Afrika futbolunun macerası

“Özgürlük hareketinin liderleri, halkın bu spora düşkünlüğünü fark edip onu siyasi bir araca dönüştürdüler…”

Afrika futbolunun macerası
Afrika futbolunun macerası
GİRİŞ 04.07.2011 13:31 GÜNCELLEME 04.07.2011 13:31

Sömürgecilik döneminde Afrika’nın futbol ile tanışmasından başlayıp Dünya Kupası’nın Güney Afrika’da düzenlenmesine kadar uzanan yolun hem futbol hem de dünya siyaseti üzerindeki etkilerini inceleyen harikulade bir yapıt.

Yönetmenler Afrika’nın futbol öyküsünü anlatırken klişelerden oldukça kaçınmış, alışılmış bir futbol belgeselinden öte seyirciye bu sporun bütün dünyayı insanlık konusunda nasıl etkilediğini anlatmışlar.

Afrika’nın sömürgeciliğe karşı direnişinde futbolun tuttuğu yerin önemi zamanın futbolcuları ve yöneticilerinin ağzından anlatılırken, o dönemden gerçek görüntüler ile pekiştirilen belgeseli izlerken, seyirci kendini o dönemde hissediyor. 1957 kurulan Afrika Futbol Konfederasyonu ile başlayan sömürgeciliğe karşı hareketin futbolun etkisiyle Ghana, Congo, Senegal ve 27 farklı Afrika ülkesine yayılmasını hem sportif hem de insani bir dille anlatan belgeselde Afrika’ya dünya futbolunda yer verilmesi sırasında çekilen zorluklardan da bahsediliyor.

Afrika Futbolunun Macerası bütün bu zorluklara karşı pes etmeyen Afrika’nın 2010 yılında Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmasına kadar uzanıyor.


“… Ve futbol sahası, intikam alma yeri oldu.”

Konusu:

Afrika’ya futbol sömürgeci devletlerle beraber geldi. Afrika’nın kendi oyun anlayışına da uyan bu spor gitgide bütün Afrika ülkelerinde yayıldı. Mısır’ın Dünya Kupasına dâhil olmasından sonra Gana, Kongo, Senegal bu durumu takip eden ülkeler oldular. Futbol Afrika’yı tamamen sardı. Afrika, futbolu sadece bir spor olarak değil aynı zamanda sömürgeciliğe karşı bir güç olarak da kullandı. Afrika Futbol Konfederasyonu’nun kurulmasıyla sömürgeciliğe karşı ilk resmi direniş başlamış oldu.

İlerleyen yıllarda Afrika önündeki hiçbir engele yenilmeyerek dünya futbolunda ilerlemeye devam etti. Afrika yetenekleri dünyanın her yerindeki birçok takımda yer aldılar. Son olarak 2010 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan Afrika bu durumun Afrika futbolunun ilerleyişinde yeni bir çığır açacağını umut ediyor.

 Afrika futbolunun macerası Kalal 24'te...

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Rekorları altüst etti! Mükafatı kaptı: Okan Buruk'a yüzde 150 zam
Dikkat! Yeni uygulamayla bu kişiler ehliyet alamayacak