ABD'liler anladı: Türkiye olmazsa bu iş olmaz

ABD merkezli ekonomi dergisi Bloomberg Businessweek, ABD'nin krize çevirdiği F-35'lerin satışıyla ilgili kapsamlı bir haber yaptı. Dosyada, "Türkiye havacılık üretiminde küresel lider ve 10 Türk şirket 12 milyar dolarlık parça üretecek. Eğer ABD bunu engellerse, uçakların üretimi sekteye uğrar" yorumu yapıldı.

GİRİŞ 05.10.2018 10:34 GÜNCELLEME 05.10.2018 11:15
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

ABD'nin saygın ekonomi dergilerinden Bloomberg Businessweek bugün bir makale yayınladı.

ABD Hava Kuvvetleri’nde 20 yılı aşkın bir süre görev aldıktan sonra stratejik iletişim danışmanlığı yapan ve hali hazırda Bloomberg için Kıdemli Savunma Analisti olarak görev yapan Robert Levinson tarafından kaleme alınan makalede son dönemde Türkiye ile ABD arasında ciddi bir krize sebep olan F-35'ler masaya yatırıldı.

 

 

 

"Lockheed'in F-35'lerinin Türkiye problemi var" başlığıyla yayınlanan makalede, "Kongre, Türkiye'ye savaş jetlerinin satışını engelleyebilir. Tek bir sorun var, bu ülke F-35'in en önemli parçalarını üretiyor" yorumu yapıldı.

F-35’in şeması üzerinden Türk şirketlerin ne kadar önemli olduğu gözler önüne serildi.

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 savunma sistemini satın alması sonrasında Ağustos ayında Kongre'nin satışı engellemek için harekete geçtiği hatırlatılırken, "Türkiye, havacılık ve hava sanayi konusunda küresel bir lider ve 10 Türk şirketi 12 milyar dolarlık parça üretecek F-35'ler için. Buna merkez gövde ve iniş takımları gibi kilit önemde olan parçalar da dahil. Daha net belirtmek adına, kokpitteki ekran için bile Türkiye dünyadaki tek kaynak" ifadesi kullanıldı.

MATTİS KONGRE'Yİ UYARMIŞTI

ABD'nin Savunma Bakanı James Mattis'in Temmuz ayında Kongre'ye bir mektup yazarak, "Eğer Türkiye üretim zincirinden çıkarsa üretim durur ve 50-75 jetin teslimi ertelenir. Yeni parçaları bulmak için yaklaşık 18-24 ay geride kalırız" yazmıştı.

Mattis'in Kongre'ye Kasım ayının ortasında bir rapor sunması beklenirken, Lockheed Martin tarafından yapılan açıklamada ise Türkiye'ye F-35 satışında bir sıkıntı olmayacağı aktarıldı.

YORUMLAR 52
  • vatansever 5 yıl önce Şikayet Et
    bunlar mevcut devlet yönetimini, geçmişteki bazı yöneticilerle veya mevcut arap yöneticilerle karıştırıp gazla şişirebileceklerini sanıyorlar...
    Cevapla
  • ahmet 5 yıl önce Şikayet Et
    bu sorun bir an önce çözülmeli bunlar bizi oyalayıp parça tedarik ve üretim sürecini başka bir yerden temin etmeye çalışıyor olabilirler.
    Cevapla
  • Adil değiller 5 yıl önce Şikayet Et
    F35 için Amerikaya minnet etmiyoruz. Bu projenin Amerika ve diğer ülkeler gibi ortağıyız. Hakkımız olanı istiyoruz. Şu ana kadar F35 verilmemesi bizim değil onların sorunu. Medeni geçinen ülkeler sözlerini tutamıyorlarsa ne yapabiliriz?
    Cevapla
  • Klavyedliknlısı 5 yıl önce Şikayet Et
    Kabin yerde 360 derece pilot içinde havada insansız silahlı Şahinler. Biz gidip İngilizi vuracak değiliz. Çevremizde bulunan düşman unsuru vuracak hava gücü gerekli. Uzak mesafede deniz gücü. İşin özü bize gerekli olan sınır ihlali yapan ne olursa olsun ya siha yer istasyonu kabin içinde pilotu olan havada gibi ekran görüntüsü ile savaşacak yada güçlü savunma füzeleri ile vuracak.
    Cevapla
  • murat 5 yıl önce Şikayet Et
    ben o uçaklara verilen paraya acıyorum. abd gibi bi ülkeye nasıl güveniriz aklım almıyor.
    Cevapla
  • abdullah 5 yıl önce Şikayet Et
    bencede dogru .! bunlara verilen parayla yerli ucak uretime harclama yapilirsa daha basarli olabiliriz .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'den İmamoğlu'nu zora sokacak seçim çalışması! "Buradan itiniz"
Murat Kurum acil eylem planını açıkladı: 6 ayda 5 yıllık icraat - Gazete manşetleri