Dolar için asıl büyük gün yarın!

Merkez'in faiz kararı ile rahatlayan dolar için asıl büyük gün yarın. FED'in yapacağı faiz toplantısı doların gerçek yönünü belirleyecek...

Dolar için asıl büyük gün yarın!
Dolar için asıl büyük gün yarın!
GİRİŞ 17.03.2015 15:11 GÜNCELLEME 18.03.2015 09:07
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu aylık olağan toplantısını gerçekleştirdi. Merkez'in PPK toplantısından faiz oranlarına yönelik değişiklik kararı çıkmadı ve faizler yüzde 7,50'de sabit bırakıldı. Merkez'den gelen bu açıklama piyasalara da olumlu şekilde yansıdı. Karar sonrasında borsa değer kazandı dolar ise düşüşe geçerek 2,61 seviyelerine kadar geriledi. 

Ancak piyasaları ve özellikle de doların yönünü belirleyecek toplantı yarın yapılacak. 18 Mart'ta Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantılarını gerçekleştirecek olan Amerikan Merkez Bankası faiz artışını görüşerek küresel piyasaların yüreği ağzında heyecanla beklediği kararını açıklayacak.

Amerika'dan tarım dışı istihdam verileri olmak üzere son gelen veriler üzerine faiz artışının tarihi konusunda "sabırlı" olunacağına yönelik ifade kullanan FED'in bu toplantısında bu ifadeyi kullanmayı bırakabileceği konuşuluyor.

Bu olasılığın gerçekleşmesi durumunda ise FED'in beklenen faiz artışının çok yakın bir tarihte gerçekleşeceği öngörüsü daha da güçlenecek ve son zamanlarda farklı etkenlerle tarihi seviyelere ulaşan dolar daha uzun soluklu bir yükseliş eğilimi içerisine girecek.

Ekonomistler FED'in böyle bir değişikliğe gitmesi halinde faizlerin kuvvetle muhtemel ya Haziran ya da Eylül ayında arttırılacağını öngörüyor.

ABD finans sistemindeki çöküşü önlemek amacıyla piyasaya likidite pompalayarak tüketimi ve üretimi canlandırmak ve para bolluğu sayesinde faizlerin ucuzlamasının önünü açmak için 2008 yılının aralık ayından bu yana sürdürdüğü üç aşamalı varlık alım programına geçtiğimiz yıl Ekim ayında son noktayı koyan Fed, Aralık ayında uzun zamandır yer verdiği, faizleri "kaydadeğer bir süre" düşük tutma tahhüdünü kaldırarak, yerine politika yapıcıların sıkılaştırmaya ne zaman başlayacaklarını kararlaştırma konusunda "sabırlı" olacağı söylemini ortaya koymuştu.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 4
  • Misafir 9 yıl önce Şikayet Et
    dolar yarın ya zıplayacak yada zıplatacak :))
    Cevapla
  • ZiyaretÇi 9 yıl önce Şikayet Et
    Kader zaten bellidir.
    Cevapla
  • Misafir 9 yıl önce Şikayet Et
    sence ne olur yükselirmi?
    Cevapla
  • suuu 9 yıl önce Şikayet Et
    doların kaderi sürekli artmak..tl nin seçimden önce 1dolar 3tl olup iflas edip etmeyeceği kaderi önemli olan
    Cevapla