1 haftada 3 kilo zayıflatan kış detoksu! Kışın kilo almamak için sağlıklı diyet listesi

Kış aylarında artan gribal enfeksiyonlar nedeniyle artan sebze ve meyve tüketimi, virüsleri önlese bile diğer yandan metabolizmayı olumsuz etkiler. Özellikle bu aylarda yavaşlayan sindirim sistemi ani kilo alımına neden olur. Bunun önüne geçmek için uzmanlar her sebze ve meyvenin doğru tüketilmesi öneriyor. Aksi halde yaza doğru kilo vermede sıkıntı oluşur. Peki kış aylarında hangi besinler tüketilmeli? 1 haftada 3 kilo zayıflatan kış detoksu nedir? Kışın kilo almamak için sağlıklı diyet listesi var mıdır? İşte tüm bu soruların yanıtı...

Günlerin kısaldığı ve güneş ışınlarından daha az yararlandığımız kış mevsiminde, daha çabuk ve kolay iştahımızın açılmasının nedeni hem fizyolojik hem de psikolojik etkenlerden kaynaklanmaktadır. Yaza göre daha az gördüğümüz güneş ışınları vücudumuz üzerinde D vitamini eksikliğine neden olarak 'Mutluluk hormonu' olarak bildiğimiz Seratonin azalmasına yol açar. Bu eksikliği gidermek adına karbonhidratlı yiyeceğe karşı duyulan ihtiyaç artar ve böylelikle de kalori dengesi daha kolay bozulabilmektedir. Kışın evde geçirilen vakit yaz aylarına oranla daha fazla olduğu için can sıkıntısı gibi nedenlerden dolayı yemek yemeye daha fazla meyilli hale gelinebiliyor. Mevsimden mevsime göre değişebilen ruh hali, kış aylarında depresyona yakın iken kişi bu durumu farkında olmadan karbonhidratla iyileştirmeye çalışıyor. Buna yönelik yapılan çalışmalarda ise bazı kişilerin böyle zamanlarda günlük ortalama 800 daha fazla kalori aldığını gösteriyor.

KIŞIN NEDEN KOLAY KİLO ALINIR? KIŞIN KİLO ALMA SEBEPLERİ

kışın neden kolay kilo alınır

kışın neden kolay kilo alınır

Sonbahardan kış mevsimine geçişin olduğu zamanlarda birdenbire dönen soğuk havaların etkisiyle metabolizma hızında yavaşlıklar görülür. Gündelik yaşantımız içerisinde tükettiğimiz besinlerin kalorilerini daha kolay yakmak için metabolizmamızın yavaş değil hızlı çalışması işimize yarayacaktır. Bu nedenle kış aylarında kilo vermek biraz daha zordur. Yavaş çalışan metabolizmaya ek olarak görülen 2 faktörde kışın kolay kilo almaya sebep olmaktadır.

1- DEPRESYON:

Depresyona giren kimselerin ruh haline iyi gelebilecek olan çikolata gibi bazı besinler, vücudun alması gereken kalori dengesini bozulmasında etkili olabilir. Kontrolsüzce tüketilen gece atıştırmalıkları da kalori alımına neden olmasının yanı sıra kan şekerinde çok ciddi dalgalanmalara yol açar.

2- D VİTAMİNİ YETERSİZLİĞİ

Kas ve kemik sağlığı gelişiminde önemli bir yeri olan D vitamininin yağ metabolizmasında etkilidir. Kışın daha az güneş görmemiz, üşümemek için daha kalın kıyafetler giymemiz D vitamini eksikliğini tetikleyerek kolay kilo almamıza yol açar.

Kışın hastalıklar nedeniyle sıcak içecekler tüketin

Kışın hastalıklar nedeniyle sıcak içecekler tüketin

KIŞ AYLARI HASTALIKLARINA DİKKAT!

