Yunanistan o ülkenin ismini değiştirmesini istiyor

Yunanistan ile Makedonya arasında ülkenin ismine yönelik çeyrek asırdır süregelen "isim sorunu" tartışması devam ediyor.

Yunanistan o ülkenin ismini değiştirmesini istiyor
Yunanistan o ülkenin ismini değiştirmesini istiyor
GİRİŞ 10.01.2018 17:43 GÜNCELLEME 10.01.2018 17:43
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Yunanistan ile Makedonya arasında ülkenin ismine yönelik çeyrek asırdır süregelen "isim sorunu" üzerinde son bir yıl içerisinde yoğunlaşan müzakereler ve ikili görüşmeler, çözüme ilişkin beklentilerin yükseldiğine işaret ediyor.

Makedonya’nın bağımsızlığını ilan ettiği 1991 yılından bu yana güney komşusu Yunanistan ile devam eden isim sorunu nedeniyle Avrupa Birliği (AB) ve NATO’ya üye olamaması, ülkenin gelecek perspektifinde büyük sorun teşkil ederken, Makedonya hükümeti sorunu çözerek bu engeli ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Yunanistan ise hem Balkanlarda genişlemeyi ve etkisini arttırmayı hedefleyen AB ve NATO’dan gelen baskılar sebebiyle hem de yıllardır çözüme kavuşmayan sorunu ortadan kaldırarak bölgedeki ilişkilerini geliştirme amacıyla müzakere masasında bulunuyor.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın, Makedonya meselesinin çözümü için bir “fırsat penceresi” bulunduğu ifadesi, Makedonya mevkidaşı Zoran Zaev’in "2018 yılının ilk yarısında bir çözüme ulaşma olasılığına" ilişkin açıklamaları soruna yönelik olumlu atmosferi ortaya koyuyor.

Hız kazanan ikili görüşmelerde son olarak Atina'yı ziyaret eden Makedonya Başbakan Yardımcısı Bujar Osmani, 2018'i iki ülke ilişkilerinde "tarihi yıl" olarak niteleyip, bu yılın ilk yarısında çözüm için bir dönüm noktasına ulaşılacağını belirtti.

İSİM SORUNUNUN KAYNAĞI

Başta Türkiye olmak üzere birçok ülke Makedonya’yı anayasal ismi olan “Makedonya” ismiyle tanırken, Yunanistan, kendi sınırları içerisinde “Makedonya” isimli bir bölge bulunduğu gerekçesiyle bu ülkenin isminin değiştirilmesini talep ediyor.

Makedonya’nın uluslararası tanınırlığı, ülkenin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda oy birliğiyle BM üyeliğine kabul edildiği 1993 yılının nisan ayında kesinlik kazanmış, ancak güney komşusu Yunanistan’ın itirazıyla geçici referans olarak "Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya" (FYROM) adıyla üyeliğe kabul edilmişti.

YUNANİSTAN, MAKEDONYA'NIN AB VE NATO ÜYELİĞİNE ENGEL OLUYOR

AB üyeliğine 2004 yılında başvuran, 2005’te ise “aday ülke” statüsü alan ve 2009 yılında Avrupa Parlamentosunun “müzakerelere başlanabilir” tavsiyesinde bulunduğu Makedonya’nın üyelik yolculuğu bu isim sorunu nedeniyle yıllardır ilerleyemiyor.

Öte yandan, önceki Makedon hükümetlerinde olduğu gibi geçtiğimiz yıl haziranda göreve gelen Makedonya Sosyal Demokratlar Birliğinin (SDSM) parti programlarında ülkenin stratejik taahhüdü olarak AB ve NATO’ya entegrasyonu yer alıyor.

Ancak Makedonya’nın karşısında bu yolda en büyük engel olarak Yunanistan ile yaşanan isim sorunu bulunuyor.

Reformist bir programla iktidara gelen ve Yunanistan ile müzakereler için inisiyatif alan SDSM, Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Dimitrov 2017 Haziran'da yeni hükümetin kurulmasından iki hafta sonraki Atina ziyaretiyle süreç için ilk adımı atmıştı.

