Sigara içildiği nasıl anlaşılır? Sigara içen çocuğa nasıl davranılmalı?

Sigara içmeyi bağımlılık haline getirmiş olan ve bu illetten en kısa zamanda kurtulmak isteyenlerin çaresini aradıkları yöntemlerde olumlu sonuç alınması için sağlam irade önemlidir. Sağlık açısından zararlarına baktığımızda kişiyi ölüm noktasına getiren sigara ergenlikte kazanılmaya başlamışsa erkenden önlem almak gerekir. Sigara nasıl bırakılır? Ergenlikte sigaraya başlamanın nedenleri...

Çocukluktan erişkinliğe geçiş evresi olarak tanımlayabileceğimiz ergenlik dönemi, fiziksel ve ruhsal değişimlerin en yoğun yaşandığı süreçtir. Aileden kopup kendi egemenliklerini ilan etme evresinde olan ergenlik döneminde arkadaş çevresi çok önemlidir. İyi bir arkadaş seçimi yapılmadığı takdirde sigara, alkol ve uyuşturucu gibi ölümcül sonuçlar verebilen nice zararlı alışkanlıkların kazanılması an meselesi olabilmektedir.

Bu gibi kötü alışkanlıklara karşı önlemler alabilmek için anne ve babalar, ergenlik dönemine giren çocuklarını onlara fark ettirmeden yakın takibe almalıdır. Özellikle de Lise zamanında okul çevrelerinde gördüğümüz sigaralı arkadaş ortamları, ardı arkası kesilmeyecek nice kötü alışkanlıkları da beraberinde getirebilir.

Bağımlılık derecesine ulaşmasa daha keyfi şekilde birkaç adet içilen sigaralar, zamanla ölümcül sonuçları beraberinde getirebilir. Eğer çocuğunuzun sigaraya başladığını fark ettiyseniz, öncelikli olarak sigaraya başlama nedenini çözümlemeniz gerekir. Gerek uzman yardımıyla gerek kendi yöntemlerinizle sigaradan vazgeçirme yöntemlerini deneyebilirsiniz. Başta kanser, kalp ve akciğer hastalıkları gibi daha birçok ciddi hastalığı beraberinde getiren sigaradan kurtulmak için izleyebileceğiniz adımlar vardır. Peki sigarayı bırakmak için neler yapılabilir?

OKUL ÇAĞINDA SİGARA İÇENLERİN SAYISI ARTIYOR

Sigara içen kişi

Sigara içen kişi

Dünya Sağlık Örgütü işbirliği ile Küresel Gençlik Tütün Araştırmasının yaptığı araştırmalardan elde edilen bilgilere göre, 13-16 yaş civarındaki öğrencilerde erkeklerin yüzde 33,1’inin; kızların da yüzde 22,3’ünün hayatlarında 1 kere bile olsa sigara içtiği tespit edilmiştir. Sağlık açısından zararlı olan sigaranın vücuttaki etkisini gelin birlikte inceleyelim...

ERGENLİK DÖNEMİNDE KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN NASIL KORUNULUR?

Sigara, alkol ya da madde bağımlılığı gibi kötü alışkanlıklardan korunmada ailenin davranış ve tutumları önemli bir rol oynayacaktır. Bu evredeki gençlerin ilklere imza atmak adına kendilerinde demek istediği şeylerin başında ne yazık ki sigara ve alkol gibi sıkıntılı alışkanlıklar edinebiliyor. Ergen kişilerden bazıları bunları deneyip bırakabiliyor iken bazıları alışkanlık haline getirip hayatlarını tehlikeye atabiliyor.

Yapılan çalışmalardan elde edilen bilgilere sigaraya ve alkole erkenden başlayan çocukların zaman geçtikçe uyuşturucuya dayandığıdır. Ailede geçimsizlik, çocuk istismarı, anti-sosyal kişilik, derslerde başarısızlık, arkadaşlarının kötü alışkanlıklarının olması en önemli risk faktörleridir. Ayrıca alkol ve sigara gibi bağımlılık yapan maddelerin özendirilmesinden kaçınmak gerekir.

SİGARA İÇMENİN VÜCUDA ETKİSİ NEDİR? SİGARANIN ZARARLARI

Sigara içmenin zararı

Sigara içmenin zararı

Pasif bile olsa sigara tüketen kimselerin yalnızca o kişiyi değil çevresindekileri de olumsuz etkilediği görülüyor. Hamilelik döneminde anne adayının sigara içme gibi büyük bir yanılgıya düşmesi rahimdeki bebeğin akciğer ve beyin gelişimini durdurabilmektedir. Gün içerisinde 10 adet tüketilen sigara ile hiç içilmeyen evdeki çocuğun solunum yolu riski yaşaması kat kat daha fazladır. Bu durumda pasif içiciliğin ne kadar etkili ve kötü bir etkisinin olduğunu gösteriyor. Genel olarak bakacak olursak sigaranın başlıca zararları şunlardır:

  • -Kanser çeşitleri arasında en fazla görülen rahatsızlık akciğer kanseridir bunun da nedeni sigaradır. 
  • -Kalp ve damar hastalıklarına çok ciddi zararlar verir.
  • -Damar tıkanıklığı sigaranın doğuracağı olumsuz etkiler arasında başta gelir.
  • -Sindirim sistemi hastalıklarına yol açabilmektedir.
  • -Cansız, soluk ve pürüzlü bir cilde neden olarak estetiği bozar.
  • -Tırnaklarda güçsüzlük ve sararmalara yol açar.

SİGARAYI BIRAKTIRAN MUHTEŞEM KÜR TARİFİ! SİGARAYI İLAÇSIZ BIRAKMAK İÇİN DOĞAL KARIŞIMIN YAPILIŞI:

Sigarayı bıraktıran kür tarifi

Sigarayı bıraktıran kür tarifi

MALZEMELER: 1 tane portakal, 1 tane havuç, 1 tatlı kaşığı rendelenmiş zencefil, 1 tane limon, 15 üzüm tanesi, 1 litre su, 1 çay kaşığı ginseng

YAPILIŞI: Karışımı hazırlamaya öncelikli olarak portakalın ve limonun suyunu sıkmakla başlayın. Sıktığınız limonun kabuklarını sakın çöpe atmayın! Havuçları yıkayıp parçaladıktan sonra daha öncesinde hazırlamış olduğunuz limon ve portakal suyu ile karıştırın. Ardından ginseng tozunu, zencefili ve üzümleri ilave edin. Son işlem olarak ise kabuğuyla birlikte suyunu ekleyip karıştırın. İşte karışımınız hazır bile!

Cuma namazı evde kılınabilir mi? Cuma namazını terk etmenin günahı...

İLİŞKİLİ HABER

Cuma namazı evde kılınabilir mi? Cuma namazını terk etmenin günahı...
Tam bir hilekar sakın yemeyin! Köygöçüren mantarının zararları nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Tam bir hilekar sakın yemeyin! Köygöçüren mantarının zararları nelerdir?

BİR YORUM YAPIN 0