Yunanistan talep etti! Ülke adını değiştiriyor

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Koicas, Makedonya ile devam eden "isim sorunu" müzakerelerinde sorunların birkaç gün içinde aşılacağına inandığını söyledi.

Yunanistan talep etti! Ülke adını değiştiriyor
Yunanistan talep etti! Ülke adını değiştiriyor
GİRİŞ 05.06.2018 12:48 GÜNCELLEME 05.06.2018 12:48
Bu Habere 41 Yorum Yapılmış

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Koicas, Yunanistan devlet televizyonu ERT'ye verdiği röportajda, devam eden müzakere sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Müzakerelerin genel olarak düz bir çizgide ilerlemediğini, inişli çıkışlı bir yol olduğunu vurgulayan Kocias, meseleye dikkat ve sabırla eğildiklerini belirtti.

Kocias, önemli bir "evet ya da hayır" dönemecinde Makedonya hükümetinin bazı zorlukların farkına vardığına ifade ederek, "Önümüzdeki birkaç gün içinde sorunların çözüleceğine inanıyorum" dedi. 

 

 

Bakan Nikos Kocias, Birleşmiş Milletler (BM) Özel Temsilcisi Matthew Nimetz'in sunduğu 5 isim önerisinden, "Yeni Makedonya", "Yukarı Makedonya" ve "Kuzey Makedonya" seçeneklerinin halen masada olduğunu kaydetti. 

MAKEDONYA: OLASI ÇÖZÜME YAKINIZ

Makedonya Başbakanı Zoran Zaev dün Üsküp'te yaptığı açıklamada, olası bir çözüme yakın olduklarını ifade etmişti. 

Son haftalarda hızlanan görüşme trafiğinin ardından, çeyrek asırdır devam eden sorunun çözümüne yakın olunduğu yorumları yapılmıştı.

İSİM SORUNU

Başta Türkiye olmak üzere birçok ülke, Makedonya'yı anayasal adı olan "Makedonya Cumhuriyeti" ismiyle tanırken, Yunanistan, kendi sınırları içinde "Makedonya" isimli bir bölge bulunduğu gerekçesiyle bu ülkenin isminin değiştirilmesini talep ediyor. 

Makedonya, bağımsızlığını ilan ettiği 1991'den beri güney komşusu Yunanistan ile devam eden isim sorunu nedeniyle Avrupa Birliği (AB) ve NATO'ya üye olamıyor.

Makedonya'nın uluslararası tanınırlığı, ülkenin BM Genel Kurulunda oy birliğiyle BM üyeliğine kabul edildiği 1993 yılının nisan ayında kesinlik kazanmış ancak güney komşusu Yunanistan'ın itirazıyla geçici referans olarak "Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya" (FYROM) adıyla üyeliğe kabul edilmişti.

Yunan halkının bir kısmı ise sorunun sadece isim değil, tarih ve kültüre ilişkin olduğunu savunarak, Üsküp yönetimini "Makedon kimliğini" çalmaya çalışmakla suçluyor. Antik dönemde Makedon Kralı olan Büyük İskender'in mirası iki ülke arasında önemli bir rekabet alanı olarak görülüyor.

Geçen yıl başlayan müzakerelere tepki olarak, başkent Atina'da yüz binlerce kişinin katıldığı bir gösteri düzenlenmişti. Anketlere göre, Yunanistan'da halkın yarısından fazlası, içinde "Makedonya" ibaresi geçen yeni bir isim istemiyor.

Makedonya'nın, Avrupa ekseninde kalmasını isteyen başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleri, sorunun çözüme kavuşmasını destekliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 41
  • Hayret 5 yıl önce Şikayet Et
    Yoksa yok,ismi degisincemi olacak ??ne karı olacak yunanla anlasmanın...???
    Cevapla
  • Mustafa Türk 5 yıl önce Şikayet Et
    sen değiştir
    Cevapla
  • Hamdi 5 yıl önce Şikayet Et
    Kimbilir ne şeytanlık peşindeler borç batağında avrupadan gelen yardımlar olmasa yüz kere iflas bayrağını çekecek olan yunanistan niye başka ülkenin isim derdine düşsün
    Cevapla
  • MANTIKSIZ ve SAÇMA 5 yıl önce Şikayet Et
    MAKEDONYA ÜLKESİ İSMİNİ DEĞİŞTİRECEK, YUNANİSTAN İÇİNDEKİ KÜÇÜK BİR BÖLGE DEĞİŞTİRMEYECEK. ÇOK KOMİK. SAÇMA ve MANTIKSIZCA. YUNANİSTAN SINIRLARI İÇİNDEKİ BİR BÖLGENİN İSMİNİ DEĞİŞTİRSİN, BİR ÜLKE KENDİ İSMİNİ NİYE DEĞİŞTİRSİN ???
    Cevapla
  • Nazım 5 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar üyelik için ülke isminin değiştirilmesini isterken Yunanistan'ın NATO üyeliğine, Güney Kıbrısın AB üyeliğine hiçbir engel çıkartmamızı acı içinde hatırlıyorum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak