'İsrail işgal için hazırlık yapıyor'

İsrail’in Jeruselam Post Gazetesi’nde, “BM Uzmanı: İsrail, Batı Şeria’nın resmen ilhakına yaklaşıyor” başlıklı bir yazı yayınlandı.

'İsrail işgal için hazırlık yapıyor'
'İsrail işgal için hazırlık yapıyor'
GİRİŞ 02.07.2018 09:54 GÜNCELLEME 02.07.2018 10:46

Makalenin girişinde, “geçtiğimiz yıllardan itibaren uluslararası toplum İsrail’in filli ilhaka eşdeğer hareketlerinden gittikçe daha çok rahatsızlık duymaya başladı” ifadelerine yer verildi. 

Yazıda, BM Hukuk Uzmanı Michael Lynk'in ifadelerine yer verildi. Lynk'in, Pazartesi günü yapılacak İsrail-Filistin çatışması üzerine BM İnsan Hakları Konseyi toplantısı öncesinde İsrail'in Batı Şeria'nın resmen ilhakına yol açabilecek adımlar attığını söylediği aktarıldı.

 

 

LYNK: FİİLİ İŞGALİ YASALLAŞTIRACAKLAR

Buna göre Lynk, ''İsrail'in yerleşim genişlemesi şeklinde Batı Şeria'nın geniş arazilerinde yıllar içinde tırmanan fiili ilhakı, kapalı askeri bölgeler oluşturması ve diğer önlemler ile, İsrail, Batı Şeria'nın parçalarını resmen ilhak için yasa çıkarmaya yaklaşmış görünüyor'' dedi.

Lynk'in bu sözlerinin BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin internet sitesinde de yayınlandığı ifade edildi. BM uzmanı ayrıca, “Bu aynı zamanda uluslararası hukukun derin ihlali anlamına gelir, süregelen yerleşimin yayılımının insan hakları üzerindeki etkisi ihmal edilmemelidir” şeklinde konuştu.

YERLEŞİMCİLERE GERİYE DÖNÜK ONAY

Yazıda yine dünyada İsrail'in bu yayılmacılığına karşı artan endişe dile getirilerek, İsrail sağ kanat politikacıların Batı Şeria'nın C bölgesi olarak adlandırdıkları kısmında İsrail kanunlarını uyguladığı iddia edildi. Bu kanunların ise özel Filistin topraklarına yerleşen oturmacıların geriye dönük olarak ve Filistinlilere maddi tazminat karşılığında işgal eylemlerinin yasallaştırılmasını içerdiği öne sürüldü.

Yüksek Mahkeme'nin bu kanunun yasal olduğuna dair hükmü bulunduğu da iddia edildi.

Filistin topraklarında insan hakları üzerine özel raportör olarak görev yaptığı belirtilen Lynk'in Ekim ayında Genel Toplantı'da sunmayı planladığı bildiri için Amman'da bilgi toplamaya başladığı belirtildi. Lynk'in İsrail'in kendisinin Batı Şeria'ya girmesine izin vermediği iddiasıyla Amman'da çalıştığı kaydedildi.

Lynk'in 2016'da şu anda üstlendiği görevi devraldığından beri işgal altındaki Filistin topraklarında en kanlı insan hakları ihlallerini rapor ettiğini söylediği de yazıda aktarıldı.

LYNK: 120 BİN FİLİSTİNLİNİN YERLEŞİM HAKKINI ELLERİNDEN ALACAKLAR

Doğu Kudüs'e dair de konuşan Lynk'in İsrail hükümeti ve Kudüs belediyesinin 120 bin Filistinlinin yerleşin hakkını ellerinden alacağına dair bir planı da ilerlettiği konusunda uyarıda bulunduğu aktarıldı.

Cenevre'de BM İnsan Hakları .konseyi toplantısında 7. Madde üzerinden 38. Dönem toplantısının gerçekleşeceği ve toplantıda İsraillilerin Filistinlilere yönelik eylemlerinin konu alınacağı belirtildi.

“HİÇBİR ÜLKE BU ŞEKİLDE TARTIŞMA İÇİN SEÇİLMİYOR”

Makalede Amerika'nın konseyden ayrıldığı ifade edilirken Amerika'nın oturumlara katılmadığı İsrail'in de 38. Oturumu boykot ettiği bildirildi.

Öte yandan BM İnsan hakları Konseyi'nin her oturumunda 7. Madde üzerinden İsrail'in “iddia edilen” insan hakları ihlallerinin tartışılmasına hükmedildiği ve hiçbir ülkenin bu şekilde seçilmediği ifade edildi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü