ABD'den net mesaj: PKK hâlâ terör listemizde

ABD Büyükelçisi John Bass, Kobani'nin Washington için önemini, PKK ve PYD'ye bakışını, Suriye ve Ukrayna'nın geleceğini yorumladı.

ABD'den net mesaj: PKK hâlâ terör listemizde
ABD'den net mesaj: PKK hâlâ terör listemizde
GİRİŞ 11.01.2015 11:13 GÜNCELLEME 11.01.2015 11:13
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

ABD Büyükelçisi Bass, Kobani'nin DEAŞ'ın buraya çok güç yığdığı için önemli olduğunu belirterek, "Hava saldırıları DEAŞ'ın kapasitesini azaltmanın ilk adımı. Birleşik ve demokratik Suriye istiyoruz" dedi

PKK, ABD'nin terör örgütleri listesinde kalacak mı?

Evet. Şu anda PKK'yı nasıl adlandırdığımıza dair tutumumuzu gözden geçirme planımız yok.

ABD yönetimi, "Kobani düşecek" iddiasıyla PKK'nın Suriye kolu PYD'ye askeri malzeme sağladı. Bu tercih Ankara'nın tepkisini çekti, son durum nedir?

Suriye politikamızdaki yapı taşlarından biri, geleceğin Suriye'sinin demokratik ve birleşik olması gerektiği. Esad rejimine muhalif tüm gruplar, en önemlisi ılımlı Suriye muhalefeti içinde olanlar ve destek verebilecek tüm gruplar, gelecek için bu vizyona sahip olmalı. Onları geleceğin birleşik ve demokratik Suriyesi'ne bağlı olmaya çağırıyoruz. Buna, kendini muhalefet grubu olarak tanımladığı sürece PYD de dahil. 

KOBANİ TEK BİR YER DEĞİL

Peki Kobani'nin önemi?

Kobani'nin önemli bir alan olarak ortaya çıkması, DEAŞ'ın buraya çok güç yığması nedeniyle. Kobani, şu noktaları gerçekleştirdiğimiz bir yer oldu: 1- DEAŞ'ın ilerleyişini durdurmak. 2- İşgal ettiği toprakları genişletmesini önlemek. 3- Hareket gücünü diğer yöne kaydırmak. Bazılarının Kobani'nin tek bir yer olduğunu düşündüğünü biliyorum. Bence Kobani'de Peşmerge birliklerinin desteği ile gerçekleşmekte olanları, koalisyon unsurlarının DEAŞ'a karşı Irak Merkezi Hükümeti ve Kürt Bölgesel Yönetimi emniyet güçlerine destek verdiği Sincar, Beiji ve Anbar'da olanlarla beraber, geniş bağlamda görmek önemli. Hepsi DEAŞ'ın kapasite ve hareket alanını azaltmak için. 

HAVA SALDIRILARI İLK ADIM

DEAŞ hala Esad'a göre öncelikli tehdit mi? Hava saldırılarının DEAŞ'a karşı sonuç vereceği düşünülüyor mu?

DEAŞ'la olan savaş değişik parçalardan oluşan bir girişim. Geçmiş açıklamalara bakarsanız, üst düzey Amerikalı yetkililerin hava saldırılarının yalnızca DEAŞ'ın kapasitesini ve sahip olduğu alanı genişletme becerisini azaltmakta önemli bir ilk adım olduğunu söylediklerini görürsünüz. Bu ilk aşamayla ilgili çalışmalar devam ederken Irak Merkezi Hükümeti ve Bölgesel Kürt Hükümeti ile DEAŞ'a kaybedilen toprakların geri alınması, yıkılan toplulukların yeniden yapılanması ve emniyet güçleri oluşturulması noktasında görüşmelerimiz devam etti. Bu, zaman alacak ancak biz ısrarcı olacağız ve dikkatimizi dağıtmayacağız.

'Sultanahmet saldırısını lanetliyoruz'

ABD Büyükelçiliği'ne de saldıran DHKP-C terör örgütünün eylem kapasitesinin kırılması için hangi çalışmalar yürütüldü?

Son saldırıda hayatını kaybeden polisin ailesine başsağlığı diliyorum. Dolmabahçe'deki saldırı girişimini de lanetliyoruz. ABD'nin terör örgütleri listesinde yer alan bu örgütün saldırısına bizzat maruz kaldık. Bu örgütün Türkiye ve ülke dışından yaptığı eylemleri azaltmak için Türk makamlarıyla yakın çalışıyoruz.

GÖRÜŞ AYRILIKLARI

Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuland, 'Stratejik ortaklığımız olsa da taktiksel görüş ayrılıklarımız var' dedi...

