Almanlar yazdı! Zararlı çıkacaklar

Alman basını, Irak ordusu ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında Kerkük'te yaşanan gerginliğin yol açacağı sonuçlarını irdeledi.

Almanlar yazdı! Zararlı çıkacaklar
Almanlar yazdı! Zararlı çıkacaklar
GİRİŞ 18.10.2017 13:18 GÜNCELLEME 18.10.2017 13:31
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Hannoversche Allgemeine Zeitung, Irak ordusunun Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile yaşadığı gerginliğin ardından Kerkük'teki ilerleyişini şöyle yorumluyor: "Kürtlere tarihte kötülükler yapıldığı için, kendi devletlerini kurma çabaları Batı'da bazılarının sempatisi ile karşılandı. Ancak bu bir rüya olarak kalacaktır: Irak'taki merkezi hükümetin yanı sıra Türkiye ve İran da Kürtlerin bağımsızlık planlarını açıklıkla reddediyor. Batı Kürtlerin komşularının kurduğu bu ortak cepheye karşılık vermekten sakınacaktır. Kürtlerin kendi devletlerini kurmak için düzenlediği referandum omuz silkerek karşılandı. Ancak şimdi Almanya ve Avrupa'ya Kerkük konusunda arabuluculuk rolü düşüyor. Bu aynı zamanda Almanya ve Avrupa'nın da çıkarına. Irak'taki birçok insan DAEŞ'den kaçıp ülkenin kuzeyine sığındı. Şimdi burada Irak ordusu ile Peşmerge arasında çatışma çıkarsa, yeni bir göç dalgası oluşur. Bu göç dalgasının da tek bir hedefi olur: Avrupa."     

PEŞMERGEYE VERİLEN EĞİTİMİN GERİ ALINMASI  

Mitteldeutsche Zeitung ise Kerkük konusunda yaşanan gerginlikten ötürü Alman ordusunun IKBY'ye bağlı peşmergeye verdiği askeri eğitimin askıya alınması kararını yorumluyor: "Almanya çok pratik bir soru ile karşı karşıya. Kürt peşmergelere Alman ordusunca verilen, süresi yakında dolacak olan eğitim misyonu konusunda ne yapılacak? Bu konudaki kararı yeni Federal Meclis ve kurulacak yeni hükümet vermek zorunda. Durum netleşinceye kadar misyonun bir kez daha birkaç aylığına uzatılması kabul edilebilir. Alman ordusu bu geçiş dönemi sırasında peşmergenin eğitimine yeniden başlar mı? Bu bambaşka bir konu."

"KÜRTLER KENDİ ARASINDAN KAVGAYA TUTUŞACAK"

Mannheimer Morgen gazetesi ise Kerkük konusundaki gerginlikten Kürtlerin zararlı çıkacağı görüşünde. Gazete bunu yorumunda şöyle açıklıyor: "Sonuçta Kürtlerin elinde öncekinden daha azı olacak. Elbette Irak ordusunun İran'ın yönlendirdiği Şii milisler desteğindeki ilerleyişi Irak'taki halklar arasındaki nefreti daha da güçlendirecektir. Ve Kürtler kendi aralarında kavgaya tutuşacaklardır. İşte bütün bunlar DAEŞ'le mücadele koalisyonunu zayıflatabilir. Tam da DAEŞ yenilmenin eşiğindeyken."

Bielefeld'de yayımlanan Neue Westfälische gazetesinin aynı konuyla ilgili yorumunda işe satırları okuyoruz: "Ön Asya'daki bu karmaşık durumda Batılı bir hükümetin bütün gelişmeleri öngörmesi beklenemez. Ancak Kürtlerin özerklik çabaları gerçekten de sürpriz değil. Kürtler kendi devletlerini kurabilme hedefine ulaşmak için fırsatı değerlendirse de bu, Batı'nın DAEŞ'in bölgeden temizlenmesinin ardından bölgenin istikrara kavuşması hedefine katkı sağlamayacak. Yanlış anlaşılmasın: DAEŞ'le mücadelede taraflara sunulan destek doğruydu. Şimdi geri çekilmeyip olayların dışında kalmamak, tam tersine gerilimin tırmanmaması için hassaslıkla çalışmak da aynı şekilde doğru olur. Hiçbir şey, bölgeyi kaosa terkedip birkaç yıl içinde felaket sonuçlarla karşı karşıya kalmaktan daha kötü olamaz."

KAYNAK: DEUTSCHE WELLE
YORUMLAR 31
  • Sessiz 6 yıl önce Şikayet Et
    almanyada oy için kürt olsun türk olsun en bozuk en uç konuşanları milet vekili yapıyorlar buda ülkelerinde ırkcılıgı hortlatıyor farkında degiller burda her yapmaya calışdıkları avrupada domino etkisi yapıyor madem sempati duyuyosunuz Avrupada bisürü ülke olmak isteyen millet var verin onlara istediklerini
    Cevapla
  • 60 tokadi 6 yıl önce Şikayet Et
    Yaziklar olsun iki yüzlü batı nerde pof pofladiginiz pesgargalari pyd PKK Türkiye'ye kafa tutanlar ne oldu karıların eteklerinin altinami sakladınız eee gün gelir sap döner gün gelir hesap
    Cevapla
  • Mizah 6 yıl önce Şikayet Et
    Kürtlere tarihte ne kötülükler yapılmış ? Açıklama en baştan yanlış. Moğol gelmiş bizi kesmiş , Haçlı gelmiş bizi kesmiş , Ermeni gelmiş bizi kesmiş , Rus gelmiş bizi kesmiş , Yunan gelmiş bizi kesmiş. 72 düvele karşı savaşmışız. Bizim ağladığımızı hiç DUYDUNUZ MU !!!!! Bırakın lüzumsuz acitasyonları. Adam olun adam.
    Cevapla
  • said 6 yıl önce Şikayet Et
    kürdüm türkiye de çok çok özgürüm.
    Cevapla
  • ahmed 6 yıl önce Şikayet Et
    madem bu kadar özgürlükçüsünüz neden bavyeraya bağımsızlık vermiyorsunuz size gelince bütünlük bize gelince herkese bağımsızlık.yani böl psrçala yut.yok öyle yağma.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tokat'ta kırılmanın olduğu fay hattı havadan görüntülendi
3 penaltı kurtaran kaleci: Babam bana muska verdi!