AB'den kredi derecelendirme kuruluşlarına şok!

Avrupa Birliği, AB dışından verilen kredi notlarının Birlik içinde kullanımına kısıtlamalar getirdi. Karar Brexit sonrası Moody's, Standard&Poor's ve Fitch'i etkileyecek.

AB'den kredi derecelendirme kuruluşlarına şok!
AB'den kredi derecelendirme kuruluşlarına şok!
GİRİŞ 17.11.2017 18:20 GÜNCELLEME 17.11.2017 18:22
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Avrupa Birliği'nin (AB) piyasa denetçi kurumu olan Avrupa Sermaye Piyasaları Otoritesi (ESMA) AB dışından verilen kredi notlarının Birlik içinde kullanımına kısıtlamalar getirdi. Bu adım, İngiltere'nin AB'den çıkışından sonra, Londra'daki üç büyük kredi derecelendirme kuruluşunun geleceğini yakından ilgilendiriyor.

Yeni kurallara göre AB dışında derlenmiş bir kredi notunun AB içinde regülasyon amaçlarıyla kullanılabilmesi için, ESMA tarafından yetkilendirilmiş bir kredi derecelendirme kuruluşunun onayından geçmesi gerekiyor.

Dünyanın en büyük derecelendirme kuruluşları olan ve "üç büyükler" olarak adlandırılan Moody's, Standard&Poor's ve Fitch'in Avrupa merkezleri Londra'da.

ESMA'nın bugün yaptığı onay kuralları güncellemesi 2019 Ocak ayında yürürlüğe girecek. Yeni düzenlemeye göre ESMA, yatırımcıların korunması için derecelendirme rejimlerini daha yakından müdahalelerle denetleyecek.

ESMA Başkanı Steven Maijoor, "Güncellenen kurallar ESMA'nın AB kredi derecelendirme kurumlarından, onay verdikleri kredi notları hakkında bilgi isteme yetkisi olduğunu ve bu yetkiyi kullanacağını gösteriyor" dedi.

ESMA, AB dışındaki derecelendirme kuruluşlarından, en az AB standartları kadar sıkı değerlendirme koşullarına riayet ettiğini göstermelerini ve teyit etmelerini isteyebilecek.

Bunu yapmayan AB merkezli kuruluşlara para cezası uygulanabilecek.

İngiltere'nin 2019 Mart ayında AB'den çıkmasıyla "üç büyükler" yabancı kurumlar olarak muamele görecekler ve verdikleri kredi notlarının bir AB kurumu tarafından onaylanması zorunlu olacak.

ARTIK KİMSE CİDDİYE ALMIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde kredi derecelendirme kuruluşlarına yönelik olarak "Türkiye birkaç yıldır ekonomik saldırılara da maruz kalıyoruz. Kredi derecelendirme kuruluşlarının siyasi ve art niyetli notlarını artık kimse ciddiye almıyor. Onun için biz işimize bakacağız" demişti.

YORUMLAR 4
  • MEHMET 6 yıl önce Şikayet Et
    vy ansına yahu bunların üçüde ingilizmiymiş karda yürüyüp iz bırakmayan ingilizler bıçağı yediniz de haberiniz yok artık kanınızdan bıluyoruz izinizi nereye kaçarsanız kaçın izinizin peşindeyiz şimdilik ab yyle uğraşa koyun
    Cevapla
  • sefikşefik 6 yıl önce Şikayet Et
    Al özrünü de git ülenler
    Cevapla
  • ibrahim 6 yıl önce Şikayet Et
    helal olsun reis sen ne diyorsan dünya peşinden geliyor..ama şu cahil kemal bi türlü anlayamadı
    Cevapla
  • Yakub 6 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye neden kendi kredi değerlendirme kurumu kurmuyor. Bu geçici bir çözüm. Kalıcı çözüm şudur: uzak durmak susmak hiç konuşmamak. Tanımıyorum sizi bitti. Evine aldığın hırsızdan önce bence hırsızı eve alan suçlu. Hırsız biliniyor artık. Bu ne hipnoz?
    Cevapla