı ortaya çıktı.

Osmanlı'nın ilk kalesi yakılmadan fethedilmiş
Osmanlı'nın ilk kalesi yakılmadan fethedilmiş
GİRİŞ 27.09.2012 14:10 GÜNCELLEME 27.09.2012 14:10

Osmanlı Beyliği'nin 1288 yılında Bizanslılardan fethettiği Karacahisar Kalesi'nin, 60 dekara oturan 700 metrekare kazı alanında yapılan çalışmada yangın izinin bulunmaması kalenin yakılmayıp, yağmalanmadığını gösterdi. Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erol Altınsapan'ın başkanlığında 9 Temmuz- 17 Eylül tarihleri arasında yapılan Karacahisar Kalesi kazı çalışmalarında yangın izine rastlanmaması kalenin yakılmadan fethedildiği öngörüsünü ortaya çıkardı.


Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destekleri ile kazı çalışmaları devam eden Karacahisar Kalesi'nin yeni detayları ortaya çıkıyor. Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erol Altınsapan başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarında yeni bulgular elde edildi. Osmanlı'nın kuruluşuna ışık tutacak olan Karacahisar Kalesi'nde o döneme ait ortaya çıkartılan tarihi eserlerden bahseden Prof. Dr. Altınsapan, "Kazı çalışmalarımızda 26 tane işlik ortaya çıktı. Yaklaşık 60 dönümlük arazide 700 metrekare kazdık. Bu yapmış olduğumuz çalışma içerisinde ağırlıklı olarak, kale suruna dayalı işlikler, bir gözetleme kulesi, bir yöneticiye ait olduğunu düşündüğümüz konut. Bunun dışında daha önceki sene kazdığımız iç kalede zaviye kazısı tamamlandı. Bu yıl 138 tane sikkemiz ve 42 tane ok ucu ortaya çıktı." dedi.


Bulunan eserlerin dönemi yansıtması açısından oldukça önemli olduğunu belirten Altınsapan, kazı çalışmasında en önemli bulgulardan birinin ise yangın izine rastlanması olduğunu ifade etti. Altınsapan, şunları kaydetti: "Biz ağırlıklı olarak asıl kaleye girilen ana kapının içerisinde iç sura kadar olan bölümde çalıştık. Yaklaşık 700 metrekarelik alan kazdık. Çalıştığımız bölümde yangın izi görmedik. Burada yangın izi olmaması bizi şüphelendirdi. Acaba Osmanlı Beyliği'ne teslim mi oldu? Yoksa Osmanlı içeri girdi yağma yapmadı mı? Normal koşullarda kale düştüğü zaman içeri askerler girer önüne geleni vurur, yakar ve öldürür. Normal bir savaşın koşulları bunu gerektirir. Yangın tabakasının olmaması yağma izleniminin olmadığını uyandırdı. Bu durum bize bu tereddüdü ve soru işaretini getirdi. Ancak daha kalenin tamamını kazmadığımız için şu an bu bir öngörüdür. Kaleyi hiç yakıp yıkmadan da yağma yapmış olabilirler. Kazı çalışması tamamlandığında bu daha da netleşecek."


"KARACAHİSAR KALESİ ORTAÇAĞ ARKEOLOJİSİ İÇİN BİR OKUL"


Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeliha Demirel Gökalp de Karacahisar Kalesi ile ilgili olarak Bizans kaynaklarında henüz bir bilgiye rastlamadıklarını söyledi. Kalenin ne zaman kurulduğunu ve o dönemdeki isminin bilinmediğini aktaran Gökalp, "Yaptığımız çalışmalarda Orta Bizans döneminde kurulduğunu, mimarideki küçük buluntu parçalarına bakarak bunu söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.


Gökalp, ayrıca 700 metrekarelik bir alan kazdıklarını ve bu alanda herhangi bir yangın tabakasına rastlamadıklarını kaydederek, tahrip olmuş bir duvarın onarıldığına dair bir takım verilere ulaşmadıklarını söyledi. Gökalp, "Bu aslında kalenin sorunsuz bir şekilde teslim alındığını gösteriyor." dedi.
Kazı tamamlandığında Karacahisar Kalesi aslında Ortaçağ arkeolojisi için bir okul olacağını vurgulayan Gökalp, kazı çalışmalarının sonrasında her şeyin netleşeceğini belirtti.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
 O maçtan sevindiren haber! Türkiye'ye ülke puanı müjdesi
Almanya'dan Türkiye açıklaması: Her zaman kolay olmayan bir ortak