Ayrılıklar ve ardında kalanlar 'Yılkı Atları'nda

Yönetmenliğini Muhammet Çakıral’in yaptığı “Yılkı Atları” belgeseli ile yaşamak için gurbet ellere düşen ve insanların arkalarında köylerde bıraktıkları anne-babaları, nineleri-dedelerinin yalnız, hüzünlü ama mücadeleci yaşamlarını küçük kesitler ve görsel bir şölen eşliğinde beyaz perdeye aktarıyor.

Ayrılıklar ve ardında kalanlar 'Yılkı Atları'nda
Ayrılıklar ve ardında kalanlar 'Yılkı Atları'nda
GİRİŞ 27.02.2011 09:21 GÜNCELLEME 27.02.2011 09:21

Karadeniz köylerinden büyük şehirlere artan göç dalgası yıllar geçtikçe köylerdeki nüfusu ciddi boyutlarda azalttı. Atölyelerin kapanması zaman içerisinde pek çok mesleğin unutulmasına veya kalan zanaatkâr sayısının oldukça azalmasına neden oldu. Arkada kalan çoğul yalnızlıklar ise yaşlılıklarına, yalnızlıklarına, iki büklüm hallerine aldırmadan toprakla bütünleşmeye ve ellerindeki bastona rağmen toprağı yılmadan işlemeye devam ederek hayatta kalma mücadelesi veriyorlar.

Aslında yılkı atları yaşlanıp, iş göremez duruma geldiklerinde sahipleri tarafından dağlara salınan, ölüme terk edilen atlardır. Yönetmen Çakıral bu belgeseli ile ağır ağır çıkılan yokuş yollarıyla, köy meydanı sohbetlerinde, tek tük tüten bacalarıyla, sıcak bir çay tadında anlatılan onların Yılkı Atları’nın hikâyesini bizimle paylaşarak köylerde var olan değerleri topluma sunarak onların değerlerini artırmayı hedefliyor. Yılkı Atları belgeseli, farklı bir eksenden kaybettiklerimizi daha iyi anlamamız için bir kapı açmaya çalışırken sade ama etkili bir dille Karadeniz’in eşsiz güzelliği ile ekranlarımıza yansıtıyor.

“Bir nesil sonra bu köyde hiç kimse olmaz.”

Konusu:

Yaşamak için gurbete giden insanların arkalarında köylerde bıraktıkları anne-babaları, nineleri-dedelerinin yalnızlığa, yaşlılığa, iki büklüm hallerine aldırmadan ellerindeki bastonları ve sırtındaki küfeleri ile yaşam mücadele vermeye çalışan insanların hayatlarında küçük kesitleri Karadeniz’in muhteşem görüntüleri eşliğinde ekranlarımıza yansıtıyor.

Filmin Künyesi:

Belgeselin Adı: YILKI ATLARI

Yönetmen: Muhammet Çakıral

Kurgu: Muhammet Çakıral Rodi Yüzbaşı

Müzik: Feluka Art, Abdullah Akat, Taner Keskin

Kameraman: Metin Avdaç

Yapım Yılı: 2009

Tür: Belgesel

Süresi: 30 dakika

Dil: Türkçe

Yapım: Türkiye

28 Şubat 2011'de TV24'te saat 20.30'da.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı
Paşinyan: 1915 travmasını atlatmalıyız