Her ilişkide iki taraf devamlı olarak yüzde yüz anlaşamaz. Suriye ve Irak konusunda bir dizi karmaşık, birbirine geçmiş sorunlara en iyi bakış açısının ne olduğuna dair görüş ayrılıkları yaşıyoruz. Irak ve Suriye'deki çatışma bağlamında DEAŞ en güçlü tehdidi oluşturuyor. Düşüncemiz en güçlü tehdide karşı harekete geçilmesi. Ancak ortak noktalarımız da çok. İki hükümet de uzun vadede bu ihtilafın askeri çözüm olmadığına inanıyor. İki hükümet de Cenevre Anlaşması'nı temel alan siyasi çözüme inanıyor. Suriyeli muhalif gruplarla yakın çalışıyor. Esad rejiminin saldırılarından evlerini korumaya çalışan muhalif kuvvetlere destek veriyor. 

Eğit-donat projesi netleşti mi?

Bu sürece dair çok detay var. Doğru kişileri eğiterek başlamaktan, eğitim sürecine girilmesine ve eğiteceğimiz kişilerin kendini koruma ve Suriye'de savaş alanında etkili olma becerisine sahip olduklarından emin olmaya kadar. Yakın gelecekte başlayacak bu faaliyet için görüşmeler sürüyor.

Tampon ve uçuşa yasak bölgede gelişme beklemek iyimserlik mi?

Türkiye Hükümeti'nin anlayışını ele almaya devam ediyoruz ki tüm karmaşıklığıyla bu konsepti anlayabilelim. Çok fazla terim kullanılıyor ve hukuk temelinde çok farklı anlamlara gelebiliyor, uygulaması farklı pratikler gerektiriyor. Tabii bir de alandaki sivil nüfus açısından potansiyel sonuçları var. Çeşitli olasılıkları daha iyi anlayabilmek için Türkiye ile görüşüyoruz. 

'DEMOKRATİK TOPLUMUN YAPI TAŞI'

Türkiye'deki medya ve ifade özgürlüğü tartışması için ne düşünüyorsunuz?

Çok önemli tartışma. Taraflardan birinin ya da diğerinin özgürce konuşurlarsa bunun bir takım sonuçları olacağından korkmadan sürdürebiliyor olması önemli. Biz, ifade ve basın özgürlüğünün her sağlıklı ve demokratik toplumun yapı taşlarından olduğuna güçlü biçimde inanırız. ABD'de bir deyiş vardır, "En iyi dezenfektan güneştir" diye. Hareketlerinin sonuçlarına, vatandaşlarının bakış açıları ve fikirlerine aldırış etmeksizin yöneten bir hükümeti tanımanın en iyi yöntemi medyanın haber araştırma, bulgularını açıklama ve halkı bilgilendirme özgürlüğüne bakmaktır. 

'RUSYA'NIN KIRIM'DAKİ DAVRANIŞLARINDAN RAHATSIZIZ'

Ukrayna'daki durum ile ilgili görüşleriniz?

Avrupa'daki tüm ülkelerin kendi geleceklerini belirleme özgürlüğüne sahip olması gereğine güçlü biçimde inanıyoruz. Rusya'nın yasadışı biçimde Kırım'ı topraklarına katmasından ve Doğu Ukrayna'daki davranışlarından rahatsız olduk. Güçlü yaptırımlar uyguladık. Rus hükümetine Kırım'daki yasadışı işgalini sonlandırması için çağrı yapıyor, Minsk Anlaşması'nın uygulanmasını umuyoruz.

KAYNAK: OKAN MÜDERRİSOĞLU - SABAH
YORUMLAR 4
  • Birisi 9 yıl önce Şikayet Et
    Siz ABD ve dostlarınız zaten bizim terör listemizdesiniz.
    Cevapla
  • İşine gelince... 9 yıl önce Şikayet Et
    değiştirir. Saddam Irakı terör listesinde idi..İrana saldırınca terör listesinden çıkartıldı.
    Cevapla
  • Dost 9 yıl önce Şikayet Et
    Hep birbirinizin Dostusunuz. Müslümanlara bunlardan dost olmaz.
    Cevapla
  • Şakir CAN 9 yıl önce Şikayet Et
    Tavşana Kaç Tazıya Tut, İkiyüzlü ABD Ve AB.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Sur Belediyesi'nde DEM Partililer Atatürk ve Erdoğan'a hakaret etti! Skandal görüntüler
Hamas ve İslami Cihad'dan Filistinlilere tüyleri diken diken eden İsrail çağrısı!