Bihaç'da hâfız hasreti sona erdi

Bosna Hersek'in batısında yer alan ve Viyana'ya yakınlığı nedeniyle Osmanlı'nın "serhad kenti" olan Bihaç'ta, 100 yıllık hafızlık hasreti sona erdi.

Bihaç'da hâfız hasreti sona erdi
Bihaç'da hâfız hasreti sona erdi
GİRİŞ 17.08.2011 07:12 GÜNCELLEME 17.08.2011 07:12

Bosna Hersek'in batısında yer alan ve Viyana'ya yakınlığı nedeniyle Osmanlı'nın "serhad kenti" olan Bihaç'ta, 100 yıllık hafızlık hasreti sona erdi.

Osmanlı zamanında batıdaki en uç noktada yer alan kentlerden biri olan ve şu anda yaklaşık 100 bin nüfusun yaşadığı Bihaç'ta, Birinci Dünya Savaşı'nın ardından ilk kez bir kişi hafız oldu.
Bihaç doğumlu olan, evli ve bir çocuk babası Abdurrahman Osmanoviç, Travnik kentindeki tarihi Elçi İbrahimbey Medresesi'nde bir süre önce hafızlığını tamamlayarak kentine döndü. Yaklaşık 100 yıl boyunca hiç hafızın olmadığı Bihaç'ta, Osmanoviç ile birlikte bir gelenek yeniden diriltildi.
Abdurrahman Osmanoviç'in kendisi gibi hafızların yetişmesi için Bihaç Müftülüğü'ne Kur'an Kursu açılması yönündeki talebi de kabul gördü. Açılan Kur'an Kursu'nda hocalık yapan Abdurrahman Osmanoviç, şimdi yaklaşık 50 öğrenciyi hafız yapmak için çaba harcıyor.

Abdurrahman Osmanoviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bihaç kentinde yaklaşık 100 yıl aradan sonra ilk hafızın kendisi olduğunu belirterek, bunun onurunu ve gururunu yaşadığını kaydetti.
"Bosna-Hersek'teki Hafızlar" adlı kitapta ve büyüklerinden edindiği bilgiye göre Bihaç'ta Birinci Dünya Savaşı'nın ardından kendisine kadar hiç haf ız çıkmadığını anlatan Osmanoviç, "Dr. Fadil Fazliç'in yazdığı bu kitapta ö zellikle 1. Dünya Savaşı'ndan bu yana Bihaç'ta hiç hafız bulunmuyor. Ancak 100 yıl öncesinde Bihaç'ta bazı hafızların olduğu kayıtlarda bulunuyor" dedi.

"TUNA NEHRİ GİBİ BİR GÜZELE SAHİP OLAN BİHAÇ, HAFIZSIZ OLMAZDI..."-

Temiz suyu, göz kamaştırıcı güzelliği ve Avrupa'nın "en temiz nehri" unvanını elinde bulunduran Una Nehri'nin geçtiği Bihaç kentinin hafız ve hafızlara ihtiyacı olduğunu belirten Osmanoviç, "Una Nehri gibi bir güzele sahip olan Bihaç, hafızsız olmazdı..." dedi.

Bihaç kentinin Viyana ve Zagreb'e başkent Saraybosna'dan daha yakın olduğuna işaret eden Osmanoviç, şunları kaydetti: "Belki de bu yüzden burada uzun zaman zarfında hafız olmadı. Bu kentte özellikle eski Yugoslavya döneminde, din adamı veya hafız olmak pek popüler değildi. Bosna savaşından önce de burada namaz kılan insanların sayısı ç ok azdı. Şu anda bile 'hafız' kelimesinin ne anlama geldiğini bilmeyen birçok kişi burada yaşıyor. Ancak tarih boyunca Bihaç, Osmanlı'nın 'serhad kenti' oldu. Bu bölgede büyük savaşlar verildi. Osmanlı bu bölgeden ayrıldıktan sonra Avusturya'ya karşı büyük bir direniş bu bölgede gösterildi. Buradaki insanların geçmişteki ve son savaştaki önemli direnişleri aslında imanlarından kaynaklanıyor, bu yüzden burada hafızların sayısının da çok olması gerekiyor."

Hafızlığını tamamlamasının ardından Bihaç'ta girişimleri sonucu Kur'an Kursu açtıklarını ve burada 2 grupta 50 çocuğa hafızlık eğitimi verdiklerini anlatan Osmanoviç, "Bu kadar süre hafızsız yaşayan bu kentin artık bol hafız ı olsun istiyoruz" dedi.

Osmanoviç, Bihaç Müftülüğü'ne bağlı faaliyet gösteren, ancak kısıtlı imkanlarıyla ayakta tutmaya çalıştıkları Kur'an Kursu'nun bazı maddi sıkıntıları bulunduğunu da belirterek, bu kapsamda Türkiye'nin Diyanet İşlerinden destek beklediklerini kaydetti.

Bihaç Müftüsü Hasan Makiç ise Abdurrahman Osmanoviç'in Bihaç'ta Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra çıkan ilk hafız olduğunu vurgulayarak, "İnşallah bu sayıyı daha da artıracağız. Çocuklarımızın tekrar Kur'an ile buluş ması bizleri çok mutlu ediyor. Çünkü bu topraklarda yüz yıllardır ezan ve Kur'an tüm zorluklara rağmen hep var oldu. Bundan böyle de hep var olacak" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İstanbul Valiliği duyurdu! Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 96 vatandaş tahliye edildi
CHP Grup Sözcüsünden şoke eden gaf: Cemil Tugay'a “Cemil Bayık” dedi