ABD'den kışkırtıcı Türkiye-Rusya-İran açıklaması

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Rusya ve Esed rejiminin İdlib'de 100'den fazla hava saldırısı düzenlediğini söyledi. Haley açıklamasında, Rusya ve İran'ın ateşkes istemediğini, Türkiye'nin ise bunu geçen hafta öğrendiğini söyledi.

GİRİŞ 11.09.2018 19:53 GÜNCELLEME 12.09.2018 09:13
Bu Habere 55 Yorum Yapılmış

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Rusya'nın talebi üzerine Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Tahran'da yaptığı zirvenin sonuçlarını ve İdlib'deki gelişmeleri görüşmek üzere toplandı.

ABD: RUSYA VE ESED İDLİB'DE 100'DEN FAZLA HAVA SALDIRISI DÜZENLEDİ

 

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Haley, burada yaptığı konuşmada, Rusya ve Esed rejiminin İdlib'de 100'den fazla hava saldırısı düzenlediğini ifade etti.

"RUSYA VE İRAN SİYASİ ÇÖZÜM İSTEMİYOR! TÜRKİYE BUNU GEÇEN HAFTA ÖĞRENDİ"

Haley, "Rusya, İran ve Esed rejimi siyasi çözümle ilgilenmiyor. Türkiye bunu geçen hafta öğrendi, İdlib'de ateşkes istedi ama Rusya ve İran, Türkiye'nin bu teklifini kabul etmedi." dedi.

RUSYA: İRAN VE TÜRKİYE'YLE, SURİYE'DEKİ TERÖR KALINTILARI TEMİZLEMEKTE HEMFİKİRİZ

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia da Tahran zirvesinin sonuçları hakkında konseyi bilgilendirdi.

Nebenzia, İdlib'de on binlerce El Nusra ve DEAŞ üyesinin bulunduğunu ifade ederek Rusya, İran ve Türkiye'nin tüm Suriye'de terör kalıntılarını temizleme konusunda hemfikir olduklarını açıkladıklarını söyledi.

"SİLAHLI MUHALİFLERİ ACİLEN TERÖRİSTLERDEN AYIRMALIYIZ"

Suriye'deki krize siyasi çözüm dışında bir alternatif olmadığını belirten Nebenzia, ''Siyasi çözüme karar veren silahlı muhalifleri acilen teröristlerden ayırmaya ihtiyaç var ve bu çağrı uluslararası toplumun tüm üyelerine.'' dedi.

Nebenzia, Astana garantörü üç ülkenin BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile anayasa komitesinin Cenevre'de en kısa sürede kurulması için istişareler yürüttüklerini de belirtti.

Tahran zirvesinde Suriye'nin yeniden inşa edilmesinin de ele alındığını ve şartların bu durum için uygun olduğunu söyleyen Nebenzia, Suriye'de insani yardıma, mayınların temizlenmesine ve altyapının yeniden inşa edilmesine ihtiyaç olduğunu ancak Batı'nın bu konuda ''siyasi şantaj yaptığını'' ifade etti.

Suriyeli mültecilerin ülkeye geri dönüşünün de ele alınan konular arasında yer aldığına dikkati çeken Nebenzia, ''Suriye hükümeti bilindiği gibi güvenlik garantileri verdi. Suriyeli mültecilerin geri dönüşü için Türkiye ve İran ile uluslararası bir konferans düzenlenmesi için çalışıyoruz.'' dedi. 

Nebenzia,  Astana garantörü üç ülkenin bir sonraki toplantısının Rusya'da olacağını sözlerine ekledi.

TÜRKİYE: BÜTÜN ASKERİ OPERASYONLARA SON VERİLMELİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Tahran'da ateşkes çağrısı yaptığını hatırlatan, Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu da, İdlib'de bütün askeri operasyonlara son verilmesi ve ateşkes çağrısını yineledi.

Sinirlioğlu, ''Ateşkes çağrımız tüm askeri operasyonları kapsıyor ve Türkiye bu yönde çalışmalarını sürdürecek. Uluslararası toplumu da sesli ve aktif olarak çabalarımızı desteklemeye davet ediyoruz.'' dedi.

Feridun Sinirlioğlu, ''İdlib'de askeri operasyonlar hiç şüphesiz insani felakete neden olur, mülteci akını başlatır, Türkiye ve Avrupa ve ötesinde muazzam güvenlik riskleri oluşturur.'' uyarısında bulundu.

Türkiye'nin 3,5 milyonla dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke olduğunu hatırlatan Sinirlioğlu, ''Ama şununla da yüzleşelim uzun süre önce kapasitemizin üst sınırına ulaştık.'' diye konuştu.

İdlib'de milyonlarca masum insanın hayatının tehlikeye atılmasına müsaade edilmemesi gerektiğini vurgulayan Sinirlioğlu, ''Bu uluslararası toplumun ortak görevi. Bugün İdlib'de bizi endişeyle izleyenler terörist değil, 3,5 milyon sivil ve bunun 1 milyonu çocuk. Onları hayal kırıklığına uğratamayız.'' ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 55
  • akil 5 yıl önce Şikayet Et
    rus rusça konuşuyorda biz neden ingilizce konuşma gereği duyuyoruz.
    Cevapla
  • müsafir 5 yıl önce Şikayet Et
    burada Amerikanın söylediklerinin çoğu maalesef doğru. Türkiye Rusya ve İrana güvenmekle hata ediyor ve somut bir iyileşme yok. Suriyedeki katliam zaten Rusya ve İran desteği ile yapılmakta. haa Amerika mı dediniz, onların zaten yatacak yeri yok ama, bu konuda kabul etmesek de haklılık payı yüksek
    Cevapla
  • toto 5 yıl önce Şikayet Et
    kim daha çok can almış ona bakın, teröristi bulun. 1.abd 2.rusta 3.iran 4.esed 5.diğerleri
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Pis domuz Amerika katilsin Aslan gibi değil sırtlan gibi adisin
    Cevapla
  • Melodi 5 yıl önce Şikayet Et
    ABD yıkılma aşamasına girmiş bir ülke. Türkiye ABD ile savaşmaya değil, ABD'yi başka ülkelerle savaştırmaya yönelmeli. Mesela Mit bir afrikalı çocuğu alıp yetiştirmeli. Önümüzdeki on yıl sonra ABD'nin iç isyanları için hazırlık yapmalı. Devlet böyle planlar yapmalı. İngilizler dünyayı top-tüfek ile değil yetiştirdikleri insanlarla bölüp parçalayıp yönetiyor.! Biraz akıllanın artık.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor