Yeşiller, Hıristiyan Birlik partileriyle koalisyona soğuk

Alman Yeşiller partisinin liste başı adaylarından Katrin Göring-Eckardt, 22 Eylül'deki genel seçimlerden sonra Hıristiyan Birlik partileriyle (CDU/CSU) hükümet kurmalarının mümkün olmadığını söyledi.

Yeşiller, Hıristiyan Birlik partileriyle koalisyona soğuk
Yeşiller, Hıristiyan Birlik partileriyle koalisyona soğuk
GİRİŞ 02.07.2013 11:00 GÜNCELLEME 02.07.2013 11:00

Göring-Eckardt, Türkiye'nin AB üyeliği ile ilgili müzakerelerin sürdürülmesini istedi. Diğer taraftan Sosyal Demokrat Parti (SPD) de Yeşiller'den başka ittifaklara kapıları kapatıyor.

Devlet televizyonunda yayınlanan programa katılan Katrin Göring-Eckardt, seçimlerden sonraki muhtemel koalisyonları değerlendirdi. Göring-Eckardt, “Partilerin seçim programlarının içeriğine bakmak lazım. Önemli olan bu. Hangi partiyle ve hangi programla bir şeyler yapabileceğini değerlendirmek gerekiyor. Biz daha adil bir Almanya istiyoruz, bu ise Birlik partileriyle (CDU/CSU) mümkün değil.” dedi.

Göring-Eckardt, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Sol Parti ile Kırmızı-Kızıl-Yeşil koalisyonu kurma düşüncelerinin ise olmadığını söyledi. SPD başbakan adayı Peer Steinbrück'le ile ilgili ise, “Bu günlerde çok mücadeleci bir Peer Steinbrück'ü görüyorum.” diyerek bundan mutlu olduğunu sözlerine ekledi.

"TÜRKİYE AB ÜYESİ OLMALI"

Türkiye'nin AB üyesi olması gerektiğine inandığını belirten Göring-Eckardt, “Üyelik müzakereleri çerçevesinde ‘insan hakları' faslının açılması gerekiyordu.” dedi. Göring-Eckardt, Türkiye'ye kapıyı kapatmanın muhalefete yanlış sinyal vermek manasına geleceğini ifade etti.

Yeşiller'in adayı ayrıca, ABD Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) Almanya ve Avrupa Birliği (AB) kurumlarını dinlemesine de değindi. Bunu ‘akıl almaz' ve ‘kesinlikle korkunç' diye değerlendiren Göring-Eckardt, konuyu araştırmak için Avrupa Parlamentosu'nda bir komisyon kurulması gerektiğini söyledi.

SPD'DE ‘BÜYÜK KOALİSYON' TARTIŞMALARI

Son kamuoyu yoklamalarında Kırmızı-Yeşil koalisyonu için yeterli oy çoğunluğunun çıkmaması diğer ortaklıkları da gündeme getiriyor. Büyük Koalisyon tartışmalarından zarar görmekten çekinen SPD'lilerin şimdiden buna hayır demek için kolları sıvadığı belirtiliyor. Alman medyasında çıkan haberlerde parti içinde Birlik partileriyle ittifakın olmayacağı yönünde karar alınması tartışılıyor. SPD'nin yönetimindeki isimler “Büyük Koalisyon olmayacak.” açıklamalarını yapmıştı.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fırtınaya dayanamayan cami minaresi yıkıldı
Nefes kesen şampiyonluk yarışında tarih "Galatasaray" diyor!