Yıldırım'dan ABD'ye tepki: Taahhüt ettiler ama...

Başbakan Binali Yıldırım, ABD'nin Türkiye'ye Münbiç konusunda taahhütte bulunduğunu ama yerine getirmediğini açıkladı.

GİRİŞ 20.02.2017 08:02 GÜNCELLEME 20.02.2017 09:23
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Kanal7/ Mehmet Acet

Almanya'da bir dizi temaslarda bulunan Başbakan Binali Yıldırım, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile yaptığı görüşme sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD Başkan Yardımcısı Pence görüşmesinden sonra Amerika'nın yaptığı açıklamada DAEŞ'in yenilgiye uğratılması konusunda çabaların hızlandırılması belirtiliyor. Bunun dışında ne var? 

Doğru bu konuşuldu. Biz üç husus dile getirdik. Birincisi ABD'nin, DAEŞ ile mücadelesi bunların PKK'nın kuzeni dedikleri bizim şubesi dediğimiz, aynısı dediğimiz PYD unsurlarıyla DAEŞ mücadelesi doğru bir yöntem değil. Bir terör örgütüyle bir başka terör örgütünün yok edilmeye çalışılması doğru değil. Dolayısıyla bu işin stratejik ortaklığa NATO ortaklığına yakışır şekilde yürütülmesi gerekir. Onların da bu hassasiyetimizi dikkate alacaklarını düşünüyorum. 

"FETÖ KONUSUNDA CİDDİ ADIMLAR ATILMASI LAZIM"

İkincisi, FETÖ elebaşının geri verilmesi meselesi " Mesele hukuki ama anlaşmalarımıza uygun olarak çok ciddi bir şekilde ele alacağız" denildi. Ben de bu sorun çözülmediği sürece Türklerin ABD algısı düzelmez , bu algıyı olumluya çevirmek için mutlaka ciddi bir adım atılması lazım dedim. 

"ABD'NİN TAAHHÜDÜ VAR AMA YERİNE GETİRMİYOR"

ABD - Rakka konusunda YPG'yi dayatırsa Türkiye ne yapar? Tek başına mı hareket eder? 

Ben öyle bir izlenim edinmedim. Bir değerlendirme sürecindeler, sonucu görmemiz lazım. Münbiç ile ilgili niyetimiz çok net. Münbiç PYD unsurlarından temizlenmeli. Bunu DEAŞ'tan ayrı değerlendiriyoruz. ABD'nin bize bu konuda taahhüdü var. Ama yerine getirmedi. 

RAKKA'DA EL BAB YÖNTEMİ

Dün yapılan açıklamada, sanki Rakka'da Türkiye sadece operasyona taktiksel destek verileceği gibi algılandı. Böyle mi?

Rakka'da, El Bab'da uygulayacağımız mücadele stilimiz neyse aynısı olacak. Bölgede zaten ÖSO'ya destek veren askeri unsurlarımız var. Muhtemelen onlar destek verecekler. 

ABD yönetimiyle yeni bir sayfa açıyoruz. New Day (Yeni bir gün) diyorlar. 

"SICAK TAKİP HAKKIMIZ VAR"

Fırat'ın doğusunda bir fiili PYD düzeni var. Bu kurulu düzen ile ilgili Türkiye'nin tavrı ne olacak? 

Türkiye'ye tehdit nereden gelirse gelsin. Bizim bunu karşılama ve bertaraf etme hakkımız var. Mesela bazen kuzey ırakta operasyon yapıyoruz. Batısı doğusu fark etmez. Sıcak takip gibi. Tehdit neredeyse cevabını verme hakkımız var. Biz müttefiklerimize gelin PYD ile değil, Türkiye ile bu işi yapın diyoruz. 

MHP ile Yeni Kapı ruhunu yeniden canlandırmak ve referandum sürecinde ortak miting, program yapmak gibi bir planınız var mı? 

Yeni kapı ruhu MHP ve AK Parti'de hiç yok olmadı, hiç eksilmedi. Aslında chp'de de vardı. Ama yavaş yavaş ruh bedenden ayrılmış gibi görünüyor. Ama çıkmayan candan ümit kesilmez denir. CHP'nin yeniden bu sürece dahil olmasının önünde hiç bir engel yok.

MHP ayrı parti biz ayrı partiyiz. Bunu en iyi Tuğrul bey bilir. (Yanında tuğrul türkeş oturuyor bu sırada) dolayısıyla bizim bir amaç birlikteliğimiz var. Bu anayasa değişikliğini birlikte yapmaya karar verdik. Meclis aşamasını da birlikte gerçekleştirdik. Ayrı siyasi partiler olduğumuz gerçeğini de göz ardı etmememiz lazım. Onlar kendi biz kendi kampanyamızı yapacağız.

MHP'Lİ BAKAN İDDİASI

Referandumdan sonra MHP'li bakanlar kabinede olur mu?

Olasılıklara göre amel olmaz. Bizim gündemimizde şu anda referandum var. AK Parti ve MHP'nin referandum birlikteliğinin arkasında hesap kitap yok. Referandumdan sonra ne olacak. Ya kabul olacak,ya red olacak. Türkiye yoluna devam edecek. Biz kabul edileceğini düşünüyoruz. Burada da bir tereddüt de görmüyoruz. 

YORUMLAR 8
  • Alper 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu emperyalist ülkelerden sözünde durmasını beklemek veya yapılan anlaşmalara uymalarını beklemek hata.Geçmişte ABD ve AB bizmle yaptıkları anlaşmalara,çıkarlarına uygun olmadığı durumlarda uymadıklarını kaç kez gördük.
    Cevapla
  • ali günay 7 yıl önce Şikayet Et
    biz kendi işimizi kendimiz hallederiz.ALLAHIN İZNİYLE
    Cevapla
  • trafik çilesi 7 yıl önce Şikayet Et
    eeeeey refahiyeli, bu işler derneklerden oy toplamaya benzemez.
    Cevapla
  • HathyR 7 yıl önce Şikayet Et
    İnşaAllah güvenilmediğini bilip de tedbir alıyorsunuzdur!! Sonradan kusura bakmayın düşünemedik demezsiniz umarım!
    Cevapla
  • Faruk TOK 7 yıl önce Şikayet Et
    Söz uçar yazı kalır siz hala gavurun sözüne mi güveniyorsunuz .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsmail Kartal ve futbolculardan, 'Ligden çekilme' önerisine flaş cevap!
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...