Bebeklerde ve çocuklarda kuru öksürük nasıl geçer? Bebeklerde öksürüğe ne iyi gelir?

Öksürük, özellikle kış aylarında birçoğumuzun muzdarip olduğu sorunlardan biridir. Özellikle çocukluk çağında görülen geçmeyen kuru öksürük anne babaların da canını sıkmaktadır. Çoğu zaman altında yatan hastalıkla birlikte görülen öksürük için evde yapılabilecek birçok doğal yöntem bulunmaktadır. Siz de çocuğunuzun geçmeyen öksürüğü için yöntem arıyorsanız haberimize göz atabilirsiniz.

Özellikle sonbahardan kışa geçerken görülen mevsim değişiklikleri, grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların ortaya çıkmasında öksürük oldukça etkilidir. Hem bedenen hem de ruhen yorgunluk veren bu bulaşıcı hastalıkların her biri, farklı belirtilerle kendini ele verirken bunlar arasında en sık karşılaştığımız şey, öksürüktür. Geçmek bilmeyen inatçı öksürük, yetişkinlerde olduğu gibi bebeklik ve çocukluk döneminde de en çok rastlanan rahatsızlıklardan biridir. Çocuklarda özellikle de gece uykularının bölünmesine neden olarak yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Karakteristik özelliklerine göre kuru, balgamlı, boğmaca, hırıltılı, psikojenik ve kurup olmak üzere toplamda 6 çeşidi olan öksürük, yetişkinler tarafından her ne kadar ciddi bir sağlık durumuymuş gibi görülse de aslında her zaman için önemli bir sorun teşkil etmemektedir. Vücudu koruyan bir tür refleks olan öksürük, akciğer enfeksiyonlarındaki ya da solunum yollarındaki balgamın sökülmesi ile kendini gösterir. Boğazda rahatsızlık hissi veren kuru öksürük hali ise bebeklerde 3-4 gün sürebildiği gibi 3-4 haftayı aşkın bir zamanda da görülebilir. Kronikleşen öksürük durumlarında bu rahatsızlığın birkaç gün boyu devam etmesinin nedeni çoğu zaman odanın yeterince havalandırılmamasından kaynaklanır.

Çocuklarda balgamlı öksürük neden olur? Çocuklarda balgamlı öksürüğe ne iyi gelir?İLİŞKİLİ HABERÇocuklarda balgamlı öksürük neden olur? Çocuklarda balgamlı öksürüğe ne iyi gelir?

BEBEKLER NEDEN ÖKSÜRÜR? BEBEKLERDE ÖKSÜRÜK NEDENLERİ

Bebeklerde öksürük nedenleri

Bebeklerde öksürük nedenleri

Çocuk hastalıkları arasında yaygın görülen öksürük şikayeti, çoğu zaman ciddi bir durumun habercisi olmaz ama verdiği rahatsızlıkla sıkıntı oluşturabilir. Daha çok kuru ve balgamlı olmak üzere 2 şekilde kendini gösteren öksürük alerji ve tahriş edici etkenlerden, solunum yolu rahatsızlıklarından, bronşit, bahar nezlesi ve mukus yani balgam yutma gibi sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir.

Kış aylarında soğuyan havayla beraber bebekler fazla miktarda mukuslarını yutarlar ve salgıları boğazın daha da gerisinde birikerek öksürüğe zemin hazırlar. Solunum yolu probleminden ötürü görülen bu öksürmeler çoğu zaman soğuk algınlığı, nezle ve zatürre hastalıklarından dolayı ortaya çıkabilir. Hırıltılı bir solunum ile görülen bronşit ise bebeklerde öksürmeyi tetikler.

Bebek ve çocuklarda öksürükle birlikte ciddi görülen bazı durumlar:

  • Bebek henüz birinci ayını doldurmadıysa,
  • Burnu tıkalı olmamasına rağmen solunum zorluğu yaşıyorsa,
  • Öksürükten kriz geçirip bayıldıysa,
  • Öksürürken dudakları, ağzı ve el parmaklarının rengi mavileşiyorsa,
  • Öksürürken ağızdan kan geliyorsa
  • Her zamankinden daha az aktif ve hareketliyse, vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.

Bebekler neden öksürür

Bebekler neden öksürür

BEBEKLERDE ÖKSÜRÜĞE DOĞAL ÇARELER! ÖKSÜRÜĞE NE İYİ GELİR?

