İspanya'da Endülüs seçimlerinde aşırı sağ sürprizi

İspanya'nın güneyindeki Endülüs özerk bölgesinde yapılan yerel parlamento seçimlerinde sağ görüşlü partiler 36 yıl sonra ilk kez çoğunluğu elde ederken, aşırı sağ görüşlü Vox partisi 12 milletvekili çıkardı.

İspanya'da Endülüs seçimlerinde aşırı sağ sürprizi
İspanya'da Endülüs seçimlerinde aşırı sağ sürprizi
GİRİŞ 03.12.2018 04:47 GÜNCELLEME 03.12.2018 04:51

İspanya'daki 17 özerk yönetim arasında, yaklaşık 8,5 milyon ile en çok  nüfusa sahip olan Endülüs özerk bölgesinde pazar günü yerel parlamento seçimleri  yapıldı.

 

 

Endülüs halkı 2015 yılındaki seçimlere nazaran bu seçimlere çok daha  az ilgi gösterdi. Seçimlere katılım oranı yaklaşık 6 puan düşerek yüzde 57  düzeyinde kaldı. Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) İspanya'daki kalesi olarak  gösterilen Endülüs'te 36 yıl sonra ilk kez sosyalistler yerel parlamentodaki  çoğunluğu kaybetti.

Açılan sandıkların yüzde 99'una göre verilen resmi sonuçlarda mevcut  durumda Endülüs'te azınlık hükümeti olarak iktidarda olan PSOE'nin milletvekili  sayısı 47'den 33'e düştü. PSOE bu sonuçla Endülüs'te en fazla oy alan, 1. siyasi  parti olmaya devam etse de iktidarda kalması zorlaştı.
 
Ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi (PP) 26, merkez sağda yer  alan Ciudadanos partisi 21, aşırı sol görüşlü Podemos Endülüs 17 ve aşırı sağ  görüşlü Vox partisi 12 milletvekili çıkardı. Endülüs yerel parlamentosunda  toplamda 59 milletvekili çıkartan sağ partiler (PP, Ciudadanos, Vox), iktidarda  olmak için gerekli olan 55 milletvekili sınırını geçti.
 
Endülüs seçimlerinde sürpriz sonuç Vox partisi oldu. İspanyol meclisi  ile yerel parlamentolarda bu zamana kadar hiçbir temsilcisi olmayan, 2013'te  kurulan aşırı sağ görüşlü Vox partisi çıkardığı 12 milletvekili ile İspanya'da  ilk kez bir parlamentoya temsilci gönderdi. Vox'un milletvekili çıkarması,  İspanya'da aşırı sağın yükselişe geçmesinin ilk işareti olarak gösterildi.
 
Vox Genel Sekreteri Javier Ortega Smith, Endülüs seçimleriye ilgili  gazetecilere yaptığı değerlendirmede, "Bugün tarihi bir gün. Büyük bir heyecan ve  umut içindeyiz. Endülüs'te bundan böyle işler değişecek." dedi.
 
Endülüs'teki seçim sonuçlarının, son dönemde erken genel seçim  seslerinin yükseldiği İspanya siyasetini de etkilemesi bekleniyor. Ülkeyi haziran  ayından bu yana azınlık hükümeti ile yöneten PSOE'nin, Endülüs'te aldığı kötü  sonuçtan dolayı erken genel seçimi mümkün olduğu kadar ertelemeye çalışacağı  yorumları yapıldı.
 
İspanyol basını, Endülüs yerel parlamento seçimlerinin sonuçlarını  "İspanya siyasetinde deprem. PSOE çöktü. Vox patladı." olarak değerlendirdi.  Fransız aşırı sağcı lider Marine Le Pen tarafından hemen tebrik edildiği  belirtilen Vox'un Endülüs'te 12 milletvekili çıkarması, öncelikli olarak  Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimlere, düzensiz göçe ve Avrupa'nın bazı  ülkelerinde aşırı sağın yükselişine bağlandı.
 
Öte yandan Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) partisinin İspanyol  meclisindeki temsilcilerinden milletvekili Gabriel Rufian, Vox partisinin Endülüs  özerk yönetimi parlamentosuna 12 milletvekili göndermesiyle ilgili Twitter  hesabından yaptığı açıklamada, "Franco (diktatör Francisco Franco) Şehitler  Vadisi'nden çıktı, Endülüs özerk yönetimi parlamentosuna girdi." ifadelerini  kullandı.

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail'den 10 yıl sonra Doğu Kudüs'te ilhak
Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı! İran ve ABD'den peş peşe açıklamalar