'İran'ın Kandil üzerindeki etkisi arttı'

Kürt siyasetçi ve yazar Dara Bilek, KCK'daki yönelim değişikliğinin ardından İran'ın Kandil üzerindeki etkisinin arttığını söyledi.

'İran'ın Kandil üzerindeki etkisi arttı'
'İran'ın Kandil üzerindeki etkisi arttı'
GİRİŞ 23.10.2013 17:58 GÜNCELLEME 23.10.2013 17:58

Kandil'den yapılan açıklamalar ve verilen mesajlarda İran'ın önemli bir etken olduğunun görüldüğünü belirten Bilek, "Kandilin farklı demeçlerin vermesinde İran'ın etkisi var. İran'ın bölgede yaptığı siyaset Kandil'in görüşlerinde önemli bir etken. Fakat netice olarak Öcalan'ın ve Kandil'in söyledikleri daha ön planda." dedi.

Kürdistan Gençlik Hareketi Derneği'nin Diyarbakır'da düzenlediği 'Kürtler ve Siyasal Süreç' seminer toplantısına katılan Dara Bilek, Suriye'deki Kürtlerin durumu, çözüm süreci ve demokratikleşme paketini değerlendirdi. Bilek, Suriye'deki olayları değerlendirirken Kürt penceresinden bakmak istediklerini belirterek, Suriye'nin Kürt bölgesinin tek bir parti güdümünden geliştiğini kaydetti. Bilek, rejimle ilişkisi olan bir parti çevresinde gelişen bu olayların kendilerine endişelendirdiğini söyledi.

Suriye'de kısa bir süre içerisinde bütün Kürt partilerin katılabileceği bir yapı meydana gelmesini arzuladıklarını anlatan Bilek, Suriye'deki Kürtlerin kendi özgür iradeleriyle geleceklerini tayin edebileceği bir ortamı tayin etmelerinin önemli olduğunu belirtti. PKK'nın Suriye'deki siyaseti, rejimle olan ilişkilerinin kendilerini endişelendirdiğini anlatan Bilek,"Diğer Kürt partililerin özellikle Suriye Ulusal Kürt Konseyi'nin içinde yer alabileceği bir oluşum meydana geldiği zaman Kürtler'in ortak iradelerini kazanmaları sağlayacak bir ortam oluşmasını diliyoruz." diye konuştu.

Türkiye'de son 10 yılda AK Parti Hükümeti'nin yaptığı çalışmaları önemsediklerini anlatan Bilek, özellikle askeri vesayetinin kırılması, Ergenekon gibi karanlık örgütlerin üzerinde gidilmesinin önemli olduğunu kaydetti. Bilek, " Bu gelişmeler Kürtler açısından, demokratikleşme açısından önemli bir etkendir. Cumhuriyetin kurulma döneminin Kürtler açısından sorgulanmasını çok önemli olduğuna inanıyorum. Kürtlerin bir dönem ellerinden alınan hakları yavaş yavaş verilmeye başlandı." ifadelerini kullandı. Artık Kürt kimliğinin tanınmasını istediklerini ifade eden Bilek, Türkiye'de sağlanabilecek demokratik bir ortam bu sorunu nereye kadar çözer bu da tartışma konusu olduğunu kaydetti. Kürt sorununun çözülmesinin Türkiye'ye demokrasiyi getireceğini inandığını anlatan Kürt siyasetçi Bilek," Kürtlerin doğal hakları doğrultusunda çözülmediği sürece Türkiye'de demokrasinin olacağında söz edemeyiz." dedi.

Çözüm sürecine ilişkin görüşmelerin Abdullah Öcalan'la yapıldığını hatırlatan Bilek, Öcalan'ın PKK'dan daha etkili olduğunun altını çizdi. Kandil'den gelen açıklamaların İran'ın etkisi olduğunu ifade eden Bilek," Kandil'in farkı demeçlerin vermesi İran'ın etkisi vardır. İran'ın bölgede yaptığı siyaset Kandil'in görüşlerinde önemli bir etkendir. Neticede Öcalan'ın ve Kandil'in söyledikleri İran'ın etkisi olduğunu kanısındayım." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türk profesör 'Dubai' gerçeğini açıkladı!
Galatasaray ve Fenerbahçe'nin gözü dev gelirde!