Emzirme dönemindeki bebeğiniz öksürüyorsa düzenli emzirmeniz de fayda vardır. Bebeğe buhar vermek, öksürüğünün yatışmasında etkili olacaktır. Evde sıcak suyu açıp buharlaşma ortamı sağladıktan sonra olabildiğince bebeği banyoda oyalamaya çalışın. Bu esnada direkt olarak kaynar sıcak su ile bebeği sakın temas ettirmeyin. 1 yaşından büyük bir çocuğunuz varsa ılık suya birkaç damla limon damlatın ve bal ekleyip içirin.

Kontrole getirilen çocuklarda gerekli muayeneler yapıldıktan sonra doktor balgamlı bir öksürük görmüşse bu durumda öksürük şurubunun kullanılmasını tavsiye etmemektedir. Öksürme sırasında bebeğin ya da çocuğun yüz üstü pozisyonda tutulup sırtına hafif vurularak balgamın çıkması sağlanmalıdır.

BEBEKLERDE ÖKSÜRME İLE OLUŞABİLECEK BAZI DURUMLAR:

- Ateş
- Boğaz ağrısı
- Burun tıkanıklığı ya da akıntısı
- Sinirlilik
- İştahsızlık
- Gözlerde kızarıklık
- Kol altındaki lenf düğümlerinde, başın arkasında ya da boyunda hafif şişlik
- Uzun zamanlı öksürükler bebeklerde ağız kokusu yapabilir.

Öksürüğe ne iyi gelir

Öksürüğe ne iyi gelir

BEBEK VE ÇOCUKLARDA ÖKSÜRÜK İÇİN DOĞAL TARİFLER!

KARIŞIK ÇAY YAPIMI: Elma kabuğunu güzelce soyduktan sonra çekirdeği ile beraber bir miktar ıhlamuru,1-2 adet karanfili, 1 dilim limonu ve tarçının kabuğunu ılık suda karışım haline getirerek tüketmesini sağlayın. Acı tadının geçmesi için 1 yaşından büyük çocuklarda bal kullanabilirsiniz.

KARABİBER VE PEKMEZ: 2 tatlı kaşığı miktarındaki dut pekmezine karabiber ekleyip karıştırın, her gün 1 kez verin. (1 yaşından büyükler için)

IHLAMUR- AYVA YAPRAĞI: Ayva yaprağını ıhlamurla birlikte kaynattığınız zaman öksürmeye iyi gelecektir.

PEKMEZ- TEREYAĞI: 1 çorba kaşığı pekmez ile 2 çorba kaşığı tereyağını 1 tatlı kaşığı su miktarında kaynatıp ılık olunca içirin. (+6 yaş için)

Çocuklarda öksürük için doğal yöntemler

Çocuklarda öksürük için doğal yöntemler

PROF. İBRAHİM SARAÇOĞLU'NDAN ÖKSÜREN ÇOCUKLARA DOĞAL TEDAVİ

5-6 adet Hatmi çiçeği tomurcuğunu yarım bardak suda 5 dakika kaynatıp ılıtınca çocuğunuza içirin. (3 yaşından büyük çocuklar için öksürük ve astım için)

Soğuk alerjisi olan çocuklar için keçiboynuzu pekmezi önerilmektedir.

NOT: DOKTOR ONAYI ALMADAN KESİNLİKLE DENEMEYİN!

Bebeklerde öksürük nasıl geçer

Bebeklerde öksürük nasıl geçer

ÇOCUKLAR İÇİN EV YAPIMI ÖKSÜRÜP ŞURUBU TARİFİ

MALZEMELER:

  • 3-4 tutam ıhlamur
  •  Birkaç dilim limon
  • 1 çay kaşığı rendelenmiş zencefil
  • Süzme çiçek balı
  • 3 su bardağı sıcak su

YAPILIŞI:

Ihlamur yapraklarını demliğe koyup limon dilimi ilave edin. Ardından ıhlamur yapraklarına sıcak su ekleyip taze zencefilleri ekleyip karıştırın. Zencefilli ıhlamur çayının 5 dakika demlenmesine izin verin. Tüketileceği zaman 1 çay kaşığı miktarında süzme bal döküp karıştırın. Zayıf olan bağışıklık sistemini güçlendirmek için tarçın da koyun. Küçük çocuklar 1 fincanın yarısı kadar, büyük çocuklar fincanın tamamını içebilir.