Bunun dışında da kış aylarında artan üst solunum yolu hastalıkları nedeniyle sebze ve meyve tüketimi de artış gösterildi. Bu aşırı dengesiz beslenme kişinin sindirim sisteminde yavaşlamaya yol açar. Vücudun iyiden iyiye yağ bağlaması da ve kalıcı hale gelmesi de bu aylarda artar. Bu yüzden uzmanlar hasta kişilerin besin aldıklarında aynı zamanda bir diyetisyene de başvurmaları konusunda uyarılarda bulunuyor. Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Merve Kaplan, bu konuyla ilgili açıklama yaptı. Kaplan, kış hastalıklarıyla ilgili "Kışın metabolizma hızının azalması nedeniyle harcanandan fazla enerji tüketimi kontrolsüz kilo alımına da zemin hazırlamaktadır. Üşüme, enerjiye ve besine olan ihtiyacı artıracağından, kış aylarında karbonhidrattan ve yağdan zengin gıdalar yani yüksek enerjili gıdalar tüketilmesi sorun haline gelir. Soğuk havanın etkisiyle alınan besinler depolanıp, yağ hücresine çevrilebilir. Bu durumdan kurtulmak için yeterli ve dengeli besinler tüketmek gerekir" şeklinde konuştu. Bunun dışında Kaplan, kişilerin hem sağlıklı yaşaması hem de kilo anlamasını önlemek için vücut savunmasını güçlendirecek; mor lahana gibi besinlerin yanı sıra antioksidan bakımından zengin pırasa da tüketilmesini öneriyor. Yani kısacası uzman doktorlar antioksidanın yanı sıra lif bakımından zengin olan besinlerle hem toksinlerden hem yağlardan kurtulunabileceğini vurguluyor. 

BUZ GİBİ HAVALARA ÖZEL KİLO VERDİREN KIŞ DİYETİ!

Kış çayı

Kış çayı

Hastalıkların en çok yaşandığı kış aylarında sağlıklı bir şekilde zayıflamak mümkün. İhtiyacımız olan tüm vitamin ve mineralleri içerisinde bulunduran, düşük kalorili meyve ve sebzeleri tüketerek fazla kilolarınızdan kolayca kurtulabilirsiniz. Ayrıca diyetle birlikte yapacağınız günde 1 saat tempolu yürüyüş ya da egzersiz verdiğiniz kilonun kalıcı olmasını sağlar.

İşte kış diyeti listesi:

SABAH:

-1 adet haşlanmış yumurta

-1 kase maydanoz, dereotu ve roka karışımı

-1 dilim tam buğday ekmeği

-2 dilim yağsız peynir

-1 fincan şekersiz çay

ÖĞLE:

-1 kase az yağlı sebze yemeği

-1 kase yoğurt

-1 dilim tam buğday ekmeği

-4 yemek kaşığı bulgur pilavı

ARA ÖĞÜN:

-4 adet ceviz

-1 bardak kefir ya da 1 kase yoğurt

-1 fincan sütlü ve tarçınlı kahve

Kış aylarında kilo almamak için ne yapılmalı

Kış aylarında kilo almamak için ne yapılmalı

AKŞAM:

-1 tabak etli sebze yemeği

-1 kase yeşil salata

-4 yemek kaşığı sebzeli bulgur pilavı

ARA ÖĞÜN:

-1 fincan yeşil çay

-1 adet elma

NOT: Diyet listesini uygulamadan önce bir uzmana danışmalısınız.

1 HAFTADA 3 KİLO ZAYIFLATAN MUCİZE KIŞ DETOKSU DİYETİ

MALZEMELER:

1 adet çeyrek limon, 1 adet greyfurt, 1 adet havuç, zencefil, maydanoz, beyaz çay/ yeşil çay ya da herhangi bir bitki çayı ( çay yerine su da olur)

Cam şişenin içerisine malzemeleri ekleyelim. Karışımın tadının acı olmasını istemiyorsanız greyfurtun yarısını kullanabilirsiniz. Karışımı blenderda geçtikten sonra sağlıklı bir şekilde tüketebilirsiniz.

NOT: Eğer 60 kilo civarının altındaysanız bu detoks sizde 2 kilo, 65-80 kilo aralığında iseniz 3 kilo verdirebilir. Erkekler daha fazla kilo verebilir. Diyette ilk 1 aydan sonra uygulanması tavsiye edilebilir. Böbrek hastası, şeker hastası, hamileler ve emziren annelerin tüketmesi önerilmemektedir. Doktorunuza sormadan uygulayın...

