Trump ABD'yi ayağa kaldırdı: Haince, ahmakça...

Putin'le gerçekleşen tarihi zirvede Amerikan istihbaratı yerine Rusya'ya destek çıkan Trump, ülkesinde şok etkisi yarattı. ABD liderinin partisi Cumhuriyetçiler bile Trump'a öfke kustu.

GİRİŞ 17.07.2018 10:32 GÜNCELLEME 17.07.2018 11:04
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Finlandiya'nın başkenti Helsinki'deki ABD-Rusya zirvesi, bir rezaletle sona erdi. ABD Başkanı Donald Trump'ın, Rusya lideri Vladimir Putin'le yaptığı ortak basın toplantısında 2016 seçimleri için Amerikan istihbaratının raporlarını hiçe sayıp Rusya'nın yanında saf tutması, ortalığı karıştırdı.

Cumhuriyetçi Parti'den Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, Moskova'nın 2016 seçimlerine müdahalesi konusunda şüphe bulunmadığını söyledi ve "Trump Rusya'nın müttefikimiz olmadığını kabul etmeli" dedi.

 

Cumhuriyetçi senatör John McCain ise 'utanç verici bir performans' sözleriyle eleştirdi. McCain açıklamasında "Daha önce hiçbir ABD Başkanı kendisini böyle bir despot karşısında hiç bu kadar sefilce aşağılamamıştı" dedi.

Trump’ı uzun süredir eleştiren Arizona Senatörü Jeff Flake de "Bir Amerikan Başkanı’nın Rusya Cumhurbaşkanı ile yan yana durup Rusya’nın saldırganlığı nedeniyle Amerika’yı suçlayacağını hiç düşünmemiştim. Bu utanç verici" dedi.

Daha önce Trump'a yakın duran siyasiler de ABD Başkanı'nı topa tuttu.

ABD'nin Rusya Büyükelçisi Jon Huntsman'in kızı, Cumhuriyetçi Parti'ye yakın siyasi yorumcu Abby Huntsman Twitter hesabından "Hiçbir müzakere kendi insanını ve ülkeni otobüsün altına atmaya değmez" dedi.

Newt Gingrich de Trump'ın sözleri için "Başkanlığının en ciddi hatası, düzeltilmeli, derhal" mesajı paylaştı.

Çoğunlukla Trump'ın yanında yer alan Senatör Lindsey Graham ise Trump'ın Kremlin'e ABD ile ilgili bir 'zayıflık' mesajı verdiğini söyledi. Graham, "Başkan Trump, Rusya'yı 2016 seçimlerine karışmaktan kesin olarak sorumlu tutma ve gelecek seçimlerle ilgili güçlü bir uyarıda bulunması fırsatını kaçırdı" dedi.

'UTANÇ VERİCİ'

Demokrat Senatör Mark Warner, 'Trump'ın açıklamalarının ABD'nin rakiplerine karşı ülkeyi korumakla ilgili görevinin ihmali anlamına geldiğini' belirtti.

Demokratların Senato'daki lideri Chuck Schumer, 'Trump'ın ABD'nin hukuki yaptırımlarına, savunma yetkililerine ve istihbarat servislerine karşı Rusya Devlet Başkanı Putin'in yanında yer almasının düşüncesizce, tehlikeli ve zayıf olduğunu' belirtti ve ekledi: "ABD Başkanı kendisini ülkemizin üstünde bir yere koymuştur."

Senatör Elizabeth Warren Trump’ın Amerika’yı utandırmak, ülkenin kurumlarına zarar vermek, müttefikleri zayıflatmak ve bir diktatörü sahiplenmek için uluslararası sahneyi seçtiğini söyledi. Warren, Rusya’nın seçimlere müdahale ettiğini ve ülke demokrasisine saldırdığını belirtti. Senatör, Putin’in sorumlu tutulması gerektiğini, ödüllendirilmemesi gerektiğini kaydetti ve 'utanç verici' ifadesini kullandı.

