Almanya'ya göç var ama gelenler Türk değil

Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Aydan Özoğuz, bilindiğinin aksine artık Türkiye'den Almanya'ya değil, Almanya'dan Türkiye'ye daha fazla göç olduğunu söyledi.

Almanya'ya göç var ama gelenler Türk değil
Almanya'ya göç var ama gelenler Türk değil
GİRİŞ 31.05.2013 10:58 GÜNCELLEME 31.05.2013 10:58

Almanya'da giderek artan kalifiye eleman açığını kapamak için yetiştirilecek yeterli sayıda genç bulunamaması büyük bir sorun olmaya devam ediyor. En çok kalifiye elemana ihtiyaç duyulan şehirlerden biri olan Hamburg'da bir taraftan gençlere vasıf kazandırmak, diğer taraftan da Almanya dışında alınan diplomaların tanınması için kampanya üstüne kampanya gerçekleştiriliyor.

Diplomaların tanınması için yapılan çalışmalar, imkanlar ve avantajlar için Hamburg Zaanatkarlar Odası bünyesinde faaliyet gösteren Elbcampus'ta bir etkinlik düzenledi. Etkinliğe katılan SPD Genel Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz, bilindiğinin aksine artık Türkiye'den Almanya'ya değil, Almanya'dan Türkiye'ye daha fazla göç olduğunu söyledi. Bugün Avrupa içinde çok büyük bir göç yaşandığına işaret eden Özoğuz, "Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelerin yanı sıra ekonomisi iyi olmayan İspanya'dan bile Almanya'ya büyük göç var. Bu böyle olmasına rağmen hala Almanya'ya en fazla göç Türkiye'den oluyor düşüncesi var." dedi.

Bazı istatistiklerin gerçeği tam olarak yansıtmadığına da değinen politikacı, "Özellikle Rusya ve Polonya'dan çok sayıda eğitimli veya meslek sahibi kadın Almanya'ya geliyor. Ancak meslekleri veya eğitimleri tanınmadığı için istatistiklerde 'kalifiye değil' şeklinde yer alıyorlar." diye konuştu.

Diplomaların tanındığından çoğu kimsenin haberinin olmadığını hatırlatan Özoğuz, "Federal Meclis'ten sonra eyaletlerde de yasal düzenleme gerekiyor. Bu düzenleme ilk olarak Hamburg'da yapıldı. Ancak buna rağmen diplomaların veya edinilen mesleklerin tanındığından çoğu kimsenin haberi yok." dedi.

Programa katılan Elbcampus Genel Müdürü Heinrich A. Rabeling, Almanya'ya gelenlerin beraberinde beceri ve diploma ile birlikte geldiklerini, Hamburg'da 2012 yılından beri Almanya dışında edinilen mesleklerin ve diplomaların tanınması konusunda yolun tamamen açık olduğunu kaydetti. Bunun için odalar ve işyerleri ile irtibata geçilmesini tavsiye eden Rabeling, "Biz insanların nereden geldiğine değil, nereye gitmek istediğine bakıyoruz." vurgusunu yaptı.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!
Hamas’la ilgili en vahim iddiaydı! ‘Toplu tecavüz’ iftirasını İsrail de yalanladı