NOT: Doktor onayı almadan çocuğunuza sakın içirmeyin!

 

bebek öksürük

bebek öksürük

SOĞUK ALGINLIĞINDA NE YAPILMALI? SOĞUK ALGINLIĞI TEDAVİSİ

Değişen hava koşullarıyla beraber çocuklarda, öksürükten boğaz ağrısına veya burun akıntısından ateşlenmeye kadar birçok şikayet görülebiliyor.

- SOĞUK ALGINLIĞI

Soğuk algınlığı hastalığının oluşması soğuyan havalardan değil virüslerden kaynaklanır. Soğuk algınlığında burun akıntısı, boğaz ağrısı, hapşırma, bitkinlik, iştahsızlık ve sıklıkla ateş görülebilir. Çocuklar soğuk algınlığına yetişkinlere göre çok daha kolay yakalanırlar ve bir yılda 4 ile 8 kez arasında tekrar edebilir.

Soğuk algınlığı tedavisi

Soğuk algınlığı tedavisi

- KORUNMA YÖNTEMLERİ

Mikroplardan korunmak için hapşırma ve öksürme sırasında rastgele hapşırmaktan kaçınmak gerekir. Mikropların yayılmasını önlemek için en ideal yöntem mendil kullanılmasıdır. Yanınızda mendil olmadığı zaman da kolunuzu kıvırarak, ağız ve burnunuzu kolun iç yüzü ile kapatarak öksürmek ve aksırmaktır. 

Mikroplar en kolay ellerden bulaşır. Özellikle çocuklar ellerini burun, yüz ve dudaklarına çok fazla değdirirler ve böylece başkalarından aldıkları mikrobu kendilerine bulaştırır. Bu yüzden kış aylarında sabun ile el yıkama konusunda çocuk ve erişkinler olarak hepimiz daha dikkatli olmalıyız.

Çocuklarda soğuk algınlığından korunma

Çocuklarda soğuk algınlığından korunma

YETİŞKİNLERDE DOĞAL ÖKSÜRÜK TEDAVİSİ İLE BİTKİSEL KÜRLER

Geceleri uykudan uyandıracak kadar şiddetli görülen öksürüklerden kurtulmak için evinizde uygulayabileceğiniz bitkisel yöntemler elbette mevcut. Balgamın olmadığı ya da çok az bir şekilde zorlanarak çıkan balgamın olduğu öksürük çeşidi, kuru öksürük olarak tanımlanır.

Uzun süreli devam eden kuru öksürük nöbetlerini kökünden çözecek tarifler ise şöyle:

Doğal öksürük tedavisi

Doğal öksürük tedavisi

SOĞAN VE SU KÜRÜ

Orta büyüklükteki soğanı 6'ya ayırıp üzerine bir buçuk su bardağı kadar su koyarak kaynatın. Ilıdıktan sonra ne soğuk ne sıcak şekilde tüketin. 

Evde yapılabilecek doğal öksürük tedavi yöntemi

Evde yapılabilecek doğal öksürük tedavi yöntemi

SÜT VE GÜL HATMİ

1 su bardağı kadar kaynamış süte 7-8 adet gül hatmi ekleyin. Bir taşım kadar kaynattıktan sonra ocağın altını kapatıp 4-5 dakika ağzı kapalı duracak şekilde demleyin. Her gün 2 defa öğleden önce ev sonra tüketin.

Öksürüğe iyi gelen bitkisel karışımlar

Öksürüğe iyi gelen bitkisel karışımlar

AYVA YAPRAĞI KÜRÜ

1-2 bardak sıcak suya önceden kurutulmuş ayva yapraklarını atın ve 10-15 dakika demleyin. İçine bal döküp, her gün 3 bardak kadar tüketin.

Çayınızın içine karanfil atarsanız! Karanfilli çayın inanılmaz faydaları

İLİŞKİLİ HABER

Çayınızın içine karanfil atarsanız! Karanfilli çayın inanılmaz faydaları
Sebzeli pankek nasıl yapılır? Sünger gibi pofuduk sebzeli pankek tarifi

İLİŞKİLİ HABER

Sebzeli pankek nasıl yapılır? Sünger gibi pofuduk sebzeli pankek tarifi

BİR YORUM YAPIN 1

akıllı olun 5 yıl önce

soğanla suyu karıştırıp içersen sabaha kadar salonda kanepede yatıp fıtık olursun.

Toplam 12 beğeni