İslamofobi en fazla kadınları hedef alıyor

Avrupa Irkçılık Karşıtı Ağı (ENAR), yeni raporunda, Avrupa'daki İslamafobinin yükselişini değerlendirdi.

İslamofobi en fazla kadınları hedef alıyor
İslamofobi en fazla kadınları hedef alıyor
GİRİŞ 21.03.2013 15:40 GÜNCELLEME 21.03.2013 15:40

ENAR, "Ayrımcılıktan en fazla Müslüman kadınlar etkileniyor; özellikle istihdam ve eğitim alanında. Kadınlar hem dinleri hem de cinsiyetleri nedeniyle çifte ayrımcılığa maruz kalıyor" tespitine yer verdi.

Avrupa'nın farklı ülkelerindeki ırkçılık karşıtı çok sayıdaki sivil toplum kuruluşunun (STK) çatı örgütü olan ENAR, "Avrupa'da Irkçılık" başlıklı bir rapor yayımladı. Raporda, 2011-2012 döneminde 26 Avrupa ülkesindeki duruma ilişkin tespitler paylaşılarak, Müslümanların olumsuz etkilendiği toplumsal ve siyasi olayların sayısında artış olduğuna dikkat çekildi.

İslamafobinin Avrupa'daki yayınlığına ve Müslümanlara karşı önyargının diğer dini ve etnik azınlıklara karşı daha belirgin olduğuna dikkat çekilen ENAR çalışmasında, "Müslümanların özellikle istihdam, eğitim ve hizmetlere erişiminde ayrımcılığa maruz kaldıkları" ifade edildi. Rapor, "Ayrımcılıktan en fazla Müslüman kadınlar etkileniyor; özellikle istihdam ve eğitim alanında. Kadınlar hem dinleri hem de cinsiyetleri nedeniyle çifte ayrımcılığa maruz kalıyor" tespitinde bulundu. Raporda, Müslüman kadınların, en fazla kıyafetleri nedeniyle ayrımcı tepkilerle karşılaştığı belirtildi.

ENAR'ın ülke bazında derlediği verilere göre, İrlanda'da Müslüman karşıtlığı üzerine yapılan bir çalışmada, ankete katılanların üçte biri, bir şekilde "Müslüman karşıtı" bir davranışa muhatap olduklarını belirtti. Olumsuz davranışlara maruz kalanlar içinde kadınların erkeklere göre iki kat fazla olduğu görüldü.

ENAR'a göre, Almanya'da Müslümanların çocukları, özellikle kız çocukları başörtüleri nedeniyle öğretmenlerinin tacizlerine maruz kalırken, Fransa'da İslamofobik eylemlerin yüzde 85'i kadınları hedef alıyor. Bu ülkede, doktorlardan ya da diğer sağlık görevlilerinden bazılarının, özellikle sakallı Müslüman erkekleri ya da başörtülü kadınları giyimleri nedeniyle muayene etmek istemediği ya da görüntülerini eleştirdiği rapor ediliyor.

ENAR raporunda, Avrupa'da basının İslamofobi'yle ilişkisine de değinilerek, Belçika'da 2011'de Müslümanları hedef alan din temelli eylemlere ilişkin şikayetlerin yüzde 51'inin medyayla ilişkili olduğu, Hollanda'da ise internet ve sosyal medyadaki ayrımcı ifadelerin çoğunun İslamofobik içerikli olduğu kaydedildi.

Rapora göre, 2011-2012 döneminde birçok Avrupa ülkesinde milliyetçi eğilimler güçlendi ve bu durum Müslüman topluluklar aleyhinde siyasi partilerce istismar edildi.

Avrupa ülkelerinde Müslümanlara karşı şiddet olaylarında dini amaçlı hizmet binalarına ve camilere karşı protesto gösterileri ise ilk sıralarda yer aldı. Uzun yıllardan bu yana Müslüman gruplar ile birlikte yaşayan Polonya toplumunda bile, son yıllarda Müslümanları hedef alan saldırılarda artış olması dikkat çekti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Çaldıkları motor başka hırsızlar tarafından çalındı!
AK Parti ve MHP'li vekillerden AKPM'de dünyaya insanlık dersi