Çin'e uyarı: Savaşa neden olabilir

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Çin'in Güney Çin Denizi'nde petrol aramasının savaşa neden olabileceğini söyledi.

Çin'e uyarı: Savaşa neden olabilir
Çin'e uyarı: Savaşa neden olabilir
GİRİŞ 24.08.2018 02:27 GÜNCELLEME 24.08.2018 03:43
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Yerel basında çıkan haberlere göre, Duterte, Çin'i Güney Çin Denizi'ndeki faaliyetlerinden dolayı uyardı.

Çin'in, ülkesinin de hak iddia ettiği Güney Çin Denizi'ndeki adalarda bazı faaliyetlerde bulunduğunu belirten Duterte, Filipinler'in bölgedeki gemilerin hareketlerini uydu üzerinden izleyeceğini kaydetti.

 

 

Duterte, Çin'in adalardaki kaynakları sahiplenmeye devam ettiği sürece problemler çıkacağını ve bunun savaşa yol açabileceğini söyledi.

- Güney Çin Denizi sorunu

Çin, 1947'de yayımladığı haritayla egemenlik ihtilaflarının yaşandığı bölgenin yüzde 80'i üzerinde hak iddiasında bulunuyor.

Güney Çin Denizi'nde oluşturduğu yapay adalar üzerine askeri üs ve tesisler inşa ederek ihtilaflı sularda konumunu güçlendirmeye çalışan Pekin yönetimi, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Bruney ve Malezya'nın da aralarında bulunduğu komşu ülkelerle egemenlik tartışmaları yaşıyor.

Pekin yönetiminin, Güney Çin Denizi’ndeki adalara üs inşa ederek egemenlik hakkı iddiasına bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.

Bölgede kendini savunma hakkını uluslararası hukuka göre kullandığını öne süren ve askeri tesisler inşa eden Çin'in, Nanşa (Spratly) adalar grubunda Subi Resifi (Cubiciao), Fiery Cross Resifi (Yongşudao), Mischief Resifi (Meciciao) adlı yapay adaları, Şişa (Paracel) adalar grubundaki Moody (Yongşingdao) Adası'nda da askeri ve sivil kullanım amaçlı uçak pistleri bulunuyor.

Uluslararası kamuoyunda "Paracel" ve "Spratly" olarak bilinen takımadalar, Vietnam tarafından "Hoang sa" ve "Truong Sa", Çin tarafından ise "Şişa" ve "Nanşa Çundao" olarak adlandırılıyor.

YORUMLAR 8
  • erdem 5 yıl önce Şikayet Et
    gücü olan konuşuyo kardeşim bundan sonra para güçç değill silahh güçç olacak sanırım elinde silahıı olan güçlüü oluyoo dünyaa derebeylikk döneminee geçiyo artıkk silahıı olanın paraıda oluyo.
    Cevapla
  • BABA 5 yıl önce Şikayet Et
    Sömürge sistemi dünyada son bulmalı .Bütün dünya devletlerinin nufusuna göre temsilci bulundurduğu bir dünya adalet hukuk sistemi kurulmalı .Buna uymayanlar bütün ülkelerin kullanacağı oylamayla ,büyük cezalara çarptırılmalı.Baş kaldırırsa veya saldırgan tutum takınırsa .Gerekli müdahale yapılmalı.en ufak devletin bile hakkı savunulmalı.Hanki ırktan dilden dinden olursa olsun eşit muamele görmeli bütün insanlar.Bu dünya bütün insanların dünyası.Sınırlar sembolik olmalı.
    Cevapla
  • tepki 5 yıl önce Şikayet Et
    Abd karşı çıkar tabi,hak iddia edip,sömürmeye gayret edecektir,çin'inde zaten çok bir farkı yok!
    Cevapla
  • Gurbetci 5 yıl önce Şikayet Et
    Amerika icin kilimi kipratmam cine destek olurum
    Cevapla
  • Kayılar 5 yıl önce Şikayet Et
    Nato üyesi ülkeye bir saldırı olursa nato harekete geçer. nato saldırı değil savunma paktı. İyi o zaman biz suriyeye saldıralım nato gel. olmaz. bu diğer nato üyeleri için de aynen geçerlidir. Mesela çin abd ye veya bize ya da başka bir nato üyesine saldırırsa nato harekete geçer. Yoksa saldıran nato ülkesi kendi başının çaresine bakar.
    Cevapla
  • Osm786 5 yıl önce Şikayet Et
    Abd cikari varsa yardim eder yoksa umrumda degil. Biz hic bir nato ülkesini savunmaya mecbur degiliz.sykysa yaptirim yapabilirler okadar.bize ne!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek'ten kamuda tasarruf ve enflasyon açıklaması
Kamuda tasarruf dönemi! İlk etapta bin araç satılacak