VOA: Davutoğlu yakın bağları vurgulayacak

Amerika’nın Sesi, İran’a giden Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun, temaslarında Türkiye’nin Iraklı Kürtlerle yakın bağlarını yeniden vurgulamasının beklendiğini kaydetti.

VOA: Davutoğlu yakın bağları vurgulayacak
VOA: Davutoğlu yakın bağları vurgulayacak
GİRİŞ 05.01.2012 16:59 GÜNCELLEME 05.01.2012 16:59

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun İran ziyareti ABD medyasında yer aldı. Amerika’nın Sesi, Davutoğlu’nun temaslarında Irak’taki siyasi krizi, Irak ile ilgili bazı kritik sorunları gündeme getirmesinin ve Türkiye’nin Iraklı Kürtlerle yakın bağlarını yeniden vurgulamasının beklendiğini ifade etti. Haberde ayrıca, görüşlerine yer verilen Dışişleri Sözcüsü Selçuk Ünal da, Ankara’nın Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi’nin, son gelişmeleri ele almak için ve Haşimi krizini görüşmek için Irak’taki bütün partilerin katılacağı ulusal bir toplantı çağrısında bulunmasını desteklediklerini vurguladı.

Amerika’nın Sesi, İran’a giden ve İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi tarafından karşılanan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, temaslarında, Irak’taki siyasi krizi, Irak ile ilgili bazı kritik sorunları gündeme getirmesinin ve Türkiye’nin Iraklı Kürtlerle yakın bağlarını yeniden vurgulamasının beklendiğini kaydetti.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sünni Tarık el-Haşimi hakkında çıkarılan tutuklama emri üzerine Kuzey Irak’taki Kürt bölgesine sığındığı anımsatılan haberde, “Haşimi, Şii rakiplerini yok etmek için ölüm mangaları kurmakla suçlanıyor. Sünni lider suçlamaları reddediyor. Irak’ın Şii Başbakanı Nuri el-Maliki Iraklı Kürtlerden Haşimi’yi teslim etmesini istedi. Ancak Kürtler bunu reddetti ve bunun yerine krizi çözmek için görüşmeler yapılması çağrısında bulundu” ifadelerine yer verildi.

-“ANKARA’NIN KÜRT YÖNETİMİYLE İYİ İLİŞKİLERİ VAR”-

Habere göre, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Ankara’nın Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi’nin, son gelişmeleri ele almak için ve Haşimi krizini görüşmek için Irak’taki bütün partilerin katılacağı ulusal bir toplantı çağrısında bulunmasını desteklediklerini belirtti.

Selçuk Ünal ayrıca, Ankara’nın Kürt yönetimiyle iyi ilişkileri olduğunu ve bu ilişkileri devam ettireceğini vurguladı.

-“ANKARA’NIN BÖLGESEL KÜRT YÖNETİMİNE VERDİĞİ DESTEK İRAN İLE BOZULAN İLİŞKİYİ YANSITIYOR”-

Amerika’nın Sesi, uzmanlara göre Ankara’nın bölgesel Kürt yönetimine verdiği güçlü destek Türkiye’nin İran ile bozulan ilişkisini de yansıttığını, Ankara’da ise, İran’ın, Şii iktidarı güçlendirmek için perde arkasından Irak’taki siyasi karışıklıkları yönlendirdiği kuşkusu olduğunu yazdı.

-“EKONOMİ DE ANKARA İLE KÜRT YÖNETİMİ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ GELİŞTİRİYOR”-

Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden profesör ve eski büyükelçi Murat Bilhan ise, güçlü ekonomik faktörlerin de Ankara ile Kürt yönetimi arasındaki ilişkileri geliştirdiği yorumunu yaparak, “Kürt bölgesinin büyük enerji rezervlerine sahip olduğu sanılıyor. İşin bir de ticaret yönü var, Iraklı Kürt liderler, bölgede iş yapan yabancı şirketlerin yüzde 60’ının Türk olduğunu belirtiyor” dedi.

KAYNAK: ANKA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu