Eski Rus çifte ajan Skripal ve kızının İngiltere'de zehirlenmesiyle başlayan kavgada Londra yönetimi beklenmedik bir adım attı. Nükleer denizaltısı HMS Trenchant, açıklanan yaptırımlardan saatler sonra Kuzey Buz Denizi'nde buzları kırarak ortaya çıktı. Tabloid basının büyük bir heyecanla sayfalarına taşıdığı görüntüler, 'Gerçek Soğuk Savaş', 'Buz Kırıcı' başlıklarıyla verildi.

İngiliz nükleer denizaltısı HMS Trenchant, Başbakan Theresa May'in açıkladığı yeni yaptırımlardan saatler sonra Kuzey Buz Denizi'nde buzları kırarak ortaya çıktı.

Eski Rus çifte ajan Sergey Skripal ve kızı Yulia'nın 4 Mart'ta İngiltere'de Rus yapımı Noviçok sinir gazıyla zehirlenmesi, Batılı ülkeler ve Rusya arasında yepyeni kavga başlattı.

23 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı alan Londra yönetimine Moskova karşılık vereceğini duyurdu. İngiltere ayrıca Rusya ile tüm üst düzey temasları askıya alma, Rus devletine ait varlıkları dondurma, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a yapılan resmi davetin geri çekilmesi gibi adımlar da attı. Yaklaşık üç ay sonra Rusya'da başlayacak Dünya Kupası'na İngiliz bakanlar ve Kraliyet Ailesi'nden kimse katılmayacak.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'ın doğrudan Rusya lideri Vladimir Putin'i suçlaması ise gerilimi zirveye çıkardı. Kremlin, suçlamanın 'şoke edici ve affedilemez' olduğunu açıkladı.

İngiltere'nin müttefikleri ABD, Almanya ve Fransa'da ortak bildiri yayınlayarak Rusya'yı kınadı.

Ajana yapılan saldırıyla, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez Avrupa'da kimyasal bir silah olan sinir gazı kullanılmış oldu.

Yorumlar 0 Yorum Var