İlk kez oluyor! ABD, Çin'e meydan okudu

Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı adalar arasındaki Mischief Resifi'ne yaklaşan savaş gemisi, Donald Trump döneminde bir ilke imza attı.

İlk kez oluyor! ABD, Çin'e meydan okudu
İlk kez oluyor! ABD, Çin'e meydan okudu
GİRİŞ 25.05.2017 09:46 GÜNCELLEME 25.05.2017 10:42
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Çin ile neredeyse tüm komşuları ve ABD'yi karşı karşıya getiren Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı adalarda, beklenmedik bir gelişme yaşandı.

Amerikan medyası, USS Dewey savaş gemisinin Çin'in suni adalarından birinin yanından geçtiğini bildirdi. Geminin Mischief Resifi'ne mesafesi, 12 deniz miliydi (19,3 kilometre).

Haberlere göre, Donald Trump'ın iktidara geldiği 20 Ocak'tan bu yana Çin'e karşı ilk kez okyanus üstünde bir meydan okuma gerçekleşti.

ÇİN ADALARIN KENDİSİNE AİT OLDUĞUNU İDDİA EDİYOR VE FÜZE SİSTEMLERİNİ YERLEŞTİRİYOR

Pekin yönetimi, bölgedeki tüm adaların ve resiflerin kendisine ait olduğunu savunuyor, birkaç yıldır suni adalar inşa ediyor.

Suni adalara füze sistemi yerleştiren Çin'in yaptığı uçak pistleri ve jet hangarları da uydu fotoğraflarıyla kanıtlanmıştı. Birkaç kez fotoğraflanan adalarda, uçak hangarı inşaatlarının neredeyse bitmek üzere olduğu dikkat çekiyordu.

Pekin yönetiminin resifleri kumla doldurarak inşa ettiği yapay adaların her biri, aynı anda 24 savaş jeti ve dört-beş adet büyük bombardıman uçağını barındırabilecek durumda.

UZAKDOĞU ÜLKELERİ DE ADALAR ÜZERİNDE HAK İDDİA EDİYOR

Bu hamlelere karşın, Tayvan olmak üzere Vietnam, Filipinler, Malezya ve Brunei gibi ülkeler de bölgedeki adalar üzerinde hak iddia ediyor. Filipinler, Birleşmiş Milletler'de açtığı davayı geçen yıl yaz mevsiminde kazanmıştı.

ABD İLE ÇİN ARASINDA BU BÖLGEDE MART AYINDA TANSİYON YÜKSELMİŞTİ

Çin yalnızca komşu ülkeleriyle değil, ABD ile de sık sık karşı karşıya geliyor. Uluslararası bir soruna dönüşen bölgede, son olarak Mart ayı başında ABD savaş uçakları Güney Çin Denizi üstünde uçmuş ve tansiyon yükselmişti.

Dünyanın en önemli deniz güzergahlarından olan Güney Çin Denizi, zengin hidrokarbon rezervlerine sahip.

YORUMLAR 1
  • Aday 6 yıl önce Şikayet Et
    Siz de bizim gibi yapın, verin tüm adaları uğraşmayın
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan son dakika emekli maaşı açıklaması: Masaya yatıracağız!
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı