Terlemek zayıflatır mı? Spor yaparken terlemek yağ yakar mı?

Sıcak havalarda daha sık terlediğimiz zaman vücutta oluşan su kaybı ile kolay kilo verip veremeyeceğimiz akla ilk gelen sorulardan biri oluyor. Peki kilo vermek isteyen kişilerin yaptığı egzersizler sonucu terlemesi zayıflamayı kolaylaştırır mı? Terlemek yağ yaktırır mı? İşte yanıtı...

Kavurucu sıcakların artmasıyla beraber ne kadar ince ya da pamuklu kıyafetler giyilirse giyilsin muhakkak terleme görülür. Kıyafetlerin üzerine su gibi bulaşan terler, kişi üzerinde rahatsızlık hissi uyandırsa da kilo vermek isteyen kişiler için umut verici bir durum olabiliyor. Tatil sezonunun açılmaya başlandığı yaz mevsiminde formunu korumak veya hedeflediği kiloya inmek isteyen kişiler diyetin yanında ekstra spor yapmaya gayret gösterebilir. Zayıflamak amacıyla yapılan ağır yüklü egzersiz hareketleri uygulayan kişilerin arasında geçen muhabbetlerden birisi de terleyince yağ yakıp yakmamanın mümkün olup olmadığıdır. Kişinin bünyesine göre değişebilen bu durum bazılarında fazlasıyla gerçekleşiyorken bazıları 'Hiç terlemedim kalori de yakamadım' diye düşünebiliyor.

Spor salonunda ya da evde egzersiz hareketleri uygulayan kişilerin terlemesi tabii ki normal bir durumdur. Ancak, aşırılığın her şeyde olduğu gibi burada da zararı vardır. Fazla miktarda terleme ya da hiç terlememe durumu çeşitli problemlere işaret ediyor olabilir.

Egzersiz esnasında terleme durumu birkaç etkene bağlıdır. Kadınlar erkeklere göre daha az terleyebiliyorken, gençler yaşlılardan daha çok terleyebiliyor. Ayrıca kilosu fazla olan kişilerde zayıflara göre daha fazla terleyebiliyor.

Yapılan çalışmalar, bu durumun nedenini fitness düzeyinin arttıkça vücudun ısısını düzenleyen sistemin daha iyi çalışmasına bağlıyor. Antreman esnasında çok terliyorsanız sonrasında tartıda çıkan rakam sizi şaşırtmasın.

Vücutta kaybedilen su her zaman çok iyi bir şekilde kalori yakıldığı anlamına gelmez. Tıpkı bunun gibi az ter döktüğünüz antremanda yaktığınız kalori değerini yansıtmıyor olabilir. Misal, spor yaptığınız mekanda havalandırma çalışıyorsa teriniz hemen kurumuş olabilir.

terlemek zayıflatır mı

terlemek zayıflatır mı

BİR YORUM YAPIN 1

TUANA 2 yıl önce

Ben bir buçuk saat kondisyon bisikleti sürdüm ama hiç terlemedim neden?