15 Temmuz'da susan AB’nin dili çözüldü

Darbe girişiminde cılız açıklamalar yapan AB temsilcileri, Cumhuriyet için sıraya girdi.

15 Temmuz'da susan AB’nin dili çözüldü
15 Temmuz'da susan AB’nin dili çözüldü
GİRİŞ 02.11.2016 08:41 GÜNCELLEME 02.11.2016 08:42
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminde 241 vatandaşını şehit veren Türkiye'yi yalnız bırakan, darbe girişimini kınayan açıklamalarında cılız mesajlar yayınlayan Avrupa Birliği (AB) temsilcileri, Cumhuriyet gazetesi operasyonuyla adeta bülbül kesildi. PKK ve FETÖ'ye desteği, verdikleri manşetlerle ortada olan Cumhuriyet için açıklama için sıraya giren AB'den Parlamento Başkanı Martin Schulz'un “Kırmızı çizgi aşıldı” açıklaması büyük tepki topladı. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland'ın yanısıra AB Komisyonu'nun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn'ın sözcüsü Maja Kocijancic ile AP Türkiye Raportörü Kati Piri'nin de peşpeşe açıklamalar yapması AB'nin iki yüzlülüğünün göstergesi oldu.

KIRMIZI ÇİZGİLERİYMİŞ!

Son 1,5 senede 800'ün üzerinde asker ve polisi şehit eden PKK'nın çadır kurmasına ses çıkarmayan AB'nin, FETÖ ve PKK'nın yayın organına dönüşen Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyona tepki göstermesi manidar bulundu. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Murat Sabuncu ve diğer Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının gözaltına alınması Türkiye'de ifade özgürlüğünün dair bir kırmızı çizginin geçilmesidir” dedi. FETÖ tarafından ayak oyunlarıyla ele geçirilen ve kendine mahsus tüzel kişiliği olan Cumhuriyet gazetesini Türkiye'nin resmi kurumu gibi lanse eden Shultz, “Cumhuriyet, diğer bağımsız gazeteler gibi değildir. Ülkedeki en eski gazete ve cumhuriyetin en eski kurumlarındandır” ifadesini kullandı.

PKK MEDYASINI SAVUNDU

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland ise 15 Temmuz darbe girişimine kayıtsızlığını Cumhuriyet'e yönelik operasyon konusunda daha da ileri götürerek bir bildiri yayınladı. “Cumhuriyet operasyonunun OHAL yönetiminde dahi orantılı bir tedbir olarak görülmesi son derece tartışmalıdır” diyen Jagland, “Kürt medya kuruluşları” diye nitelediği PKK'nın yayın organı 15 gazete ve haber ajansının bir KHK ile kapatılması konusunda da “endişeli” olduğunu bildirdi.

RAPOR TEHDİDİ

AB Komisyonu'nun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn'ın sözcüsü Maja Kocijancic ise adeta rapor ile tehdit etti. Türkiye'de, özellikle medya ve ifade özgürlüğüyle ilgili bazı gelişmelere yönelik kaygılarını defalarca dile getirdiklerini hatırlatan Kocijancic, bu konuların AB Komisyonu tarafından açıklanacak raporda detaylı şekilde analiz edileceğini söyleyerek adeta tehditte bulundu. BBC Türkçe'ye konuşan Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri ise “Ülke neden 20 yıl geriye götürülmek isteniyor, anlamıyorum” ifadesiyle tepki çekti. Brüksel'deki PKK çadırını ve propagandasını ve 15 Temmuz'u görmezden gelen Piri, Türkiye'deki gelişmelerin Brüksel'de derin kaygı uyandırdığını iddia etti.

Yönetim ehliyetini kaybetmiş

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarları hakkında ''FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeliği seçimlerinin vakıf senedi ve vakıflar mevzuatına uygun olup olmadığı incelendi. İncelemede, 18 Şubat 2014'te yeterli sayıya ulaşmadan yapılan toplantıda alınan kararla oluşturulan yönetim kurulu üyelerinin seçilmemiş sayıldığı, bu nedenle de vakfın fiil ehliyetini kaybettiği değerlendirildi. İnceleme sonucunda, vakfın fiil ehliyetini kazanabilmesi için vakıf senedine göre yeniden toplantı yapılıp, yönetim organının oluşturulması tavsiye edildi.

Darbecileri koruyup Türkiye'yi eleştirdiler

AB ülkeleri 15 Temmuz'u 16 Temmuz'a bağlayan gece 03.00'e kadar herhangi bir açıklama yapmamış, darbenin başarısız olduğu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım'ın görevlerinin başında olduğu anlaşıldıktan sonra ortak bildiri ile darbe girişimini cılız ifadelerde kınamıştı. AB Güvenlik ve Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise darbe girişiminin ardından üç gün geçtikten sonra 18 Temmuz'da yaptığı açıklamada ise adeta darbecilerin yanında yer almıştı. Açıklamasında Türkiye'yi 'itidalli' olmaya çağıran Mogherini, Türkiye'de demokratik kurumlara saygı gösterilmesini istemiş, gelişmeler konusunda Ankara ve Brüksel'deki AB delegasyonları ile yakından irtibat içinde olduğunu söylemişti. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Türkiye'ye “demokrasiye saygı duyun” çağrısı yaptı. Türkiye'nin demokrasi, insan hakları ve temel özgürlüklere saygı göstermesi gerektiğini” belirterek “Türkiye'de yaşananlarla ilgili endişeleri paylaşıyoruz” ifadesini kullanmıştı.

Yeni Şafak

YORUMLAR 35
  • yahya 7 yıl önce Şikayet Et
    ab rahatsız olduysa demek ki doğru yoldayız
    Cevapla
  • Faruk 7 yıl önce Şikayet Et
    sevmişim senin kırmızı çizgini de, gelmişini de, geçmişini de...
    Cevapla
  • sedat 7 yıl önce Şikayet Et
    bunların hepsi aynı dili konuşuyor. aynı hainlikte buluşuyor, AB çok sesli bozuk korosu.
    Cevapla
  • vatansever 7 yıl önce Şikayet Et
    kervan yürüyor........
    Cevapla
  • Fırat23 7 yıl önce Şikayet Et
    kendi casus gazeteleri ve gazetecilerine dokunuldu. tabi ki sesleri çıkacak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas’la ilgili en vahim iddiaydı! ‘Toplu tecavüz’ iftirasını İsrail de yalanladı
Yerel seçimler dünya basınında: Başa baş bir yarış