Pompeo, Rakka için geliyor

CIA’in yeni direktörü Mike Pompeo, ilk yurt dışı ziyaretini bugün Türkiye’ye gerçekleştirecek.

Pompeo, Rakka için geliyor
Pompeo, Rakka için geliyor
GİRİŞ 09.02.2017 09:11 GÜNCELLEME 09.02.2017 09:12
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) yeni direktörü Mike Pompeo, ilk yurt dışı ziyaretini bugün Türkiye'ye gerçekleştirecek. Ziyarette Türkiye’nin Fırat Kalkanı'nda birlikte mücadele ettiği ÖSO ile ilgili görüşmeler yürütülecek. Rakka operasyonunun ÖSO işbirliğiyle yapılması planlanacak.

10 BİN KİŞİLİK KUVVET KURULACAK

Türkiye, yüzde 90’ı PYD’lilerden oluşan Suriye Demokratik Güçleri’nin operasyona katılmasına karşı. Bu güçlerin DAEŞ gibi terörist yapılardan oluştuğu, PYD’nin PKK’nın Suriye kolu olduğu ve Türkiye’nin bu konuda ortak bir operasyona kesin olarak karşı durduğu zaten biliniyor. Ankara’nın planı, Fırat Kalkanı Harekâtı’nda olduğu gibi Özgür Suriye Ordusu güçleri ve yerel Arap güçlerle Rakka’nın alınabileceğini içeriyor.  El Bab, DAEŞ’ten temizlendikten sonra buradaki güçlerin de kaydırılmasıyla 8-10 bin kişilik bir kuvvet oluşturulması tasarlanıyor. Bu kuvvetlere, yaklaşık 200 kişilik Türk özel kuvvetlerinin eşlik edebileceği planlaması yapılıyor. ABD özel kuvvetlerinin de yine sahada bu kuvvetlerle birlikte hareket edebileceği üzerinde duruluyor.  Özel kuvvetlerin sahadaki işlevi, keşif ve ön açma faaliyetlerine odaklanıyor. Olası Rakka operasyonunda da böyle olacak.

ÖNCÜ GÜÇ OLACAK

ÖSO'nun, Rakka'da DEAŞ ile yürütülecek mücadelede Türkiye tarafından öncü güç olarak sunulduğu belirtiliyor. Türkiye'nin önerisi ışığında Rakka operasyonunun ÖSO işbirliğiyle yapılması kapsamında istişarelerin gerçekleştirilmesi bekleniyor. Cenevre'de ay sonunda yapılacak toplantıların asli unsuru olarak görülen ÖSO başta olmak üzere Suriyeli muhalif gruplara ABD'nin yakınlaşması, büyük önem taşıyor.

RAKKA PLANI SUNULDU

Pompeo'num ziyaretinde ÖSO konusunun konuşulacak oluşu, ABD'nin Rakka operasyonunu Suriye PKK'sı PYD ile birlikte gerçekleştirme niyetinde bir geri adım olarak değerlendiriliyor. ABD'ye bir Rakka planı sunduğu açıklanan Türkiye, Rakka operasyonunda PYD unsuru görmek istemiyor. Suriye'de kara ordusu bulundurmayan Amerika'nın sahadaki en etkin gücü olarak CIA'a işaret ediliyor. ÖSO, son olarak Türkiye aracılığıyla Rusya ile buluşmuşlardı. Rusya, daha önce rejimin düşmanı olarak karşısına aldığı Suriyeli muhaliflerle barıştırılmış ve sahadaki etkinliği artmıştı.

BELGELER KONULACAK

Mike Pompeo'nun, göreve geldikten sonra gerçekleştireceği ilk yurtdışı ziyaret olan Türkiye ziyaretinde Suriye dışında önemli başka gündem maddeleri de bulunuyor. Ziyarette FETÖ ile mücadeleyi de görüşülecek konular arasına alacak olan Ankara, Pompeo'nun önüne, 15 Temmuz darbe girişimi dahil FETÖ ile ilgili tüm belgeleri koyacak. Ankara, örgütün elebaşı Fetullah Gülen'in iadesine verilen önemi bir kez daha vurgulayacak. Diğer önemli konu ise PKK ve uzantıları PYD-YPG ile mücadele olacak. Obama döneminde bu örgüte destek verilmesini eleştiren Türkiye, PYD-YPG'nin, PKK'nın yan kolu olduğunu bir kez daha vurgulayacak. PYD-YPG'nin Münbiç'ten çekilmesi konusundaki beklentinin bir kez daha vurgulanması planlanıyor. Ziyarette, bölgedeki diğer gelişmeler ışığında Irak ve İran da görüşülecek diğer konu başlıkları arasında.
 

YORUMLAR 9
  • tersinim gerçeği 7 yıl önce Şikayet Et
    Anlaşılan PYD'nin bu harekatta bulunmasına ikna için gelmiş. Harekat bitince PYD yok edilecekmiş. Münbiç'in yeni versiyonu. Aynı çukura iki defa düşene APTAL denilir.
    Cevapla
  • mustafa laz 7 yıl önce Şikayet Et
    ikiyüzlü bunlar
    Cevapla
  • Halkin sesi 7 yıl önce Şikayet Et
    daeş dediğin zaten abd iti değilmi kardeşim abd ile yaptığın planlama sana daha fazla şehit olarak geri döner kendi işini kendin hallet coniye hiçbir zaman güven olmaz.
    Cevapla
  • dobracı-izmir 7 yıl önce Şikayet Et
    abd kendi kullandığı adamı sana verirmi kurmay olmak için 45 günlük zorunlu eğitim için subayları neden abd gönderiyorsunuz bu anlaşma saçmalığı ne
    Cevapla
  • ali 7 yıl önce Şikayet Et
    hadi hayırlısı.nize zaferlere.galipolan allahtır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Şoke eden görüntüler: Gazetecileri tekme tokat dövdüler
Sırrı Sakık TBMM bahçesinde PKK terörünü kutsadı! Önder Aksakal'dan efsane yanıt