Dünyanın en hızlısından bile hızlı!

Çin, dünya süper bilgisayar rekorunu elinde bulunduran Sunway TaihuLight’tan daha hızlı bir bilgisayarın üretimine başladığını açıkladı.

Dünyanın en hızlısından bile hızlı!
Dünyanın en hızlısından bile hızlı!
GİRİŞ 20.02.2017 15:50 GÜNCELLEME 20.02.2017 17:05
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Çin, dünya süper bilgisayar rekorunu elinde bulunduran Sunway TaihuLight’tan daha hızlı bir bilgisayarın üretimine başladığını açıkladı.

"China Daily" gazetesinin haberine göre, Tiencin kentindeki Ulusal Süper Bilgisayar Merkezi’nde üretimine başlanan süper bilgisayar Tienhı-3, yine Çin üretimi ve dünyanın en hızlısı olan Sunway-TaihuLight’tan 10 kat daha hızlı olacak.

Proje yetkilisi Mıng Şiangfey, prototipi gelecek yıl başlarında tamamlanması planlanan Tienhı-3'ün saniyede bir kentilyon işlem yapma kapasitesine sahip olacağını söyledi.

Tienhı-3’ün işlemcilerinden işletim sistemine kadar tamamen yerli olarak üretileceği ve 2020’den önce tam kapasiteyle hizmet vereceği belirtildi.

Bilimsel araştırmalara önemli katkı sağlayacak Süper Bilgisayar Tienhı-3’ün, deprem simülasyonları yapabileceği ve salgın hastalıklarla mücadelede etkili rol oynayacağı kaydedildi.

Sunway-TaihuLight geçen yıl haziran ayında yapılan süper bilgisayar sıralamasında, saniyede 125,436 petaflop işlem kapasitesi ile 6 kez dünyanın en hızlı bilgisayarı seçilen diğer Çin üretimi Tienhı-2'yi geçerek birinci olmuştu.

Sunway-TaihuLight’ın işlemcileri yerli olarak üretilmişti.

YORUMLAR 4
  • Fatih 7 yıl önce Şikayet Et
    bu bilgisayarlar sayesinde mesela 128-bit digital anahtarlari çok daha çabuk bir sürede açabilecek.. bu da ne demektir: yani gizli olan emailler, telefon görüsmeleri vs desifre edilebilecek.. çin istihbarati için iYi olabilir fakat ayni zamanda çinliler bizim devlet görevlilerin mesajlarini, konusmalarini desifre yaparlarsa kötü olur.. artik çin yeni amerika, aklinizda bulunsun..
    Cevapla
  • Prof 7 yıl önce Şikayet Et
    Sol beyinler laftan başka bir şey üretemez.
    Cevapla
  • sartak 7 yıl önce Şikayet Et
    evet ne guzel insanlik adina ve teknolojinin gelismisligi adina insliga hayri olursa ne ala.. peki biz turkiye olarak bu isin neresindeyizz.? bizim bilimadamlari ve arastirmacilarimiz ne yapiyorlar ?var mi boyle projeleri ..bilmek isteriz ..
    Cevapla
  • haluk 7 yıl önce Şikayet Et
    bizimkiler hala başörtüsü ile meşguller.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
8 ilde operasyon! 'Odacılar' suç örgütü çökertildi
Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı! İran ve ABD'den peş peşe açıklamalar