PEGIDA'ya karşı 35 bin kişi

Aşırı sağ PEGIDA'ya karşı Dresden'de düzenlenen gösteriye 35 bin kişi katıldı.

PEGIDA'ya karşı 35 bin kişi
PEGIDA'ya karşı 35 bin kişi
GİRİŞ 10.01.2015 21:16 GÜNCELLEME 10.01.2015 21:16

lmanya'da Dresden Belediye Başkanı Helma Orosz, nefret duygusunun Dresden halkını bölemeyeceğini söyledi.

Dresden şehrinde İslam ve göçmen karşıtı "Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (PEGIDA)" oluşumunun 11 haftadan beri Pazartesi günleri yaptığı eylemlere karşı aynı kentte "Dresden ve Saksonya için - Dünyaya açıklık, insanlık ve diyalog için" sloganıyla gösteri düzenlendi.

Sakonya Eyaleti Başbakanı Stanislaw Tillich ve Dresden Belediye Başkanı Orosz'un çağrısı üzerine kentin merkezinde bulunan Frauenkirche adlı kilisenin önündeki Neumarkt Meydan'a yaklaşık 35 bin kişinin toplandığı bildirildi.

Siyasi partilerin, sendikaların, dini cemaatlerin, sivil toplum kuruluşların ve spor kulüplerinin destek verdiği gösteride, "Yellow Umbrella'' ve ''Rany & Band'' müzik grupları sahne aldı.

Fransa'da haftalık karikatür dergisi Charlie Hebdo'ya düzenlenen saldırıdan dolayı 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulan gösteride, üzerinde "Sevgi nereye düşerse yaşam hayat bulur, nefretin olduğu yerde yıkılış tehlikesi var", "Benim arkadaşım bir Müslüman", "Dünyaya açık bir Dresden", "PEGIDA'yı anlamak isteyenlere hayır", "PEGIDA'dan ve IŞİD'den ürkmeyiz" ve "Irkçılığa karşı" yazan dövizler taşındı.

Dresden Belediye Başkanı Orosz, burada yaptığı konuşmada, Dresden'in başka dinlerden korkan insanların her hafta sokağa çıktığı bir yer olmadığını söyledi.

Orosz, Dresden, Saksonya ve bu kentte yaşayanlar için bugün burada yan yana durduklarını ifade ederek, "İnsanlar ister Almanya'da, Avrupa'da, Afrika'da veya Asya'da doğsunlar, ister Hristiyan, Hindu, Yahudi veya Müslüman olsunlar, biz nefrete biribirimizi böldürmeyiz" ifadelerini kullandı.

''Birilerinin adına dünyayı değiştirmek isteyenlerin benim düşüncelerime, hislerime ve davranışlarıma hükmetmesine izin vermeyeceğim" diyen Orosz, "Nefreti, korkuyu ve ön yargıları vaaz edenlerin benim kentimde ve sokağımda üstünlük kazanmasına müsaade etmeyeceğim" şeklinde konuştu.

Her zaman ifade özgürlüğüne dikkat edeceğini söyleyen Orosz, kendi görüşü olmaması durumunda da diğer insanların kendi görüşleri için sokağa çıkmaları için çaba sarf edeceğini belirtti.

"Buraya, PEGIDA eylemine giden insanlara karşı olduğum için değil, ten rengi, örf ve adetleri farklı olanlardan korkmadığım için geldim" diyen Orosz, Almanya Anayasası'nın birinci maddesinde, bugün bu eyleme katılanlara ve Pazartesi günleri PEDIGA eylemlerine gidenlere, Almanlar'a ve yabancılara, inananlara ve inanmayanlara saygı gösterilmesinin yer aldığını ifade etti.

Orosz, bundan sonra da ifade özgürlüğünün yanı sıra, din özgürlüğünü ve iltica etme hakkını da savunacağını vurguladı.

''Korkuları körükleyenlerle görüşmem''

Saksonya Eyaleti Başbakanı Tillich de, PEGIDA eylemlerinin dünyanın dikkatini Dresden'e çektiğini belirterek, "Bugün bu gösteriye katılan 35 bin kişi ile 'Biz, özgürlük isteyen, demokrat, açık fikirli, hoşgörülü ve dayanışma içindeyiz' mesajı verildi" dedi.

PEGIDA eylemlerini düzenleyenlerin görüşme talebini de reddeden Tillich, "Kim yabancılara karşı polemik yaparsa ve kim yabancılara, mültecilere ve ilticacılara karşı korkuları körüklerse, onlarla objektif bir görüşme olmaz" ifadesini kullandı.

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'nin de katıldığı, ancak konuşma yapmadığı gösteride, katılımcılar kış aylarında iltica hakkından yararlanamayanların sınır dışı edilmemesini talep etti.

Gösteriye, Hristiyan ve Yahudi cemaatlerinin ve Müslüman derneklerinin temsilcileri ile ünlü Alman şarkıcı Roland Kaiser de katıldı.

Dresden kentinde Ekim ayından bu yana Pazartesi günleri göçmen ve İslam karşıtı gösteriler düzenleyen PEGIDA hareketinin 12 Ocak Pazartesi günü 12. yürüyüşünü yapacağı duyurulmuştu.

Grup 27 Ekim'de yaklaşık 500 kişinin katılımıyla gösterilere başlamış, İslam ve göçmen karşıtı söylemleriyle desteğini artırmıştı. Son olarak 5 Ocak'ta düzenlenen 11. gösteriye yaklaşık 18 bin kişi katılmıştı.

PEGIDA'dan esinlenerek Almanya'nın çeşitli kentlerinde bazı gruplar da benzer gösteriler düzenlerken, Köln, Berlin ve Hamburg gibi şehirlerde ise PEDIGA karşıtı gösteriler yapılmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
KAAN için yeni aşama! Teslim tarihi öne çekildi
ÖSYM'nin izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı! Çöp bile 45 gün dışarı çıkmıyor