İftara kadar acıkmamak için sahurda ne yemeli, ne yememeli? Susamamak için...

Oruç tutmanızı zorlamayacak en doyurucu ve susatmayan sahur menüsü ile oruç ibadetinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Sahurda ne yapsam diye düşünüyorsanız tok tutan çorbanın tarifine mutlaka bakmalısınız! Peki sahurda ne yemeli, ne yememeli? Sahurda hangi yemekler tok tutar? Sahur için pratik ve tok tutan tarifler neler? Sahurda yapılan hata..

Sağlıklı ve buluğ çağına ermiş her Müslümanın 30 gün boyunca tutması gereken oruç ibadeti, sıcak yaz mevsimlerine isabet ettiği zaman biraz daha zorlayıcı olabilmektedir. Uzayan günler ile beraber aç durma süresi de artacağı için doğru bir sahur menüsü tercih etmek uygulanabilecek en ideal davranıştır. Uykudan uyanarak yenen sahur yemeğinde tüketilecek olan besinlerin gün içerisinde uzun soluklu tok tutucu olması ve susuzluk hissettirmemesi önemlidir. Aksi takdirde zorlanacağınız oruç ibadeti için sahurda tüketilmesi ve tüketilmemesi gerekenleri bilmek gerekir. İftar menüsünden arta kalan bazı yiyeceklerin bozulmaması ya da ekstra bir menü hazırlamamak için sahur vaktine bırakılabilir. Masum zannedilen ama tüketildiği zaman midede yanma gibi bazı rahatsızlıklara sebep olabilecek besinlerden uzak durmak için sahur ile iftar arasındaki zaman diliminin daha kolay geçmesine yardımcı olacak önerileri uzmanların açıklamalarına göre sizler için sıraladık. Oruç tutacak Müslüman kimselerin mutlaka sahur yapmasını ve doğru yiyecekleri tercih etmeleri gerektiğini altını çizen uzmanlar, sahurda tüketilmesi ve uzak durulması gereken yiyecekleri açıklıyor. 

Kilo aldırmayan sahur ve iftar menüsü nasıl olur? Diyete uygun Ramazan önerileri...İLİŞKİLİ HABERKilo aldırmayan sahur ve iftar menüsü nasıl olur? Diyete uygun Ramazan önerileri...

SAHURDA NE YENİR? ACIKMAMAK İÇİN TOK TUTAN SAHUR YİYECEKLERİ

Sahurda ne yemeli, ne yememeli? Sahurda ne yenir? Tok tutan sahur yemekleri

Sahurda ne yemeli, ne yememeli? Sahurda ne yenir? Tok tutan sahur yemekleri

Uzmanlar, sağlıklı ve doyurucu bir sahur menüsünde olmazsa olmaz besinleri; yumurta, kuru baklagil, süt ve muz olarak açıklıyor. Gündelik yaşantı içerisinde sahurda hazırlanan ama aslında beslenme hatası olan hamur işi ve tatlıların kan şekerinin hızlıca yükselip inmesine sebep olacağı için bu tür yiyeceklerden uzak durmalarını öneriyor. Sahurda yemek yapmak istemiyorum derseniz, aperatif olarak kahvaltılık tercih edebilirsiniz. Ancak yapabiliyorsanız, yumurta haşlayın ya da lif bakımından zengin olan kuru baklagilleri tercih etmenizde fayda var. Böylelikle doyurucu bir menü gerçekleştirmiş olacaksınız.

Sahurda tok tutan yemek önerilerine baktığımızda protein ağırlıklı gıdaların daha fazla tok tuttuğu biliniyor. Probiyotik değeri zengin olan yoğurt besini rahat uyumayı sağlar iken kalorisi düşük olduğu için de kilo aldırmaz. Kahvaltı sevmeyen ya da kahvaltı yerine yemek yemek isteyenler için önerilebilecek beslenme şekli de sebzeli et yemeği olabilir. Uzmanlar sahurda tok tutan yemekler arasında bulgur pilavına dikkat çeker iken mercimekli bulgur pilavının yanında ayran içilebileceğini söylüyor.

CANAN KARATAY'DAN SAĞLIKLI VE DOYURUCU SAHUR ÖNERİLERİ

Canan Karatay

Canan Karatay

Gün boyu aç kalmanın vereceği hissiyatla iftarda çok fazla yemek yemenin doğru olmadığını ifade eden Prof. Dr. Canan Karatay, "Orucumuzu paça çorbasıyla açabiliriz. Mercimek, tarhana veya yayla çorbası da olabilir. Yanında tabii ki su tüketmeliyiz. Sağlıklı yerseniz, aç kalmazsınız. Vücudun ihtiyacı olmayan miktarda gıdalar vücuda girdiği zaman gaz, şişkinlik, kabızlık yapar. Bir de iftarda, bağırsakların iyi çalışması için mutlaka zeytinyağı ve kahve içmek çok önemli. Çorbadan sonra bir süre yemeyelim. Daha sonra o akşam ne yapıldıysa yenebilir. Sahura kadar bol bol su içelim." önerilerinde bulundu.

