"IŞİD tehdidini hafife almamalıyız"

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, "IŞİD silahlı gruplarından kaynaklanan tehdidi kesinlikle hafife almamalıyız" dedi.

"IŞİD tehdidini hafife almamalıyız"
"IŞİD tehdidini hafife almamalıyız"
GİRİŞ 17.06.2014 21:07 GÜNCELLEME 17.06.2014 21:07

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) kaynaklı tehdidin “kesinlikle hafife alınmaması gerektiğini” vurgulayan Steinmeier, “Bu kadar hızlı bir şekilde ilerlemeleri ve direnişle karşılaşmamaları hepimizi şaşırttı. Yalnızca Irak değil, tüm komşuları için büyük bir tehlike söz konusu” diye konuştu.

Bundan sonra Irak hükümetinin ve komşu ülkelerin takınacağı tutumun belirleyici olacağını vurgulayan Steinmeier, şöyle devam etti:

“Öncelikle Irak’taki siyasi kadrolar, ülkedeki farklı bölgelerin ve farklı dinlerin güçlü bir şekilde temsil edilecekleri bir hükümeti kurabileceklerini göstermeli. İkinci olarak, komşu ülkelerin şunu kabul etmesi önemli. Irak’ın devlet niteliği daha fazla zedelenmemeli, Irak içinde daha fazla ayrışma olmamalı. Farklı ilgilere sahip olsalar da komşu ülkelerin, Irak’ı devlet olarak ayakta tutmayı istediklerini, bunun çıkarlarına olduğunu göstereceklerini umut ediyoruz.”

Alman çalışanların tahliyesi

Steinmeier, bir Alman firmasının Irak’ın kuzeyindeki Beyci kentindeki çalışanlarının IŞİD konusundaki kaygılar nedeniyle tahliye edilmelerine ilişkin soru üzerine, “Irak ordusu ile iş birliğimiz sonucu onlara ait hava aracı ve firma tarafından kiralanan uçakla çalışanların tahliyesi sağlandı” dedi. Steinmeier, tahliye operasyonunun başarılmasını sağlayan Alman diplomatlara, Irak makamlarına ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne teşekkür etti.

Almanya-Ermenistan ilişkileri  

Steinmeier, Ermenistan ile ikili ilişkileri daha da geliştirmek istediklerini vurgularken, “Almanya olarak, 20 yılı aşkın süredir Ermenistan devletini ve toplumunu modernleşme yolunda güçlü bir şekilde destekliyoruz. Ermenistan, AB ile Ortaklık Anlaşması imzalamama kararı aldı. Bizler tabii ki bu karara saygı duyuyoruz” ifadesini kullandı.  

Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan da Almanya-Ermenistan ilişkilerinin son 20 yılda sürekli olarak geliştiğini belirterek, iki ülke arasında başlatılan üst düzey siyasi diyaloğun ve karşılıklı ziyaretlerin önemini vurguladı.

Yaklaşık 100 Alman firmasının Ermenistan’da yatırımları bulunduğuna değinen Nalbandyan, Almanya’nın desteğinin ülkedeki yatırım koşullarının iyileştirilmesine katkı sağladığını söyledi. Nalbandyan, AB ile de iş birliğini geliştirmek istediklerini, bunun için yeni yollar aradıklarını kaydetti. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
44 ile sarı kodlu uyarı: Göz gözü görmeyecek
Türkiye nasıl diplomasinin merkez ülkesi oldu?