DAEŞ geride "dijital mezarlık" bıraktı

DAEŞ'in, Kayyara nahiyesini kontrol ettikten sonra bilgi akışını engellemek için şehirdeki tüm uydu cihazları söktüğü ortaya çıktı.

DAEŞ geride "dijital mezarlık" bıraktı
DAEŞ geride "dijital mezarlık" bıraktı
GİRİŞ 03.09.2016 19:24 GÜNCELLEME 03.09.2016 19:24

Terör örgütü DAEŞ'in, Musul'a bağlı Kayyara nahiyesini kontrol ettikten sonra evlerdeki tüm uydu cihazları ve antenleri kullanılamaz hale getirerek boş alanda "dijital mezarlık" oluşturduğu ortaya çıktı.

DAEŞ'in, Musul'a 60 kilometre mesafede bulunan ve Irak'ın petrol zengini bölgesi olarak bilinen Kayyara nahiyesini kontrol altında tutabilmek ve Irak ordusu ile koalisyon güçlerinin saldırılarından korunabilmek için teknolojik ve dijital aletlere savaş açtığı ifade ediliyor.

Görgü tanıklarının anlattığına göre cep telefonuyla konuşanlar örgüt militanlarınca fark edildiğinde anında gözaltına alınıyor ve bir daha kendilerinden haber alınamıyor.

"DAEŞ'in dijital mezarlığı"

"Dijital mezarlığın" bulunduğu alanda ezilmiş, yanmış, kırılmış ve bir daha kullanılamaz hale getirilmiş cihazlar görülüyor. Örgütün her türlü iletişim aracını işlevsiz hale getirerek halkın Irak ve dünyadaki gelişmelerden haberdar olmasını ve bilgi sızdırmasını engellemeyi amaçladığı ifade ediliyor. Kayyara halkı ise her türlü zorluğa ve engellemeye rağmen dünyada olup bitenden haberdar olmanın bir yolunu bulduklarını dile getiriyorlar.

Kayyara sakinlerinden ve DAEŞ uygulamalarının tanıklarından Muhammet Hıdır Ali, AA muhabirine yaptığı açıklamada evinin "dijital mezarlık" olarak bilinen yere yakın olduğunu ve örgütün birçok uygulamasına şahit olduğunu söyledi.

Ali, örgütün cihazları topladığı yeri aynı zamanda zindan ve "işkencehane" olarak da kullandığını anlatarak, "DAEŞ'in yasaklarına uymayan ve onları dinlemeyen vatandaşlar burada işkenceye maruz kalıyorlardı. Bu alanda tek kişilik "işkencehaneler" var. Yasakları çiğneyenler de genel olarak bir dijial cihazı kullanan ya da cep telefonuyla konuşanlardan oluşuyordu. DAEŞ bunlara hem işkence ediyordu hem de para cezası kesiyordu. Örgüt bu şekilde önemli bir kazanç elde ediyordu." diye konuştu.

Halkın örgütün uygulamalarından patlama noktasına geldiğine dikkati çeken Ali, Irak ordusunun operasyon düzenlediği haberini alınca da DAEŞ'e karşı onlara yardım ettiğini dile getirdi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Akşener’in çıldırmasının arkasındaki 'zorbalık'
Anadolu Ajansı 31 Mart'ta nasıl bir mesai yapacak?