PRATİK VE TOK TUTAN SAHUR YEMEĞİ TARİFİ! TOK TUTAN ÇORBA TARİFİ

Tok tutan çorba tarifi! Sahurda tok tutan tarifler

Tok tutan çorba tarifi! Sahurda tok tutan tarifler

Ramazan ayında uzun süren açlık sizi zorluyorsa, iftar ve sahur sofralarınıza tok tutan tarifler ekleyebilirsiniz. Bu sayede hem gün içerisinde açlık hissetmemiş hem de fazla yiyerek vücudun yakabileceğinden çok kalori almamış olursunuz. Sizler için iftarda ve sahurda tüketebileceğiniz, tok tutan çorba tarifi hazırladık.

İşte Ramazan ayına özel sahurda tok tutan çorba tarifi:

MALZEMELER:

- 1 adet havuç, 1 adet kabak, 1 adet domates, 3 diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı salça, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay bardağı kırmızı mercimek, 1 bardak az yağlı süt,2 yemek kaşığı zeytinyağı, Maydanoz ve taze nane, Kimyon, karabiber, kuru nane ve pul biber

HAZIRLANIŞI:

Tüm malzemeleri bir tencereye koyun ve 2 dakika ısıtın. Daha sonra tüm malzemelerin ezilmesi için blenderdan geçirin. Son olarak çorbayı kısık ateşte, kaynayana kadar pişirin. Afiyet olsun...

GÜN BOYU SUSAMAMAK İÇİN SUSUZLUĞU ÖNLEYEN SAHUR YİYECEKLERİ

Vücudun ihtiyaç duyduğu su miktarı yeteri kadar alınmazsa oruçlu iken susuzluk çekebilirsiniz. Bu nedenle sahur yaparken vücudun gerekli göreceği su miktarının artışına sebep olabilecek besinleri tüketmemelisiniz. İçerisindeki tuz ya da baharatı fazla olan besinlerin başında bol baharatlı sucuk ve tuzlu zeytinler geliyor. Karnınız her ne kadar doysa da ezan okunmadan önce 1 litre suyu mutlaka tüketmelisiniz.

Çaysız ya da kahvesiz yapamam diyorsanız sahurda bu alışkanlığınızı derhal terk etmelisiniz. Sahur yemeğini yerken bu içecekleri içerseniz, vücudun su dengesi bozulacaktır ve gün içerisinde hararetlenme olacaktır. Susamamak için çay ve kahve ikilisinden uzak durun. Aç kalma korkusuyla sahurda çok fazla yemek yiyeyim derseniz bu da sindirim sisteminizi yoracak ve su ihtiyacını arttıracaktır.

Tuz oranı yüksek olan yiyecekler ve asitli içecekler gün içerisinde susuzluğunuzu arttıracaktır. Sahurda kızartmış ya da yağlı besinler yerine peynir, ekmek, yulaf gibi daha rahat sindirilen tipte yiyecekler tüketmek susuzluğu önler.

SAHURDA BÖREK YENİR Mİ? SAHURDA BÖREK VE POĞAÇA TÜKETİMİ

Sahurda börek yenir mi? Sahurda hamur işi acıktırır mı?

Sahurda börek yenir mi? Sahurda hamur işi acıktırır mı?

Özellikle sahurda tüketilen doğru besinler, gün içerisindeki açlığı önler ve yorgunluğu azaltır. Sahurda yenilen börek ve poğaça gibi yüksek karbonhidrat içeren yiyecekler, fazla kalori içerir. Ramazan ayında metabolizma yavaşladığı için de alınan fazla kalori vücutta yağ olarak birikir. Bu nedenle sahurda yulaf ezmesi, yumurta ve yoğurt gibi besin değeri yüksek gıdalar tüketmelisiniz.

SAĞLIKLI VE DOYURUCU SAHUR MENÜSÜ! SAHUR BESLENME LİSTESİ

Açlık hissettirmeyen sahur menüsü! Sahurda ne yenir? Sahur beslenme listesi

Açlık hissettirmeyen sahur menüsü! Sahurda ne yenir? Sahur beslenme listesi

1-2 adet haşlanmış yumurta
1 dilim beyaz peynir ya da 2 kaşık lor peyniri
2 adet kuru kayısı ya da 1 adet kuru hurma
2 tam ceviz içi ya da 5 adet badem/fındık
Domates, salatalık, mevsim yeşillikleri
2-3 dilim tam buğday, kepek ya da çavdar ekmeği
1 bardak yarım yağlı süt ya da 1 kase yoğurt

Osmanlı macunun faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara şifa olur?

İLİŞKİLİ HABER

Osmanlı macunun faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara şifa olur?
Kilo aldırmayan sahur ve iftar menüsü nasıl olur? Diyete uygun Ramazan önerileri...

İLİŞKİLİ HABER

Kilo aldırmayan sahur ve iftar menüsü nasıl olur? Diyete uygun Ramazan önerileri...

BİR YORUM YAPIN 0