'Son durumdan ABD de memnun değil'

Kanal 7 Genel Yayın Yönetmeni Zahit Akman, Başbakan Binali Yıldırım'ın ABD'deki temaslarıyla ilgili izlenimlerini yazdı. Akman, ziyaretin genel manada olumlu geçtiğini belirtti.

'Son durumdan ABD de memnun değil'
'Son durumdan ABD de memnun değil'
GİRİŞ 13.11.2017 19:18 GÜNCELLEME 13.11.2017 19:19
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Geçtiğimiz hafta Başbakan Binali Yıldırım'ın gerçekleştirdiği ABD ziyaretine eşlik eden Kanal 7 Genel Yayın Yönetmeni Zahit Akman, ziyarete ilişkin izlenimlerini paylaştı.

Temasların, özellikle de Başkan Yardımcısı Pence ile yapılan görüşmenin genel anlamda olumlu bir izlenim bıraktığını aktaran Akman, vize krizinden ABD'nin de memnun olmadığını vurguladı.

Zahit Akman'ın geziyle ilgili değerlendirmesi şu şekilde:

Başbakan Binali Yıldırım’ın temaslarını takip için 7-11 Kasım tarihleri arasında Amerika’daydık.

Türkiye Amerika ilişkilerinin gergin olduğu bir dönemde gerçekleşen seyahat, ilişkilerin geleceğine dair ipuçları da içeriyordu.

15 Temmuz darbesini yaptığına kuşku duyulmayan Fetullahçı Terör Örgütü’nün elebaşının iadesinden tutun da Rıza Zarrap davasına kadar…

PYD terör örgütüne verilen destekten, Türkiye’de tutuklu Amerikan Konsolosluk görevlilerine kadar… Bir dizi sorunun gündemde olduğu ziyarette, dikkatimizi çeken en önemli bölüm, Başkan Yardımcısı Pence ile Başbakanımız Yıldırım arasında Beyaz Saray’da gerçekleşen olumlu görüşmedir.

KRİZDEN WASHINGTON DA MEMNUN DEĞİL

Sayın Yıldırım, Washginton’daki ilk günün sabahında Anıtlar Bölgesi’ndeki dev parkta sabah yürüyüşü yaptı. O yürüş esnasında Amerikalı öğrencilerle ve vatandaşlarla samimi sohbetler gerçekleştirdi. Yürüyüşün sonunda bizleri bir kafenin bahçesinde kabul etti. Sohbetimizde, “İlişkilerin mükemmel seviyede olduğunu söyleyemeyiz, bu durumdan onlar da memnun değil. Geçmişte olanlara değil, geleceğe odaklanmamız gerekiyor. Görüşmelerde bunların altını çizeceğiz” dedi.

Sayın Yıldırım rasyonel bir siyasetçi. Yıldırım’a Pence ile yapılacak görüşmeye dair sorular sorulduğunda, “Hemen sen şunu ver ben şunu vereyim diye bir sonuç çıkmaz. Bu tür görüşmelerde maksat mesafe almaktır. Görüşmelerimizde ilişkilerimizin olumsuz yönlerini değil olumlu yönlerini ortaya koyacağız. Bana göre çözülmeyecek sorunumuz yok. Amerikalılar da gelinen noktadan memnun degiller” şeklinde konuştu.

"SAMİMİ VE DÜRÜSTÇE BİR GÖRÜŞMEYDİ"

O yürüyüşün ardından bizler otelde beklerken Başkan Yardımcısı ile Beyaz Saray’da 1 saat 20 dakikalık bir görüşme gerçekleştirdi Sayın Yıldırım.

Görüşmeye dair açıklamayı ise Washington’dan New York’a hareketimizden sonra uçakta yaptı.

Sayın Yıldırım, “Görüşme doğrusunu isterseniz çok verimli geçti. Samimi ve dürüstçe birbirimizle sorunlarımızı konuştuk” dedi.

"OLUMLU SİNYALLER ALDIK"

Başkan Yardımcısı Pens ile görüşmesinde Türkiye’nin görüşlerini Amerikalılara içtenlikle anlattıklarını ve olardan olumlu sinyaller aldıklarını anlattı.

Anladığımız kadarıyla, Başbakan Yıldırım ve Pence’in geliştireceği inisiyatif, Türkiye Amerika ilişkilerinin düzelmesine büyük katkı sağlayacak.

