Hedefinde Türkler de var! Korkutan gelişme

İsveç'te resmi olmayan sonuçlara göre aşırı sağcı ve göçmen karşıtı olan İsveç Demokratları (SD) oyların 17'6'sını aldı. SD'nin lideri Akesson, seçim sürecinde başta ülkede yaşayan Türkler olmak üzere birçok göçmeni sınır dışı etmek istediğini söylemişti.

Hedefinde Türkler de var! Korkutan gelişme
Hedefinde Türkler de var! Korkutan gelişme
GİRİŞ 10.09.2018 11:26 GÜNCELLEME 10.09.2018 11:26
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Avrupa'da bir çok ülkede aşırı sağcı ve göçmen karşıtı partilerin korkutan yükselişi devam ediyor. Bunun son örneği İsveç'te yaşandı. Seçim sürecinde Türkler de hedef alınmıştı. İsveç Demokratlarının (SD) bir önceki seçimde oyu yüzde 12,9 iken son seçimde 17.6 oldu.

Sandıkların yüzde 99’u açılmışken Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin oy oranı da merkez sağdaki dört partinin ittifakı olan İttifak’ın oy oranı da yüzde 40 civarında gözüküyor. Seçimden önce iki parti de SD ile koalisyon yapmama sözü vermişti.

 

 

İsveç seçimden önce Sosyal Demokratlar ve Yeşil Parti’nin, dışardan Sol Parti destekli azınlık hükümeti tarafından yönetiliyordu. Seçim sonucunda Sosyal Demokratlar ve Yeşil Parti’nin oyu azalırken Sol Parti’nin oyları arttı.

Seçimin ardından bir açıklama yapan İsveç’in Sosyal Demokrat Başbakanı Stefan Lofven, önümüzdeki haftalarda da görevde kalacağını ve siyasi yelpazenin SD dışında kalan partileriyle işbirliği imkanı arayacağını söyleyerek, "Parlamento açılana kadar iki haftamız var. Başbakan olarak sakin bir şekilde, seçmenlerin oylarına ve İsveç’in seçim sistemine saygı göstererek çalışacağım" demişti.

TÜRKLERİ HEDEF ALMIŞTI

İsveç Demokratları seçim boyunca göçmen karşıtı bir tutum sergilemiş ve ülkede yaşayan Türkler de dahil olmak üzere azınlıkları sınır dışı edeceğini iddia etmişti.

2015’te Avrupa’ya göç akınının yükselişe geçmesiyle ülkede göçmenlerle ilgili kaygılar artmış, SD’nin oyunda hızlı bir artış gözlemlenmişti. Sekiz yıl önce Meclis’e giren partinin, anketlerde oyların yüzde 20’ye yakınını alacağı öngörülüyordu. Oy oranı yüzde 20’nin altında kalsa da Sosyal Demokratlar ve Ilımlar’ı içeren bir koalisyon kurulması durumunda SD ana muhalefet partisi haline gelecek.Oy verme işlemi sonrasında gazetecilere konuşan İsveç Başbakanı ve Sosyal Demokratlar’ın lideri Stefan Lofven de, SD’nin lideri Jimmie Akesson da, sert söylemlerini sürdürmüştü. Lofven, “ırkçı ve aşırıcı” olarak nitelediği SD’nin hükümetini etkilemesine izin vermeyeceğini söyledi. Akesson ise, devlet televizyonu SVT’yi partisinin göçle ilgili bazı beyanlarına yeterince yer vermeyerek sandık sonuçlarını etkilemeye çalışmakla suçlamıştı.

YORUMLAR 6
  • Mask 5 yıl önce Şikayet Et
    Amma da korktuk, bizim için daha iyi zamanın da avrupaya çalışmaya giden türkler zaten çoğu köşeyi döndü, alsınlar paralarını gelsinler ülkelerine iş yapsınlar.. bizim için saha iyii
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    korkutan gelişme mi? Çok korktuk.
    Cevapla
  • gresunlu 5 yıl önce Şikayet Et
    aynen chp gibi onlarda ulkemizdeki suriyelilere ve diger göçmenlere karsilar, solculuk zenginlik baskalarini kabul edememe demekmis
    Cevapla
  • Hakan 5 yıl önce Şikayet Et
    Ismime Türkiye is bankasina 1 Milyon Euro yatirsinlar bak bir saniye duruyommu
    Cevapla
  • adalet 5 yıl önce Şikayet Et
    bunlarin elebasi almanya onlar olur demeden avrupada hic bir sey olmaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ünlü yorumcu canlı yayında yere yığıldı!
Kamuda yeni dönem! Erdoğan detayları paylaştı! Fahiş fiyat açıklaması: Çalışmalar başladı