Bu fareler hayat kurtarıyor

Dünyanın çeşitli bölgelerinde geçmiş çatışma ve savaşlardan kalma mayınların temizlenmesi ciddi ve maliyetli bir sorun.

Bu fareler hayat kurtarıyor
Bu fareler hayat kurtarıyor
GİRİŞ 06.05.2018 09:59 GÜNCELLEME 06.05.2018 10:02
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Mayın tespitinde metal dedektörler hem riskli hem de çok zaman alıyor. Belçika merkezli APOPO adı sivil toplum kuruluşu ise mayınların tespit edilip temizlenmesi için çok daha hızlı ve etkili bir yol kullanıyor. APOPO, fareleri eğiterek mayınları bulmalarını sağlıyor. Koku yoluyla mayınları tespit eden büyük Afrika fareleri, mayının üzerinde dursa da patlayıcıyı tetikleyecek kadar ağır olmadıkları için görevlerini güvenli bir şekilde gerçekleştiriyor.

APOPO, 20 yılı aşkın zamandır mayın bulan fare yetiştiriyor ve şimdiye kadar hiçbir fare mayın görevi sırasında ölmemiş. Fareler, mayın tespit teknolojisinden çok daha etkili ve hızlı.

 

 

Metal dedektörle bir insanın 4 günde tarayabileceği tenis kortu büyüklüğündeki bir alanı, bir Afrika faresi yarım saatte tarayabiliyor ve bunu sadece fıstık ya da meyve karşılığında yaptığı için maliyeti de daha düşük oluyor.

Mayın bulan fareler, özellikle Tanzanya, Angola, Laos, Kamboçya, Vietnam gibi savaş zamanlarından kalan mayınların hâlâ can almaya devam ettiği ülkelerde kullanılıyor.

APOPO, 1995 yılından beri 850 fare büyütmüş ve bunların sadece yüzde 90’dan fazlası eğitimde başarılı olmuş.

BİR YILDA 8 BİN 605 CAN ALDI

Mayınlara karşı mücadele eden STK’ların çatı örgütü olan Kara Mayınlarının Yasaklanması için Uluslararası Kampanya’nın verdiği bilgilere göre 2016 yılında dünya çapında 8 bin 605 kişi kara mayınlarının ya da savaşlardan kalma diğer patlayıcıların infilak etmesi sonucu öldü.

YORUMLAR 4
  • Kamil 5 yıl önce Şikayet Et
    Bize gelin farecikler size fıstık şeker yerine bal ve fındık verelim. :)
    Cevapla
  • Mechul 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah cc diyorki, ben canlıları ( hayvanları ) yarattım ve size hizmet etsinler diye . Sizde onlardan faydalanın. Ama sorumluluk insandadir diyor. Allah cc bize verdiği nimet dolu sunumlara sukretmemek, nankörlük tür.
    Cevapla
  • Arslan 5 yıl önce Şikayet Et
    Kisasa kisas
    Cevapla
  • Cengaver 5 yıl önce Şikayet Et
    Helal Splinter Usta
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP'li aday Mesut Özarslan okul arkadaşı Murat Kurum'u anlattı!
CHP adayı istifa edip AK Parti'ye geçti: CHP mitingini DEM'e sattılar