Senato İstihbarat Komisyonu üyesi Senatör Mark Warner, "Başkan için kendi istihbarat yetkililerine karşı Putin’le bir olmak ve Amerika’yı Rusya’nın demokrasimize karşı saldırısını suçlamak tamamen utanç verici" diye konuştu. 

ESKİ CIA BAŞKANI: HAİNLİKTEN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL!

Demokrat Florida Senatörü Bill Nelson da Putin’in Kasım’daki ara seçimler için tehdit olduğunu kaydetti. Nelson, "Trump’ın Putin’in seçime müdahale ettiğini inkar etmesi hepimizi alarma geçirmeli" dedi. Nelson, Trump’ın ulusu savunmamasının kabul edilemez ve utanç verici olduğunu da kaydetti.

Eski CIA Başkanı John Brennan, Trump'ın basın toplantısı için "Hainlikten başka bir şey değil" dedi. Brennan tweet'inde, "Trump'ın yorumlarının ahmakça olması bir yana, kendisini tamamen Putin'in cebine koydu. Cumhuriyetçi Vatanseverler: Neredesiniz?" diye tepki gösterdi.

'TRUMP PUTİN TARAFINDAN ESİR ALINDI'

Eski Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper da CNN’e yaptığı açıklamada, Amerika Başkanı’nın Vladimir Putin tarafından esir alındığını ve korkutulduğunu belirtti. Clapper, "Bu inanılmaz ve rahatsız edici" ifadelerini kullandı.

Şimdiki Ulusal İstihbarat Direktörü Dan Coats da bir açıklama yayınlayarak, "Ruslar’ın 2016 seçimlerine müdahalesiyle demokrasimize zarar verme çabalarını net biçimde ortaya koyduk" dedi.

Hillary Clinton’ın Başkan Yardımcısı adayı Virginia Senatörü Tim Kaine de "Bu üzücü, büyük ulusumuz için utanç verici" diye konuştu.

Helsinki zirvesinde kameraların karşısına geçen iki lider, soruları yanıtlarken konu ABD seçimlerindeki Rusya parmağına geldi. 

Putin, "Daha önce de söylediğim gibi Rusya, ABD'nin içişlerine hiçbir zaman müdahale etmedi ve hiçbir zaman müdahale etmeyecek" açıklamasını yaptı. Seçimleri Trump'ın kazanmasını isteyip istemediğine ilişkin bir soruya Putin, "Evet, istedim, çünkü ABD ve Rusya ilişkilerini normalleştirmekten bahsediyordu" yanıtını verdi.

Trump ise, özel savcı Robert Mueller tarafından yürütülen ve 14 aydır devam eden Rusya soruşturmasını 'ülke için felaket' olarak niteledi.

Rusya'nın yanında yer alan Trump, Amerikan istihbarat teşkilatlarının aksine Moskova'nın seçimlere müdahale ettiğine inanmak için bir sebep olmadığını söyledi.

Trump ayrıca, Rusya'nın seçimlere müdahale ettiğine inanmak için bir neden olmadığını da sözlerine ekledi.

ABD istihbarat teşkilatları ise, 2016 seçimlerine Rusya'nın müdahale ettiği sonucuna varmış, devlet onaylı kampanyalarla Demokrat aday Hillary Clintron'ın siber saldırılar ve sosyal medyadaki sahte haberlerle itibarsızlaştırıldığını söylemişti. Trump, Putin'le görüşmesi sonrası gelen tepkiler üzerine yeni bir tweet atıp "İstihbarat görevlilerine büyük bir güven duyduğunu" yazdı.

YORUMLAR 2
  • erkan 5 yıl önce Şikayet Et
    kuduse tasinirken ses cikarmazdiniz simdi neoldi zionist kopekler bu havliyanlar varya isteh bunlari ayirtmak lazim dunya duzenini bunlar bozuyor
    Cevapla
  • iktidarda değil 5 yıl önce Şikayet Et
    mccain putine despot demiş.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Paşinyan: 1915 travmasını atlatmalıyız
Gelibolu Yarımadası'ndaki Yeni Zelanda Anıtı'nda anma töreni düzenlendi