Almanya'dan işsizler için ilginç formül

Almanya'da Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde 300 bin kişinin usun süreli işsiz olması ve sosyal yardımla geçinmesi yeni bir tartışma başlattı.

Almanya'dan işsizler için ilginç formül
Almanya'dan işsizler için ilginç formül
GİRİŞ 16.10.2014 19:37 GÜNCELLEME 16.10.2014 19:37

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya(KRV) eyaletinde, 300 bini uzun süreli işsiz olmak üzere 1 milyon kişi sosyal yardımla geçiniyor. KRV eyaletinde iktidardaki Sosyal Demokrat Partili (SPD) politikacılar “Sosyal İş Piyasası” planı geliştirdi. SPD’li politikacılar bu program ile başta uzun süreli işsizler olmak üzere tekrar işe girme şansı görünmeyenlerin huzurevleri, okullar, anaokulları, otobüs ve trenlerde yardımcı çalışan olarak çalıştırılmasını öneriyor. Federal hükümetten de ek bütçe talep edildi.

300 bin uzun süreli işsizin olduğu eyalette SPD’li politikacılar söz konusu düşünceyi “Sosyal İş Piyasası” (Sozialer Arbeitsmart) adlı plana döktü. SPD’li politikacılar Sosyal İş Piyasası’nı uygulamaya koymak için Federal Çalışma Bakanı Andrea Nahles’ten ek mali kaynak istiyor. “Sosyal İş Piyasası” kavramı siyasi çevrelerde uzun süredir tartışılıyor. Politikacıların üzerinde kafa yorduğu program şimdi hayata geçirilmeye hazır. 

Söz konusu fikir Hartz-IVsosyal yardımı alıp artık iş piyasasına girme şansı çok düşük olanlar için doğdu. Söz konusu işsizlerin huzurevleri, okullar, anaokullarında asistan olarak, otobüs, metro ve trenlerde yardımcı çalışan, akaryakıt istasyonlarında servis elemanı olarak çalıştırılabileceği öneriliyor. SPD’li politikacılar Gelsenkirschen Büyükşehir Belediye Başkanı Frank Barowski ile birlikte gerçekleştirdikleri toplantıda konuyu masaya yatırdı. 

Fikirle ilgili bilgiler veren Yerel Politika İçin Sosyal Demokratlar Birliği (SGK) Müdürü Bernhard Daldrup, “Önce kendimiz kabul etmeliyiz ki, normal iş piyasasına tekrar dönme şansı olmayan çok sayıda insan var. Bunlarla ilgilenmeli ve bunu finanse de etmeliyiz” dedi. 

SOSYAL YARDIM YERİNE MAAŞ

SGK Müdürü Daldrup özellikle artık iş bulunma perspektifi olmayanlara yönelik düşünülen Sosyal İş Piyasası planı için Federal Çalışma Bakanı Nahles ile görüşmeler yapıldığını aktardı. Ancak bakan, yüksek teknolojinin kullanıldığı günümüz ekonomisinde en az üç yıldır işsiz olanlara uygun iş bulunamayacağı görüşünde. Fakat SPD’li politikacılar sosyal iş piyasasının onlar için uygun hale getirilmesiyle belediyelerin ilgilenebileceği görüşünde. Daldrup, “Bu işsizlere şimdiye kadar sosyal yardım olarak verilen ödenekler artık maaş olarak önedir. Buna sadece biraz daha eklememiz gerek.” dedi. 

BAKAN: İŞSİZLİK YERİNE İŞİ FİNANSE ETMEK İSTİYORUZ

SPD’li politikacıların hesaplarına göre devlet yılda 48 milyon Euro ek bütçe ile 10 bin kişiyi istihdam edebilir. İstihdam edilenler iş sözleşmesine sahip olup işsizlik istatistiklerinden de çıkmış olacak. Plana göre bir işi kabul eden kişi daha sonra örneğin duvar yazılarının temizlenmesi veya bir sosyal firmada örneğin gardıropta çalıştırılabilecek. Plana destek veren KRV Çalışma Bakanı Gnutram Schneider ise “Biz işsizlik yerine işi finanse etmek istiyoruz.” dedi.

KAYNAK: CİHAN