Kredi kuruluşları Atina'da iktidarın ipini çekti

Kredi kuruluşlarının Yunanistan'a nakit akışının serbest bırakılması için öne sürdüğü koşullar, ülkede erken seçim tartışmalarına yol açtı

Kredi kuruluşları Atina'da iktidarın ipini çekti
Kredi kuruluşları Atina'da iktidarın ipini çekti
GİRİŞ 04.06.2015 18:07 GÜNCELLEME 04.06.2015 18:07
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Kredi kuruluşlarının, Yunanistan'a nakit akışının serbest bırakılması için öne sürdüğü koşullar, Atina'da sert tepkilere neden oldu.

AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker'in daveti üzerine Brüksel'e giden Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın, ülkenin nakit sorununun çözümüne yönelik Avrupalı liderlerle görüşmeleri sürerken, kurumların Yunan hükümetinden talepleri hükümet çevrelerinde şok etkisi yarattı.

Kreditörlerin anlaşma karşılığında öne sürdüğü koşulları "kabul edilemez şantaj" olarak değerlendiren üst düzey hükümet çevrelerince yapılan açıklamalarda, Brüksel'deki son gelişmeler karşısında ülkenin tek seçeneğinin erken seçim olduğu ifade edildi.

Meclis Başkan Yardımcısı SYRIZA milletvekili Aleksis Mitropulos, Brüksel'deki görünümün "tamamen çıkmaz bir sahne görüntüsü" olduğunu ifade ederek, kurumların anlaşma için öne sürdüğü koşulların SYIZA'nın meclis grubu tarafından kabul edilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Kreditörlerin talepleri karşısında hükümetin tek seçeneğinin erken seçim olduğunu ifade eden Mitropulos, "Ya bu çıkmaz müzakerelere devam ederiz ya da halka hangi yöne gideceğimizi sorarız. Ancak soru, avro mu, yoksa drahmi mi şeklinde olmamalı, çünkü böyle bir şey trajedi olur" diye konuştu.

İçişleri Bakanı Nikos Vuçis, kurumların koşullarını hiçbir Yunan hükümetinin kabul edemeyeceğini ifade ederek, erken seçim kararının hükümetin seçenekleri arasında bulunduğunu belirtti.

Yunanistan'ın zaman kazanması için IMF'ye yarın ödeme yapması gerektiğini ifade eden Vuçis, "Ancak, uzlaşma sağlanamaması durumunda erken seçime gidilebilir" dedi.

SYRIZA meclis grubu sözcüsü Nikos Filis ise kurumların Yunanistan'a karşı intikamcı bir tavır içerisinde bulunduğunu ileri sürerek, Brüksel'de uzlaşma sağlanamaması halinde, IMF'ye olan 1,6 milyarlık borcun ödenmeyeceğini söyledi. Müzakerelerin sürdüğünü ancak, son anda her şeyin değişebileceğini belirten Filis, erken seçimin olasılıklar arasında bulunduğunu belirtti.

Denizcilik Bakanı Yardımcısı Theodoros Driças da "Brüksel'de gelen haberler doğruysa, biz bunları kabul edemeyiz" açıklamasını yaptı.

Bu arada, SYRIZA Merkez Komite üyesi Yanis Milios ise Yunanistan'ın kritik bir aşamada bulunduğunu ifade ederek, olası olumsuz gelişmelere karşı bankalardaki yatırımların kontrol altına alınmasını istedi.

Yunanistan'ın, IMF'ye ödemesi gereken borç taksitlerinin dışında haziranda Avrupa Merkez Bankası'na 3,5 milyar avro geri ödeme yapması gerektiğini belirten Milios, bankalardan olan para çekimlerinin günlük 300 avro olarak sınırlandırılması gerektiğini savundu.

Yunanistan'ın, IMF, Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Komisyonu ile daha önce anlaşmış oldukları kurtarma paketinin süresi bu ay doluyor. Yunan hükümeti, son kurtarma paketinden kalan 7,2 milyar avroluk kredi diliminin serbest bırakılması için uğraşıyor. Kreditörler ise yardım anlaşmaları karşılığında Yunanistan'ın üstlenmiş olduğu yükümlülükleri yerine getirmediği gerekçesiyle kesilen nakit akışının serbest bırakılması için, 2015 yılında yüzde 1,5'luk faiz dışı kredi sağlanması ve 3,5 milyar avroluk ek tedbir içeren uzun vadeli bir köprü anlaşması öne sürüyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • Bulut Adam 8 yıl önce Şikayet Et
    Ak Parti seçimlerden tek başına iktidar olarak çıkarsa (inşallah) yunanistanın elinden tutup onu feraha çıkaracak desteği verebilir. Böylece bütün dünyada türkiyeye karşı müsbet hava oluşacak düşmanların maskeleri düşecek, iyi niyetliler de dost olacaktır. Bu Ülkemiz için içerde ve dışarda büyük bir kazançtır umarım. Saygılarımla
    Cevapla
  • murat 8 yıl önce Şikayet Et
    birileri çalışsa da siz de yeseniz ne güzel olacak. bizim tüsiadcılar gibi!
    Cevapla
  • Hasan 8 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar ak partiyi örnek aldık mı diyolardı ? Ak parti artistlik yapmadı imfye borcu sıfırladı sonra diklenmeye başladı bunlar milyarlarca dolar borcu ödemeyeceğiz diye dikleniyor. Size yedirirler mi o parayı
    Cevapla
  • Mizan 8 yıl önce Şikayet Et
    Bak Müdür bol keseden atınca sonun ne oluyor gör .
    Cevapla