''YENİ MAKEDONYA CUMHURİYETİ''

Yıllar süren bu sorunun çözümüne yönelik aslında birçok isim teklif edilmiş, bu isimlerden bazıları Makedonya bazıları da Yunanistan tarafından reddedilmişti. Yukarı Makedonya, Yeni Makedonya, Kuzey Makedonya, Slavo-Makedonya ve Makedonya (Üsküp) gibi isimler zamanla müzakere masasına yatırılmış ancak hiç bir isim kabul görmemişti.

Son müzakerelere ilişkin taraflar yorum yapmazken, basında yer alan haberlerde “Yeni Makedonya Cumhuriyeti” adının müzakerelerde görüşüldüğü bilgisi dikkat çekiyor.

Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ise yaptığı açıklamada, Makedonya’yı Yunanistan’ın Makedonya bölgesinden ayıran ve coğrafi bir niteleme içeren bir isim önerisinde bulunacaklarını kaydetti.

İsim konusunda Makedonya hükümeti, referanduma giderek kararı halka bırakmayı planlıyor. Yunanistan ise üzerinde uzlaşılan ismi mecliste onaylayacak.

YUNAN HÜKÜMETİNDE ÇATLAK İHTİMALİ

Makedonya için hem siyasi ve resmi olarak hem de günlük hayatta İngilizce kısaltma FYROM veya Üsküp’ün Yunancası “Skopya” ibarelerinin kullanıldığı Yunanistan’da sorunun çözümünün milliyetçi ve sağ kesimlerin tepkisi sebebiyle siyasi olarak Yunan hükümetini zorda bırakacağı yorumlarına sebep oluyor.

Başbakan Aleksis Çipras’ın başkanlığındaki SYRIZA ile küçük ortak Bağımsız Yunanlar (ANEL) birlikteliği ile oluşan Yunan hükümeti içerisinde de ihtilaf ihtimali sorunun çözümüne ilişkin soru işaretlerini artırıyor.

Çipras’ın, isim anlaşmazlığıyla ilgili izlenecek politika konusunda hükümet ortağı ANEL ile gizli bir anlaşma yaptığı ileri sürülürken, Makedonya ifadesinin yer aldığı bir çözümün Yunan meclisinde onaylanmasının zorluğuna dikkat çekiliyor.

Hükümetin bu konuda farklı bir tutum içerisinde bulunan başta anamuhalefet Yeni Demokrasi olmak üzere, diğer muhalefet partilerinin yanı sıra, SYRİZA ve ANEL içerisinde, “Makedonya ifadesi bulunan hiçbir anlaşmayı onaylamayacağını” açıklayan bazı milletvekillerini de ikna etmek durumunda kalacağı vurgulanıyor.

YORUMLAR 4
  • muhsin 6 yıl önce Şikayet Et
    adı osmaniye olsun
    Cevapla
  • fmrBG 6 yıl önce Şikayet Et
    makedonların bu işte acele etmesine gerek yok nasılsa kendini iyice IMF e teslim eden bitik yunan yakında ab ve natonun genişleme hevesinden dolayı helenilere iyice baskıyı arttırır onlarda bugüne kadar almanyanın iatediği bütün kölelik yasalarını nasıl onaylayıp ülkelerini sattılarsa bunuda onaylayacaklar
    Cevapla
  • Gostivari 6 yıl önce Şikayet Et
    Doğrudur . Makedonya coğrafi bölgedir. Makedonyanın güneyi Yunanların batısı Arnavutların doğusu ise Bulgarlarındır.Makedon diye bir millet yoktur ve asla olmamıştır. Kendilerine makedon diyenler orada yaşayan bulgarlardır.
    Cevapla
  • Yılmaz 6 yıl önce Şikayet Et
    Boşuna tartışıyorlar,yakın zamanda türkiyeye bağlanmak için diper eski osmanlı sancakları gibi yarışacaklar.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu