İtalyanın yeni cumhurbaşkanı belli oldu

İtalya'da Temsilciler Meclisinde yapılan oylamayla ülkenin yeni cumhurbaşkanı seçildi.

İtalyanın yeni cumhurbaşkanı belli oldu
İtalyanın yeni cumhurbaşkanı belli oldu
GİRİŞ 31.01.2015 16:04 GÜNCELLEME 31.01.2015 16:04

Hristiyan Demokrat Parti kökenli, eski bakanlardan 73 yaşındaki Anayasa Mahkemesi Yargıcı Sergio Mattarella, ülkenin 12. cumhurbaşkanı oldu. İtalyan kamuoyunun pek tanımadığı Mattarella, yakın çevresince Hiç gülmeyen adam olarak niteleniyor.
 
Cumhuriyet Senatosu ve Temsilciler Meclisi üyeleri ile idari bölgelerin temsilcilerinden oluşan 1009 delegasyon, ilerleyen yaşı ve sağlıksorunlarını gerekçe göstererek 14 Ocakta cumhurbaşkanlığından istifa eden 89 yaşındaki Giorgio Napolitanonun halefini belirlemek için ilk tur oylamasını Perşembe günü yaptı. 
 
Cuma günü yapılan diğer iki gizli oturumda da hiçbir aday için gerekli olan 3te 2 oranındaki yeterlilik oyu (673) sağlanamadı. İktidarın büyük ortağı Demokrat Partinin (PD) tek adayı olan Sergio Mattarellanın ilk 3 turda seçilemeyeceğini öngören Başbakan Matteo Renzi, işini şansa bırakmamak için delegelerinden boş oy kullanmalarını istedi. 
 
Bu sabah yapılan son oturumda ise, iktidarın büyük ortağı olan Demokrat Partinin (PD) adayı Sergio Mattarella, bu aşama için gerekli olan salt çoğunluğun (505) çok üzerinde; 665 oy alarak, devletin zirvesine seçilmiş oldu. 
 
Adaylığının açıklanması ile merkez sağda bölünmelere neden olan Mattarella, iktidar ortağı Yeni Merkez Sağ (NCD), 5 Yıldız Hareketinden ayrılmış 30 kadar parlamenter ve merkez sağ ile soldaki diğer bazı partilerin desteğini almayı başardı.    
 
Mattarella, eski başbakanlardan Silvio Berlusconinin partisi Forza Italia (Haydi İtalya), 5 Yıldız Hareketi ve Kuzey Liginden (Lega Nord) destek alamadı. Forza Italia delegeleri, oy kağıtlarını sandıklara boş attı. 
Berlusconi, eski başbakanlardan ve yine Anayasa Mahkemesi yargıçlarından Giuliano Amato ismine sıcak bakabileceklerini açıklayarak, Başbakan Renzinin Mattarellada direttiğini ve bu tavrın hoşlarına gitmediğini belirtmişti. Partilerin, salı gününden beri yaptığı istişarelerde, tek bir isim üzerinde konsensüs sağlanamamıştı.  
 
Bu arada, Giorgio Napolitano da parlamentoya gelerek, halefini belirleyecek oyunu kullandı.  
 
Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrininin tek tek oy kağıtlarında yazan isimleri okuması ve Mattarellanın 505 oyu geçtiğinin anlaşılması üzerine Napolitano da dahil tüm parlamenterler uzun süre alkış tuttu. 
 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Manipülasyonun havada uçuştuğu günlerde hatırlamak ve unutmamak kadar değerli ne olabilir
Bayraktar TB3'ten bir büyük başarı daha