Türkiye'nin zorlu mücadelesi! İki ülke parsellendi

Sözde barış ve istikrar getirme bahanesiyle Irak ve Suriye’ye gelen ülkeler, bölgede işgal ordusu kurdu. Amerika, Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya, İran başta olmak üzere bölgede görev yapan yabancı ülke ordularından asker sayısı 15 bine ulaştı. Milis kuvvetlerle birlikte bu sayı 200 bin.

Türkiye'nin zorlu mücadelesi! İki ülke parsellendi
Türkiye'nin zorlu mücadelesi! İki ülke parsellendi
GİRİŞ 18.09.2018 10:48 GÜNCELLEME 18.09.2018 10:48
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Irak’a DEAŞ ile mücadele kapsamında eğitim, yardım ve benzeri maksatlarla gelen ülkeler, bölgede DEAŞ tehdidi neredeyse sona erdirilmesine ve geliş maksatları kalmamasına rağmen halen ülkede varlık göstermeye devam ediyorlar. Bu ülkeler için Irak’ta İran etkisinin artması ise, Irak’ı terk etmemelerinin, varlıklarını ve etkilerini daha arttırmaları için bir gerekçe olarak görülüyor. Halen Irak’ta İran ordusundan asker bulunmamakla birlikte sayıları 100 bini aşan Haşdi Şabi varlığı bulunuyor. İran’ın emir komutasındaki Kasım Süleymani yapılanması olarak bilinen Haşdi Şabi’nin yakın zamanda Irak yönetimine ortak olması kaçınılmaz görünüyor.

AMERİKAN ASKERİ KÖKLEŞİYOR

Irak’ta Amerikan şirketlerinin kurduğu petrol kuyularının üzerinden sömürgenin devamı için Amerika ise yaklaşık 6 bin askeriyle bölgede faaliyet yürütüyor. Bu petrol kuyularının güvenliği için PKK’lı teröristlerin de taşeron olarak kullanıldığı ve peşmerge gücünün koalisyonun kara gücü olarak kullanıldığı düşünüldüğünde Amerika’nın da bölgede ciddi bir varlık ve etki alanı mevcut. Irak’ta İngiltere ise sayıları 400 ila bin arasında tahmin edilen askeri varlık bulunduruyor. Fransa’nın Irak’ta 500 ila bin civarında, Almanya’nın yaklaşık 200, İtalya’nın yaklaşık 500 askeri olduğu tahmin ediliyor. Yine DEAŞ’a karşı uluslararası koalisyon kapsamında sayıları az olsa da Hollanda, Danimarka, İsveç ve Norveç de asker bulunduran ülkeler.

SURİYE’DE BÜYÜK VARLIK

Irak’ta varlık gösteren ülkeler Suriye’de de eşit miktarda askeri güçle bulunuyorlar. Ancak Suriye’deki durum çok daha vahim ve karmaşık görünüyor. Suriye’de varlık gösteren ülkelerin çoğu Suriye’de taşeronlarıyla birlikte devasa güç devşirmeye çalışıyorlar. Suriye’de Rus askeri de bu yabancı ülke ordu varlıklarına eklenmiş durumda. Suriye’de ABD’nin askeri varlığı ve getirdiği silah sistemi büyüklüğü sayılamayacak kadar çok. ABD’nin Suriye’de 22 üssü ve bu üslerde yaklaşık 5 bin askeri bulunuyor. ABD bu askeri gücüyle birlikte yaklaşık 50-60 binlik PKK/PYD gücüne hükmediyor. Fransa, 500 ila bin askeriyle Suriye’de. Almanya’nın 100 ila 200 askeri var.

RUSYA’NIN 4 ÜSSÜ 2 BİN ASKERİ VAR

DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyonun bu askeri varlığına karşılık Rusya 4 üssünde 2 bine yakın askeriyle Suriye’de varlık gösteriyor. İran ise milis grupları eğitmek, yönlendirmek hatta Esed ordusunun eğitimi de dahil olmak üzere bütün bu görevler için yaklaşık bin civarında askerini görevlendirmiş durumda. Ancak İran, Suriye’de kendi ordu gücünden çok daha fazla miktarda milis gücüyle varlık gösteriyor. Yaklaşık 60-70 bin kişiden oluştuğu tahmin edilen İran milis gücü, aynı zamanda Suriye’de Esed rejiminin savaşma gücünü de oluşturuyor. Yine İsrail ise, işgal ettiği Golan Tepelerine asker yığmış durumda.

Türkiye’nin zorlu mücadelesi

Birçok ülkeden çok sayıda yabancı savaşçı Suriye’de büyük varlık gösteriyor. Geçmişte sadece Suriye ve Irak ile komşu olan Türkiye, bu coğrafyada sınırı olmayan birçok ülkeyle komşu haline gelmiş durumda. Gerek Irak’ta gerekse Suriye’de neredeyse bir ordu büyüklüğündeki bu askeri varlığın uzunca bir süre için kalıcı olacağı değerlendiriliyor. Sınırlarındaki bu tablodan en çok etkilenen Türkiye’nin bulunduğu zor şartları gösteren bu tablo karşısında Türkiye de bu ülkelerdeki varlığını arttırıyor. Türkiye, bölücü emellere karşı toprak bütünlüğünü kaybetmemiş bir Irak ve Suriye için sahada, bu güçlü ordulardan biri olarak öne çıkıyor. Türkiye, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı bölgeleri ile İdlib’de, Irak kuzeyinde ise Başika ve Kandil’e uzanan istikametlerde 5 binden fazla askeriyle bölgede terörle mücadelesini sınır ötesinden karşılıyor.

Binlerce asker, on binlerce milis

Binlerce asker, on binlerce milis İşgal ordusunun tablosu şöyle: SURİYE’DEKİ ASKER SAYILARI ABD: 5 bin asker, 50 bin-60 bin PKK/PYD gücü Fransa: 500- 1000 asker Almanya: 100-200 asker Rusya: 4 üste ve S-400 sistemleri nezdinde görev yapan bin-2 bin asker İran: Yaklaşık bin asker, 60 bin-70 bin Şii milis grubu İsrail: İşgal ettiği Golan Tepelerinde büyük bir askeri mevcudu var

Irak’taki yabancı asker sayıları

İran: Askeri yok, 100 bini aşkın Haşdi Şabi gücüne komuta ediyor ABD: 6 bin asker, PKK ve peşmerge gücü İngiltere: 400- bin asker Fransa: 500- bin asker Almanya: 200 asker İtalya: 500 asker Hollanda, Danimarka, İsveç ve Norveç: Toplamda 200 civarında asker.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 11
  • Cabir 5 yıl önce Şikayet Et
    dış güçler deaş terörü oluşturuyor, ardından terör bahanesiyle halklara özgürlük ismi altında kuşatma yapacakları alenen bilinen birşey
    Cevapla
  • akif 5 yıl önce Şikayet Et
    neden ticaretin baş kaynağı petrol petrol kimde ise güç onda
    Cevapla
  • OSMANLI 5 yıl önce Şikayet Et
    3. savaşı her an patlak verebilir
    Cevapla
  • Yerli 5 yıl önce Şikayet Et
    Fırsatcılığa soyunan sömürgeci kargalar. Hani demokrasi getiriyordunuz.
    Cevapla
  • Cabir 5 yıl önce Şikayet Et
    aynı kurtuluş savaşında olan durum var. Suriye bugün değil rahmetli Erbakan hoca bu tehlikeyi yıllar önce bildirdi. içimizdeki hain yapılaşma ve yardakçıları hep Erbakan'ı görmezden getirttirildi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!