KIŞIN KİLO ALMADAN GEÇİRMENİN YOLLARI

1- Kahvaltıyı es geçmeyin

Sabahları kahvaltı yapmayı tercih etmeyen kişilerin diğerlerine göre aldığı kalori miktarı daha fazladır. Güne dinç ve sağlıklı başlamanın en etkili yolu kahvaltıdır.

kışın kilo alma sebepleri

kışın kilo alma sebepleri

2- Bol miktarda sıvı tüketin

Kilo vermek için tüketilen detoks içecekler, çay ve kahve gibi sıvılar metabolizmayı hızlandırıyor. Vücudun alması gereken sıvı değerleri yeterli olmazsa kişi açlık ile susuzluğu birbirine karıştırabiliyor. Bu neden acıktığınızı hissettiğiniz an ilk önce su için eğer hala açlık hissederseniz yemek yemeye başlayın.

3-  Çorba tüketimini önemseyin

Öğün aralarında içilen çorbanın kişinini karnını daha tok tutuyor. Çorba içen kişilerin diğerine nazaran gün içerisinde yaklaşık 100 kcal daha az aldığı görülüyor.

KIŞ DETOKSU İLE ZAYIFLAMA YÖNTEMLERİ! KIŞ DİYETİ İLE KİLO VERME...

Kışın kilo almamak için ne yapılmalı?

Kışın kilo almamak için ne yapılmalı?

Kahvaltı öncesi 1 bardak ılık suya 1 tatlı kaşığı limon sıkıp için.

1.Gün

Sabah: 1 dilim kızartılmış ya da ısıtılmış kepek ekmeği, 1 yumurta, 1dilim ekmeğin çeyreği kadar peynir, 1 bardak şekersiz çay ya da kahve
Öğle: 100 gr derisi alınmış ızgara tavuk, 1 kase yoğurt, 1 salatalık
Akşam: 1 porsiyon etli pırasalı kereviz yemeği, salata, 1 elma

2.Gün

Sabah: 1 dilim kızartılmış ya da ısıtılmış kepek ekmeği, 1 yumurta, 1 domates, 1 bardak şekersiz çay ya da kahve
Öğle: 100 gr haşlanmış dana eti, yarım porsiyon pilav, salata
Akşam: 1 porsiyon etli nohut yemeği, salata, 1 portakal

3.Gün:

Sabah: 1 yumurtalı omlet, 1 bardak şekersiz çay ya da kahve
Öğle: 100 gr ızgara hindi eti, 1 dilim kepekli ekmek, salata
Akşam: 1 porsiyon kıymalı ıspanak yemeği, salata, 1 mandalina

4.Gün:

Sabah: 1 dilim kızartılmış ya da ısıtılmış kepek ekmeği, 1 salatalık, 1 bardak şekersiz çay ya da kahve
Öğle: 100 gr ızgara köfte, salata, 1 kase yoğurt
Akşam: 1 porsiyon karnabahar yemeği, yarım porsiyon yağsız makarna, 1 nar

Kış ayına özel diyet listesi

Kış ayına özel diyet listesi

5.Gün:

Sabah: 1 yumurta, 1 domates, 1 salatalık, 1 bardak şekersiz çay ya da kahve
Öğle: 100 gr ızgara biftek, 1 kase yoğurt, 1 portakal
Akşam: 1 porsiyon mantar sote, yarım porsiyon makarna, 2 mandalina

6.Gün:

Sabah: 1 yumurtalı omlet, 1 bardak şekersiz çay ya da kahve
Öğle: 3 adet mücver, yarım porsiyon pilav, 1 nar
Akşam: 1 porsiyon etli kuru fasulye, 1 kase yoğurt, 1 portakal

7.Gün:

Sabah: 1 dilim kızartılmış ya da ısıtılmış kepek ekmeği, az peynir, 1 domates, 1 bardak şekersiz çay ya da kahve
Öğle: 100 gr ızgara tavuk göğsü, 1 kase yoğurt
Akşam: 1 porsiyon kabak yemeği, yarım porsiyon makarna, 1 kase yoğurt
Geceleri 1 bardak ılık süt.

Ekmek zararlı mıdır? 1 hafta boyunca ekmek yemezseniz ne olur? Sadece ekmek ve suyla yaşayabilir miyiz?

İLİŞKİLİ HABER

Ekmek zararlı mıdır? 1 hafta boyunca ekmek yemezseniz ne olur? Sadece ekmek ve suyla yaşayabilir miyiz?

BİR YORUM YAPIN 0