Teksas saldırısında hayatını kaybedenlerin cenaze törenlerine katıldığı için 2 kez ertelenen görüşme nedeniyle Pence’in Başbakanımız'a “Anlayışınız için müteşekkirim” demesi ise bunun işareti olarak düşünülebilir.

Ve Pence, vadalaşırlarken, Başkan Trump’ın selamını Cumhurbaşkanımıza iletmesini rica etmiş. Binali Bey de, “Ben de Sayın Cumhurbaşkanımız'ın selamını Başkan Trump’a iletmesini kendilerinden rica ettim” dedi.

ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLER İÇİN UMUT VERİCİ BİR DİYALOG OLDU

Amerika’daki bir takım olumsuz havaya ragmen, Yıldırım ile Pence’in geliştirdiği diyaloğun önümüzdeki günler için  umut verici olduğunu söylemek yanlış olmasa gerek.

New York’ta ise, Sayın Yıldırım kaldığımız otelde iş dünyası, kanaat önderleri ve sivil toplum çalışanlarıyla bir araya geldi.

10 Kasım Atatürk’ü anma törenlerine ise Türkiye’nin New York Başkonsolosluğu’nda katıldık.

Törende miniklerin gösterisini izlemek uzak diyarlardaki bizlere başka bir duygu yaşattı.

NEW YORK'TA CUMA NAMAZI

Cuma günü ise Brooklyn’deki Eyüp Sultan Camii’nde Başbakan Binali Yıldırım ile birlikte Cuma namazı kıldık.

Namazın ardında, Sayın Yıldırım, Müslüman kanaat önderleriyle bir araya geldi.

O görüşmenin ardında da Türkiye’ye dönmek için havaalanına geçtik.

ÜRPERTİCİ BİR ŞEHİR

Biraz da Amerika’daki fiziki ortamdan bahsetmek isterim.

Washington, geniş çadddeleri, parkları, rahat trafiği ve sakin yaşamıyla dikkat çekiyor. Ancak belki de başkent oluşunun getirdiği bir dezavantaj var. Beyaz yakalıların çoğunlukta olduğu şehirde yaşam standartları oldukça yüksek. Fakirlere neredeyse yer yok.

New York çok daha farklı. Trafiğiyle, keşmekeşliğiyle ve dahası o devasa büyüklüğüyle ürpertici bir şehir. Dünyanın her tarafından binlerce insanı bir araya getirmiş bir şehir. Hızlı bir tempoya sahip ve koşturmaca ile geçiyor orada hayat.

NEW YORK POLİSİNDEN OLAĞANÜSTÜ TEDBİRLER

Her iki şehirde de Türkiye heyetinin korunmasına dair Amerikan polisinin abartılı tedbirlerini de aktarmak isterim.

Washington’da kaldığımız otel ve civarında adeta kuş uçurtmayan Amerikan polisi, New York’ta da olağan üstü tedbirler aldı.

BU KEZ İŞİ SIKI TUTTULAR

Sayın Cumhurbaşkanımızın son Amerika ziyaretinde yaşanan o talihsiz olaylar Amerikalıların kulağına küpe olmuş olacak ki bu kez işi sıkı tuttular.

Nihayetinde sağ sağlimen Türkiye’ye ulaştık.

Bu seyahate bizi kabul eden Sayın Başbakanımız Yıldırım’a, güzel bir organizasyon gerçekleştiren Başbakanlık Basın Müşaviri Sevgili dostum Sinan Çetin’e ve tüm Başbakanlık çalışanlarına şükranlarımı sunarım.

YORUMLAR 4
  • vatan 6 yıl önce Şikayet Et
    oraya gitmeyecektiniz.bir türk ayağa gitmez.ne pahasına olursa olsun ayağa getirir..
    Cevapla
  • Ali günay 6 yıl önce Şikayet Et
    siz inanmaya devam edin abd ye
    Cevapla
  • öz 6 yıl önce Şikayet Et
    abd siyonistlerin ekseninden çıkamaz ,çıksa batışı hızlanır.Abd'nin batmadan önceki son misyonu ;Büyük israil için çabalamak...
    Cevapla
  • alemdar 6 yıl önce Şikayet Et
    ben onlarin durust oldugu inanmiyorum kopruyu gecene kadar ayiya dayi diyorlar
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!