Nobel Barış Ödülü'nün sahibi belli oldu!

2018 Nobel Barış Ödülü Kongolu doktor Denis Mukwege ve Ezidi aktivist Nadia Murad'a verildi. İki isim de savaş alanında cinsel şiddete karşı yaptığı çalışmalarla biliniyor.

Nobel Barış Ödülü'nün sahibi belli oldu!
Nobel Barış Ödülü'nün sahibi belli oldu!
GİRİŞ 05.10.2018 12:05 GÜNCELLEME 05.10.2018 12:53
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

2018 Nobel Barış Ödülü'nün sahibi açıklandı. Ödül bu yıl iki kişiye verildi.

Nobel Barış Ödülü'nü Kongolo jinekolog doktor Denis Mukwege ve Ezidi kadın hakları savunucusu Nadia Murad kazandı.

 

 

Ödül için, Kore Yarımadası'nda yumuşayan hava yüzünden, ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in'in isimleri de geçiyordu.

BU SENEKİ DİĞER NOBEL ÖDÜLLERİNİ KAZANAN İSİMLER

2018 Nobel Kimya Ödülü'nün sahibi yeşil kimya endüstrisi alanındaki çalışmaları ile Frances Arnold, George Smith ve Gregory Winter olmuştu

2018 Nobel Fizik Ödülü, lazer fizikteki çığır açan buluşları nedeniyle bilim insanları Arthur Ashkin, Gerard Mourou ve Donna Strickland'a verilmişti.

2018 Nobel Tıp Ödülü ise, kanser tedavisi araştırmaları yürüten James P. Aliison ve Tasuku Honjo 'ya verilmişti.

Nadia Murad

NADİA MURAD KİMDİR? 

2014 yılında terör örgütü DAEŞ tarafından kaçırılan 3 bin Ezidi kadın ve çocuktan biri olan Nadia Murad uzun süre sistematik tecavüze ve şiddete maruz kaldı. Kurtarıldıktan sonra Ezidi kadın ve çocukların hikayesini uluslararası arenaya taşıyan Nadia Murad, Birleşmiş Milletler'de yaşadıklarını anlatmıştı.

25 yaşındaki genç kadın BM'de insan kaçakçılığından kurtulanlar için iyi niyet elçiliği görevini yürütüyor. Nadia Murad terör örgütü DAEŞ'in tutsaklığından kaçtıktan sonra Almanya'ya yerleşti.

Denis Mukwege

DENİS MUKWEGE KİMDİR?

1955 yılında doğan Denis Mukwege, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğusunda bulunan Bukavu kentindeki Panzi Hastanesini kurdu. Bu hastanede, toplu tecavüze uğrayan kadınların tedavisi yapılıyor.

Mukwege, kısa bir süre önce düzenlenen bir ödül töreninde yaptığı açıklamada, "Tüm kurbanlar çok vahşi şekilde tecavüze uğramış halde geliyor. Hastaneye ulaşabilecek kadar hayatta kalabilenlerde olağanüstü fiziksel ve psikolojik yıkım olduğu görülüyor. Gelenlerin büyük bir bölümünün genital bölgelerinde kurşun ya da sivri cisimlerle yaralanmalar mevcut oluyor. Bu, bu bölgenin tarihinde görülmemiş düzeyde bir vahşilik" demişti.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 20
  • Fani 5 yıl önce Şikayet Et
    Nobel barış ödülü eğer Recep Tayyip Erdoğan'a verilmiyorsa o ödül'ü tanımam.
    Cevapla
  • enes 5 yıl önce Şikayet Et
    cia‘nin bir projesi
    Cevapla
  • Tuba 5 yıl önce Şikayet Et
    Biz yaptığımız işleri hâk için halk için yapıyor uz. Kafirin takdir-i yerine , bir yetim çocuğun gülüşü yeter.
    Cevapla
  • Mustafa 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu birleşmiş milletlerde söz konusu daeş terör örgütü tarafından zulme uğramış insalar konuşurken.Neden İsrail'in zulmüne uğrayan Filistinli Müslümanlar ve budist çetelerin katlettiği vatanından etti Arakan'lı Müslümanlar konuşturulmaz.Tabii doğru Müslüman oldukları için oysa konuşsalar Nobel barış ödülünü de istemezler.
    Cevapla
  • Osman KAYA 5 yıl önce Şikayet Et
    Topluca katledenlerin yine karanlık bir propagandaları ile karşı karşıyayız.Bana yirmi sekiz şubattaki elektrik açıp kapatmaları, Sürekli aydınlık için bir dakika karanlık oyunlarını hatırlattı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
WSJ: ABD, İsrail'e 1,3 milyar dolarlık yeni askeri desteğe hazırlanıyor
Muleka golle döndü! Beşiktaş 5 maç sonra nefes aldı