Puigdemont'tan müzakere çağrısı

Eski Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Puigdemont, İspanya merkezi hükümetine siyasi müzakerelere başlaması çağrısı yaptı.

Puigdemont'tan müzakere çağrısı
Puigdemont'tan müzakere çağrısı
GİRİŞ 31.12.2017 13:16 GÜNCELLEME 31.12.2017 13:16
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Katalonya'nın tek taraflı bağımsızlık ilanı sonrası görevden alınan ve hakkında tutuklama kararı çıkarılmasının ardından Brüksel'e kaçan Eski Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Katalonya'da "21 Aralık'ta gerçekleştirilen meşru seçim sonuçlarını İspanya merkezi hükümetinin kabul etmesi gerektiğini" bir kez daha belirten Puigdemont, "Başkan olarak, İspanya hükümeti ve destekçilerinin Katalanların ellerinden izinsiz biçimde aldıkları her şeyi iade etmelerini talep ediyorum" ifadesini kullandı.

Katalonya bölgesinin halen meşru lideri olduğunu öne süren Puigdemont, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'a krizin çözümüne yönelik siyasi müzakerelere başlaması çağrısında bulundu.

Puigdemont, seçimde herkesin kendini ifade edebildiği değerlendirmesinde bulunarak, "Rajoy, sonuçları kabul etmek için ne bekliyor?" diye sordu.

Katalonya'daki tek taraflı bağımsızlık ilanı süreci

Katalonya Özerk Yönetimi, 1 Ekim'de bağımsızlık referandumuna gidilmesine karar vermiş ancak İspanya Anayasa Mahkemesi, ülkenin "bölünemez" olduğu maddesinden hareketle girişiminin yasa dışı olduğunu açıklamıştı.

Merkezi yönetim, 27 Ekim'deki tek taraflı bağımsızlık ilanı sonrası  anayasanın 155. maddesini işleterek yerel parlamento ile hükümeti feshetmiş, 21 Aralık'ta seçime gidilmesini kararlaştırmış ve bölgeyi geçici olarak doğrudan yönetmeye başlamıştı.

Bağımsızlık yanlısı partiler oy oranı bakımından yüzde 50'yi bulamasalar bile seçim sistemi nedeniyle 21 Aralık'ta parlamentoda hükümet kurma çoğunluğuna ulaşmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • akenaton 6 yıl önce Şikayet Et
    yanii izin verin yurda tekrar doneyim affedin diyor
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık
PKK/KCK'nin Almanya yapılanması sözde sorumlularından Saim Çakmak İstanbul'da yakalandı