Korkutan iddia! 3 ülke arasında savaş çıkacak

Nil Nehri'nde inşası süren yeni bir baraj, Etiyopya'nın Mısır ve Sudan'la uzlaşmaya varamaması durumunda bir su savaşına yol açabilir.

Korkutan iddia! 3 ülke arasında savaş çıkacak
Korkutan iddia! 3 ülke arasında savaş çıkacak
GİRİŞ 25.02.2018 13:55 GÜNCELLEME 25.02.2018 13:56
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

"Bir sonraki dünya savaşı su üzerinden çıkacak" derler. Sudan kaynaklanan gerginliğin Nil Nehri kadar hissedildiği çok az yer vardır. BBC Türkçe servisinin haberine göre, Mısır ve Etiyopya arasında büyük bir anlaşmazlık var. Aralarında Sudan bulunan Mısır ve Etiyopya büyük bir anlaşmazlık içinde ve dünyanın en uzun nehrinin etrafında jeopolitik bir hareketlilik yaşanıyor.

Nil Nehri'ni oluşturan iki koldan biri olan Mavi Nil üzerine baraj yapılması uzun zamandır tartışılıyordu. Barajın inşası Arap Baharı sırasında başladığından Mısır'ın dikkati başka yerlerdeydi. Nil'i bir tanrı olarak gören ve ona tapan firavunlar, "Mısır Nil'in bir armağanıdır" derlerdi. Mısır binlerce yıldır Nil üzerinde siyasi bir etkiye sahip.

 

 

Fakat Etiyopya'nın ihtirası bunu değiştiriyor. Afrika kıtasında önümüzdeki 30 yılda nüfusun ikiye katlanacak olmasına hazırlanan çok az ülke var. Karşısındaki siyasi zorluklar ve kısıtlı özgürlüğüne rağmen kendisini orta gelirli bir ülkeye dönüştürmek isteyen Etiyopya'da organize sanayi bölgeleri yapılıyor ve ülkenin enerjiye ihtiyacı artıyor. Afrika'nın en büyük hidroelektrik santrali ve dünyanın en büyük üçüncü barajı olacak bu baraj Mısır'ı endişelendiriyor.

Çünkü Nil'in sularının yüzde 85'i Etiyopya dağlarından kaynaklanıyor ve bu barajla Etiyopya, Nil'in akışını kontrol etme gücüne sahip olacak. Etiyopya Su, Sulama ve Elektrik Bakanı Seleşi Bekele "Bu Etiyopya'nın en büyük projelerinden biri" diyor ve ekliyor:

KAYNAK: BBC
YORUMLAR 25
  • aaaaaaaaaaa 6 yıl önce Şikayet Et
    şimdi de oralarda savaşın temeli atıyorlar.. hazırlanın oralarda karışacak..
    Cevapla
  • zeki 6 yıl önce Şikayet Et
    sisi haini gebertilmeli zaten münafık
    Cevapla
  • mazot 6 yıl önce Şikayet Et
    dunyanin sonu geliyor artik
    Cevapla
  • bulent 6 yıl önce Şikayet Et
    işe fitne karışmazsa dostça çözülmeyecek hiçbir sorun yoktur
    Cevapla
  • Adem TURGUT cCc 6 yıl önce Şikayet Et
    inanırım.hele işin içinde mısır fitnesi varsa! bunlar kafirle-emperyalsitle savaşmaz! müslümanla savaşırlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Merkez Bankasından enflasyon açıklaması! 'En büyük hedefimiz' deyip duyurdu!
Jakuzi yalanı çürüdü: Fonlu medyanın 'Sancaktepe' yayınına Nevşin Mengü bile inanmadı